Martin Prokop odstartoval do Rally Argentina

Jen čtyři týdny po portugalské rally bude náš jediný zástupce v kategorii WRC bojovat o další body do prestižní tabulky.

Výjimečně nikoliv pod hlavičkou Czech Ford National Teamu a v jednom ze svých dvou Fordů Fiesta WRC, ale pod svým jménem a ve voze připravovaném v anglickém Autotecu, odstartovala posádka Martin Prokop a Zdeněk Hrůza vstříc nástrahám dalšího podniku MS v Rally, kterým je náročná šotolinová soutěž Rally Argentina. Jen čtyři týdny po portugalské Rally tak bude náš jediný zástupce v kategorii WRC bojovat o další body do prestižní tabulky, ve které se nyní po čtyřech podnicích nachází na průběžném desátém místě. Možnost startu se naskytla díky nabídce výrobce pneumatik Dmack, jehož barvy také výjimečně česká posádka veze na svém voze. Martin Prokop se tak na jednu soutěž stane zároveň testovacím jezdcem tohoto nováčka na poli závodních pneumatik. Ten nominoval do soutěže pouze měkké šotolinové pneumatiky, což se vzhledem k deštivé předpovědi na následující dny jeví jako ideální volba, která dokáže v testu důstojně obstát.

Manažer týmu Quirin Müller situaci popisuje: „Zámořská Rally Argentina rozhodně nebyla v našem plánu, takže jsme uvítali možnost postavit se s přispěním Dmacku na start a pokusit se dosáhnout znovu na body po třech vydařených soutěžích v Monte Carlu, Švédsku a Portugalsku. Dmack vytrvale pracuje na svých produktech a právě na mokrou šotolinu se jeví jako zdatný konkurent Michelinům, který jede zbytek speciálů WRC.“ Ve čtvrteční dopolední kvalifikaci obsadila posádka desáté místo a ze stejné příčky bude také v pátek ráno vyrážet do první rychlostní zkoušky. Všechny týmy vsází na špatné počasí s podmáčeným povrchem rychlostních zkoušek, proto si nejlepší jezdci z kvalifikace volili přední startovní pozice do pátečních rychlostek, tedy přesně naopak, než by se dalo na šotolinové soutěži očekávat.

Již ve čtvrtek večer proběhla noční šestikilometrová superspeciálka, ve které českou posádku přibrzdil náraz do bariéry z pytlů s pískem již ve třetí zatáčce po startu. „Bohužel se nám tato chyba stala krátce po startu, což mě lehce rozhodilo a v tak krátkém testu jsem již nenalezl potřebné tempo a pohodu. Jsem však přesvědčen, že těch několik ztracených vteřinek nebude hrát v celkovém hodnocení tak náročné rally významnou roli a jsem především rád že božní náraz nepoškodil vůz a před zítřejším ranním patnáctiminutovým servisem jsme mechanikům nepřipravili horké a hektické chvilky.“ hodnotí celou událost Martin Prokop.

Na Martina se Zdeňkem tedy čeká 503 kilometrů rychlostních zkoušek včetně extrémních testů, jejichž délka přesahuje 65 km.

Jaké jsou jejich ambice? „Sice jedeme v jiném než našem autě a na nových pneumatikách, ale rozhodně to pro nás neznamená důvod k výmluvám. Letos jsme zatím pokaždé bodovali a tak ani zde nechceme odjíždět s prázdnou. Nekodrcáme se přeci přes půl světa – s dekompresní zastávkou na tři dny v Riu de Janeiru – abychom zde předvedli vlažný motosport bez jihoamerického temperamentu. Snad nás nerozhodí ani střevní viróza, se kterou se Zdendou bojujeme již od pondělních tréninků a máme na ni nasazena antibiotika.“ Popisuje Martin Prokop a spolujezdec Zdeněk Hrůza jen pragmaticky dodává: „Není čas na výmluvy, udělali jsme zkrátka zásadní chybu a nevzali si s sebou valašsko švestkovou dezinfekci. Snad tedy léky od doktorky továrního týmu Ford včas zaberou a viróza nám nebude dalším soupeřem na již tak extrémních zkouškách argentinské rally.

Komentářů celkem: 5
27. 4. 2012 08:15
0 0
Přeji Martinovi pěkné umístění držím palce.smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
27. 4. 2012 09:22
0 0
No hlavně se z toho nepo..at smajlík
GO kluci GO!!!smajlík
27. 4. 2012 10:03
0 0
To by je ta střevní viróza mohla hnát rychleji do cílesmajlík
Fox
27. 4. 2012 11:53 Upraveno 11:55
0 0
Výrobce chce testovat pneumatiky a nominuje jen jedinou směs ?
Opravdu zajímavý přístup. Nebo nic jiného nemají ?
A taky by mne zajímalo, co si mám představit pod pojmem střevní viróza, Kefalín. Pokud se jedná o klasický průjem, tak chlapci asi zbaštili něco, co neměli, což mi u posádky s nějakými zahraničními zkušenostmi poněkud překvapuje. No nicméně, snad se jim podaří zajet alespoň svůj standart, čili s rozumem dojet do cíle.
27. 4. 2012 13:27 Upraveno 13:31
0 0
Škoda mluvit...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!