Tlusťák prožene v Lužických horách Mitsubishi WRC

Posádka A.T. Motosport Antonín Tlusťák, Jan Škaloud bojuje v letošní sezoně na třech frontách.

Posádka A.T. Motosport Antonín Tlusťák, Jan Škaloud bojuje v letošní sezoně na třech frontách. Vedle evropského šampionátu a českého mistrovství ve dvoudenních rally se představí v téměř kompletním seriálu TIMESEAL Mistrovství České republiky ve sprintrally. Slušovický tým má k dispozici špičkovou techniku v podobě vozu Mitsubishi Lancer WRC 05 z anglické stáje MML Sports Ltd., která vznikla z bývalého továrního týmu Mitsubishi World Rally Team. Tlusťák se Škaloudem začali jednodenní sprinty pátým místem na Vrchovině, o víkendu je čeká druhý díl v Hrádku nad Nisou při Thermica Rally Lužické hory.

Český rallysprintový šampionát začal velikonoční Rally Vrchovina v jihočeských Slavonicích. Tlusťák se Škaloudem obsadili v prostředí České Kanady páté místo, když na druhé místo ztratili necelých šestnáct vteřin. „Vracím se do českých rallysprintů po osmi letech. Vzhledem k tomu, že jezdím v poslední době pravidelně evropské rally, poznávám nové rychlostní zkoušky sprintů. S pátým místech jsem nebyl spokojen, neboť s tímto autem jsme měli být na vyšší příčce. Bohužel nám nevyšel třetí měřený test a patnácti vteřinová penalizace za předčasný start a posunutý retardér nás připravila o umístění na bedně. Navíc nám na této rychlostní zkoušce právě v retardéru chcípl motor,“ pověděl třicetiletý jezdec, který ještě po druhé erzetě figuroval na třetím místě, ale vzápětí klesl na osmou příčku. Poté zajížděl již pravidelně časy mezi nejlepším kvartetem, nicméně v konečném účtování to stačilo na páté místo. „Svezení s mitsubishi na Vrchovině se nám líbilo. Každý kilometr erzety na sprintu si parádně užíváme. Samozřejmě chceme bojovat o přední příčky, ale víme, že na Tomáše Kostku nemáme. Jeho „cé čtyřka“ je zcela někde jinde a pokud neudělá chybu, nemá šanci ho nikdo porazit. My pojedeme celý rallysprintový šampionát s mitsubishi a krásně se svezeme. Zatím nemám tolik zkušeností s autem, které má turbomotor. Postupně je získávám a v rámci přípravy a testu pojedu co nejlépe, jak to půjde,“ upřesnil zádveřický Antonín Tlusťák.

Tlusťáka se Škaloudem čeká o víkendu druhý podnik osmidílného šampionátu českých rallysprintů Thermica Rally Lužické hory s centrem v Hrádku nad Nisou (27. – 28. dubna). Pro zádveřického jezdce to bude premiéra, neboť zde v minulosti nikdy nestartoval. „Jedu tam poprvé podobně jako na dalších sprintech s výjimkou Kopné, Pačejova a Vsetína. Informace o tomto sprintu jsem čerpal od spolujezdce Honzy Škalouda, který tam při svých začátcích startoval před devíti lety. Jsou tam prý velmi pěkné a technické tratě a čeká nás hezké svezení. Pro Honzu je to téměř domácí soutěž, neboť z domovské Mladé Boleslavi to sem nemá příliš daleko,“ uvedl Antonín Tlusťák. Na česko-německo-polském pomezí se sejde nebývale kvalitní konkurence. Nechybí loňský vítěz Němec Matthias Kahle (Škoda Octavia WRC), největší favorit Tomáš Kostka (Citroën C4 WRC), dále Roman Odložilík (Citroën Xsara WRC), hodně rychlí budou Jan Sýkora (Mitsubishi Lancer EVO IX R4) nebo Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza WRC). „Sejde se obrovská a velmi kvalitní konkurence. Pojedeme, co nejlépe a nejrychleji, jak to půjde,“ upřesnil Tlusťák. Tým absolvoval krátce před odjezdem na sever Čech jednodenní funkční a seznamovací test. „Najeli jsme na Slušovicku pár desítek kilometrů, abych si zvykl opět na vůz specifikace WRC. Prověřili jsme funkčnost jednotlivých dílů a jsme na Lužické hory velmi dobře připraveni. Nepřekvapí nás ani vysoké teploty ovzduší, které předpovídají na víkend meteorologové. V Evropě panují při závodech často velká vedra a jezdíme až čtyřicetikilometrové erzety,“ řekl úřadující druhý vicemistr Evropy.

Anglická stáj MML Sports Ltd. postupně nachází zázemí pro svůj tým právě ve slušovických dílnách A.T. Motosport. „Po vzájemné dohodě jsem jim dal k dispozici dílnu a veškeré vybavení. Je nesmysl, aby mezi závody přejížděli do své základny v Polsku nebo se vraceli domů do Anglie. Navíc v servisním kamionu naleznou veškeré zázemí a všechny potřebné náhradní díly. K dispozici mají rovněž mé mechaniky, kteří jim v případě potřeby pomáhají. Každopádně auto je na jednotlivé soutěže stoprocentně připravené a ve velmi dobré kondici. Během soutěže se nic nemění, kompletní servis zabezpečuje anglický tým včetně technika,“ vysvětlil závěrem Antonín Tlusťák.

Rally Lužické hory startuje v sobotu 28. dubna v 9 hodin z náměstí v Hrádku nad Nisou, na startovní pole čeká 274 km dlouhá trať, která obsahuje 8 rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích s názvy Bílý Kostel, Václavice, Kunratice a Jindřichovice v celkové délce 83 km. V cíli se první vůz objeví v 16.34 hodin. Posádka A.T. Motorsport Antonín Tlusťák, Jan Škaloud poveze na voze Mitsubishi Lancer WRC 05 startovní číslo 4 a určitě se popere o přední příčky.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!