Prokop s Hrůzou po první etapě Rally Argentina

Pilot závodního speciálu Ford Fiesta WRC Martin Prokop s navigátorem Zdeňkem Hrůzou zdárně přečkali nástrahy první etapy argentinské rally.

Pilot závodního speciálu Ford Fiesta WRC Martin Prokop s navigátorem Zdeňkem Hrůzou zdárně přečkali nástrahy první etapy argentinské rally. Brzy ráno vstupovali do soutěže ze dvanácté příčky, která jim náležela po čtvrteční krátké rychlostní zkoušce, večer ukládali vůz do uzavřeného parkoviště již jako šestá posádka průběžného pořadí.

200 km pátečních rychlostních zkoušek včetně dvou 52 km dlouhých testů řádně prověřilo techniku i posádky a postaralo se o mnoho dramatických situací. Vozy se do časové kontroly před servisem často dostávaly ve značně pošramoceném stavu, řada předních jezdců se tohoto okamžiku v závěru dne ani nedočkala – Solberg, Tänak, Neuville, Novikov, Nobre – ti všichni budou v sobotu startovat po zásahu mechaniků jen díky pravidlu superrally.

Martin se Zdeňkem se hned v prvním ranním testu potýkali s defektem pravé zadní pneumatiky, nicméně 20 km se rozhodli absolvovat na defektu, ztráta nebyla větší, než kdyby se rozhodli kolo ihned vyměnit. Poslední rychlostní zkouška se díky rannímu hodinovému zdržení jela neplánovaně za tmy, která Martinovi příliš nevyhovuje, nicméně i na tomto testu česká posádka poskočila o jednu příčku celkového pořadí vzhůru.

„Do druhých průjezdů jsme lehce změnili nastavení tlumičů, což se ukázalo jako správné rozhodnutí a ze zapůjčené Fiesty i z pneumatik Dmack máme nyní celkem dobrý pocit“, hodnotí Martin Prokop a dodává: „přes 50 km dlouhá zkouška byla opravdové peklo plné podmáčené hluboké šotoliny, kamenů a tvrdých dopadů. Jsem rád, že jsme se do Argentiny nevydali ničit si vlastní auto a Fionku tak pošetříme na Rally Acropolis a další nástrahy světového šampionátu. Argentina je velice tvrdá soutěž a jsme vážně rádi za šesté místo, které nám po dnešku náleží. Před námi jsou samozřejmě ještě dva náročné dny, a jak ukázal dnešek, tak doslovně „situace na bojišti se mění každým okamžikem“. Zítřejší erzety jsme trénovali za husté mlhy, se střevní virózou a v horečce, takže očekávám zrychlení spíše až v odpoledních průjezdech, kdy budeme docela přesně vědět, do čeho jdeme.“

A jaké jsou tedy ambice českého dua s přihlédnutím k dosavadnímu vývoji soutěže? „Postup vzhůru celkovým pořadím nás samozřejmě těší a žene nás stále dopředu, nicméně dva dlouhé a náročné dny určitě přinesou ještě mnoho dramatických zvratů. Rádi bychom si zde ještě pěkně zasportovali, dovezli auto i sebe do cíle v pořádku a najeli co nejvíce ostrých kilometrů na Dmackách, ale zároveň třeba vyrovnali nejlepší výsledek české posádky na světové šotolinové soutěži, který předvedli ti dva sympatičtí chlapci před časem v Portuglasku“, dodává zvesela spolujezdec Zdeněk Hrůza a pokračuje: „dnešní dva průjezdy padesátikilometrovou erzetou byly to největší peklo, které jsem v závodním autě zatím zažil, tolik tvrdých ran jsem opravdu nikdy neschytal a jsem zvědav, co nám jízda v kostitřasu s modrým oválem ještě zde v Argentině připraví za zajímavé zážitky.“

Zítra tedy v rámci argentinské rally čeká Martina Prokopa se Zdeňkem Hrůzou 167 kilometrů rozdělených do šesti klasických testů a jedné večerní superspeciálky. Od pátého místa – Katařana Al-Attiyaha – je dělí 67 vteřin a piloti Škodovek Mikkelsen a Ogier jsou 12 respektive 23 vteřin zpět. Celkovému pořadí soutěže zatím vévodí Sebastien Loeb s Citroenem DS3 WRC, kterému je těsně v patách týmový kolega Mikko Hirvonen.

Průběžné pořadí Rally Argentina po první etapě:

1. LOEB (Citroen DS3 WRC)
2. HIRVONEN (Citroen DS3 WRC) +0,1
3. SORDO (Ford Fiesta RS WRC) +33,1
4. OSTBERG (Ford Fiesta RS WRC) +1:18,4
5. AL-ATTIYAH (Citroen DS3 WRC) +5:16,9
6. PROKOP (Ford Fiesta RS WRC) +6:24,2
7. MIKKELSEN (Škoda Fabia S2000) +6:36,0
8. OGIER (Škoda Fabia S2000) +6:58,8
9. ARAÚJO (Mini Cooper WRC) +8:14,5
10. NEUVILLE (Citroen DS3 WRC) +10:13,2

Aktuality ze soutěže můžete sledovat rovněž oficiální Facebookové stránce „Martin Prokop and Zdeněk Hrůza WRC crew“.

Komentářů celkem: 1
28. 4. 2012 16:54
0 0
No chlapci hrrrr na ně ale hlavně dojet. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!