9. 5. 2012 09:53 − 3273× − 4

Král je mrtev, ať žije král!

Seriál virtuálních závodů Team Rally 2011 dospěl v polovině dubna ke svému závěrečnému dějství.

Seriál virtuálních závodů Team Rally 2011 dospěl v polovině dubna ke svému závěrečnému dějství. Poslední soutěží sezóny byla tradičně Montek Rally. Jak se již stalo zvykem, soutěž byla poskládana z tratí okolo Brna, na kterých se příliš často nejezdí. Navíc letos přibyla zcela nová trať, se kterou měli mnozí nemalé problémy. Rychlá šotolina měla rozhodnout o všem podstatném a hlavně měla vyluštit hádanku, kdo se stane celkovým vítězem Team Rally. Mimo domácích pod vedením Michala Šenka, si brousili zuby na celkové vítězství také RBR Generation tým a borci z Frontlinu. Kdo chtěl spatřit cílovou rampu, musel absolvovat celkem 165 náročných kilometrů. Díky mnoha stromům podél trati se každá chyba mohla stát osudnou. Tady je přehled těch nejlepších.

V nejsilnější kategorii speciálů WRC tentokrát chyběl Pavol Spišák. Slovenský střelec si již s předstihem pojistil celkové vítězství a tak tentokrát nastoupil v kategorii S2000, kde šlo týmu Frontline o malý týmový pohár. Naopak za volantem Subaru WRC se představil Jakub Hoffmann z týmu Nexus Racing. Spolu s domácími borci se rázem zařadil mezi největší adepty na vítězství. Domácím se ale v této třídě vůbec nedařilo. Marek Peter havaroval už na druhé RZ soutěže a Jirka Jarotek jej napodobil na čtvrtém měřeném úseku. Kuba Hoffmann zůstal na čele osamocen a v půlce etapy měl náskok již více než půl minuty. Za ním to bylo tradičně hodně vyrovnané. Dobře si počínal Ondra Babák z IF Motorsportu a také oba borci z Anvelu. Martin Kožíšek i René Dohnal měli na dosah stupně vítězů. S menším odstupem za nimi pak figurovali Jan Resl, Petr Tauš a Ondra Vomočil. Jakub Hoffmann si na zrádných tratích počínal opravdu skvěle a po prvním dnu bezpečně vedl s náskokem minuty a dvanácti vteřin. Druhé místo si po prvním dnu hlídal Ondra Babák. Závěr etapy vyšel na výbornou Maty Honzekovi a jezdec KC Motorsportu figuroval na třetím místě. O necelých třináct vteřín za ním následovali Martin Kožíšek a René Dohnal. Z bojů o první pětku vypadl Honza Resl, který havaroval na sedmé RZ. Šesté místo po prvním dnu tak patřilo Ondrovi Vomočilovi z Nexusu a sedmý byl Petr Tauš. Čest Iridia zachraňoval osmým místem Martin Ptáček. Mezi nejrychlejších deset se vešli ještě Kamil Vana z Frontlinu a Martin Hudský z týmu Fist.

Druhá etapa přinesla boje hlavně o druhé a třetí místo. Jakub Hoffmann měl z prvního dne více než dostatečný náskok a mohl jet v klidu. Za ním to bylo ale hodně našlapané. Ondra Babák se udržel na druhém místě jen do šestnácté erzety, kde chyboval a přepustil své místo dvojici z Anvelu. Zatímco Martin Kožíšek si na druhém místě dokázal udržet nepatrný náskok, René Dohnal už takové štěstí neměl. Na 19. RZ chyboval a soutěž pro něj po havárii skončila. Vstup do druhého dne se příliš nepodařil ani Maty Honzekovi, který postupně spadl na šestou příčku. Dopředu se naopak drali Ondra Vomočil a Martin Ptáček. Startovnímu poli i nadále vládl Jakub Hoffmann. Postupně jeho náskok narostl na dvojnásobek a jezdce Nexusu mohla od vítězství připravit jen hloupá chyba nebo technická závada. Nic takového se nestalo a Kuba mohl oslavit svůj třetí letošní triumf, který navíc dosáhl pokaždé s jiným autem. Tři erzety před cílem se rozhodlo o stříbrném poháru. Martin Kožíšek neustál tlak dotírajícího Ondry Babáka. Na RZ 24 havaroval a také druhá postádka Anvel Racingu cíl nespatřila. Body za druhé místo tak míří do IF Motorsportu zásluhou Ondry Babáka. Pro jezdce z Trutnova je to letošní třetí stříbrný věnec. Pro životní výsledek si dojel na závěrečné rally sezony Ondra Vomočil. Druhý pilot Nexusu bojoval po celou druhou etapu s Martinem Ptáčkem a nakonec uhájil třetí místo o pouhých šest vteřin. Martin Ptáček se musel spokojit s nepopulární bramborovou medailí. Oběma hodně pomohly výpadky soupeřů před nimi. Nejrychlejší pětici uzavíral Kamil Vana reprezentující tým Frontline. Až jako šestý projel cílem Maty Honzek. Druhá etapa se mu vůbec nepovedla. Jen těsně za ním skončil Dan Pasker. Jako osmý byl klasifikován Honza Lehečka a za ním se umístili Jaroslav Pančocha a desátý Petr Žmolík.

Mezi jezdci skupiny S2000 už bylo rozhodnuto o vítězi a zbývalo rozdat poháry pro jednotlivé týmy. I proto nasadil tým Frontline nejsilnější možnou sestavu a bratři Spišákové se měli poprat mezi sebou o vítězství. Tento plán dostal trhliny už na druhé RZ soutěže, kde Pavol chyboval a hodně poškodil svůj vůz. Než dotlačil auto k mechanikům, ztratil téměř tři minuty. Na špici se usadil Štefan Spišák a tempo se s ním snažil držet David Hrbáček. Třetí místo hájil v polovině etapy Jan Morávek z Nexusu před domácím Tomášem Sekerou a dalším tradičním rivalem Milanem Ostrovským. Domácím se dařilo, což stvrzoval šestým místem Radek Garažija, který ztrácel na dvojici před sebou necelou sekundu. Příliš neztráceli ani Adam Nezval a Filip Červenka. Prvně jmenovaný ale vydržel jen do osmé RZ, kde jezdec HSF havaroval a musel odstoupit. Na prvních třech místech byly karty rozdány celkem jednoznačně. Štefan si etapové vítězství pohlídal a na Davida Hrbáčka dokázal najet téměř půl minuty. U týmu KC Motorsport ale vládla spokojenost, protože třetí Jan Morávek ztrácel po prvním dnu už minutu a třináct vteřin. O čtvrté místo se tvrdě bojovalo. Milan Ostrovský statečně čelil přesile modrožlutých, ale nakonec mu po první etapě patřilo páté místo. O sedm vteřin před ním zakončil den Tomáš Sekera a necelé tři vteřiny v závěsu byl na šestém místě Radek Garažija. Příliš neztrácel ani Filip Červenka na sedmém místě. Svou stíhací jízdu během první etapy zakončil na osmém místě Pavol Spišák. Na poslední RZ dne předjel Jana Mořkovského a o RZ dříve si poradil i s desátým Váškem Poustkou.

Zatímco na prvních třech místech byly rozestupy poměrně velké, o čtvrtou příčku se ve druhé etapě strhl pořádný boj. Navíc zezadu mocně stahoval Pavol Spišák a k vyrovnané trojici se rychle dostal na dostřel. Už na patnácté RZ jezdec Frontlinu poskočil hned o dvě místa a dostal se mezi pět nejrychlejších. Tím ale jeho stíhací jízda nekončila. Na sedmnácté RZ si poradil i s Tomášem Sekerou a Pavol byl rázem na čtvrtém místě. Na třetího Honzu Morávka přitom ztrácel jen čtrnáct vteřin. Bylo jasné, že s takovým tempem bude jen otázka času, kdy se Pavol posune na stupně vítězů. Zajímavý souboj se odehrával i na dalších místech. Zatímco Tomáš Sekera se dokázal odpoutat od svých soupeřů, Radek Garažija a Milan Ostrovský si nedarovali ani metr trati zadarmo. Oba si několikrát prohodili pozice a rozhodla až předposlední RZ. Milan totiž chyboval a ztratil téměř třičtvrtě minuty. Na úplném čele se nic nezměnilo. Štefan Spišák si s přehledem pohlídal první místo a oslavil již svůj devátý triumf v sezóně. S druhým místem byl spokojen i David Hrbáček z KC Motorsportu. Vynikající stíhací jízdou se posunul na konečné třetí místo Pavol Spišák. Jezdec Frontlinu ve druhé etapě neměl konkurenci a nakonec napravil dojem z nepovedeného začátku soutěže. Pro Honzu Morávka zbylo čtvrté místo, ale v celkovém součtu slavil jezdec Nexusu vytoužený bronz. Domácí diváky potěšil vyrovnaným výkonem Tomáš Sekera, který si dojel pro pátou příčku. Jak již bylo napsáno, šesté místo nakonec urval pro sebe druhý jezdec Monteku Radek Garažija. Milanu Ostrovskému nebyla souzena ani sedmá příčka. Na poslední RZ celé rally prohrál s Filipem Červenkou o pouhé čtyři desetiny a body za sedmou pozici míří do Anvelu. Nejlepší desítku doplnili devátý Jan Mořkovský a desátý Vašek Poustka.

V produkčních vozech si dělali domácí největší zálusk na vítězství. Pavel Novotný měl jasnou strategii, kterou naplňoval od prvních ostrých kilometrů. Za ním se seřadili Víťa Drábek a Adam Barvík. Zatímco Adam Barvík měl již před touto soutěží titul v kapse, Víťa bojoval s Jirkou Peterou o celkové druhé místo. Jeho soupeři se zpočátku rally příliš nedařilo a v polovině etapy byl jezdec RBR Generation až sedmý. O čtvrté místo bojovali Lukáš Útrata s Tomášem Miklem a Pavlem Hejtmánkem. Dobře začal i Aleš Procházka z Šopa Motorsportu, ale havárie na páté RZ mu vystavila stopku ze solidní páté pozice. Skupině N4 v první etapě vládl Pavel Novotný. Domácí borec nenechal nikoho na pochybách, že chce letos první zlatý věnec a po úvodní etapě si vyjel náskok jednadvaceti vteřin. Nejblíže mu byl po prvním dnu Víťa Drábek z Frontlinu. Na třetí místo se prokousal nakonec Lukáš Útrata z Iridia, který na stříbrnou pozici ztrácel necelých devatenáct vteřin. Postupně se probudil i Jirka Petera a posunul se na čtvrté místo. Jen těsně za ním následovali ve čtyřvteřinových odstupech Tomáš Mikl z HSF a Pavel Hejtmánek z týmu R-VT. Sedmé místo patřilo po úvodním dnu Daliboru Rafajovi a osmý byl domácí Michal Šenk. Až na deváté místo klesl v druhé polovině etapy Adam Barvík. Mladík z Anvelu na osmé RZ poškodil svůj vůz a postupně se propadl z předních pozic. Jako desátý přenocoval Ota Pasker. Do druhé etapy nevkročil vůbec dobře Jirka Petera jun. Dlouho se nemohl dostat do tempa a během úvodní sekce se propadl až na šestou příčku. Na 18. RZ se posunul mezi pět nejrychlejších, ale Pavel Hejtmánek mu byl stále nablízku. V prostřední části se nedařilo ani Lukáši Útratovi. Dvakrát chyboval a jeho náskok na Tomáše Mikla byl rázem pryč. Oba si dokonce nachvíli prohodili pozice, ale jezdec Iridia se nakonec vrátil na stupně vítězů. Postupně se k této dvojici přidal i Jirka Petera jun. a Pavel Hejtmánek. Druhý jmenovaný ale cíl nespatřil, protože na úplně poslední RZ celé soutěže havaroval. Pro jezdce R-VT týmu to bylo velké zklamání. Radost naopak panovala ve stanu domácích. Pavel Novotný i ve druhé etapě neponechal nic náhodě a soustředěným výkonem si dojel pro letošní první vítězství vůbec. Montečtí navíc mohli slavit i týmové vítězství v této kategorii. Na druhém místě dojel Víťa Drábek z Frontlinu. Během druhého dne měl soupeře hodně daleko a tak zbytečně neriskoval. Druhé místo mu totiž zaručovalo i celkové stříbro mezi produkčními vozy. Pro třetí místo si na Montek rally dojel Lukáš Útrata. Jezdec z Iridia i přes problémy ve druhé etapě uhájil bronzový stupínek a letos počtvrté vystoupal na bednu. Hodně dramatické to bylo v boji o čtvrté místo. Jirka Petera jun. jej uhájil o pouhé čtyři desetiny před Tomášem Miklem. Také ve stanu RBR Generation se slavilo, byť Jirka nakonec na celkové druhé místo mezi jednotlivci nedosáhl. Spokojen se závěrečnou rally byl i Tomáš Mikl. Páté místo bylo po jeho přestupu mezi produkční vozy jedním z nejlepších umístění. Také na šestém místě to bylo těsné. Nakonec poslední RZ rozhodla ve prospěch domácího Michala Šenka, který porazil v konečném součtu o necelou sekundu Otu Paskera z IF Motorsportu. Sedmý dojel Miroslav Kovaříček před Daliborem Rafajem. Na desátém místě byl klasifikován Jirka Petera.

Jedinou třídou, kde ještě nebyl znát celkový vítěz, byla skupina S1600. Boj o titul se měl rozhodnout na posledním závodu sezóny a hlavními aspiranty byli Michal Streit z týmu Fist a Jirka Frištenský z IF Motorsportu. Oba rivaly dělil před soutěží jediný bod. Teoretickou naději měl i třetí Karel Nývlt z RBR Generation týmu. Vůbec nejlépe začal Pavel Steiner, ale prakticky stejné časy zajížděl i Michal Streit a oba se několikrát vystřídali ve vedení. Pavel ale nasazené tempo nevydržel a na šesté RZ otočil svůj vůz na střechu. V soutěži pokračoval, ale propadl se až na konec první desítky. V polovině etapy zůstal na čele osamocený Michal Streit s náskokem téměř dvaceti vteřin na pronásledovatele. Za ním byla vyrovnaná skupina, kterou vedl Jirka Frištenský. V těsných odstupech následovali Petr Pajer, Michael Vaňhara a Michal Nodes. Příliš neztráceli ani Petr Vodička, Jan Hejtmánek nebo domácí Jirka Bayer. Michal Streit dokázal udržet vysoké tempo až do cíle první etapy. Do druhého dne si vyjel náskok téměř půl minuty. Na poslední RZ dne se dostal na druhé místo Petr Pajer z týmu Kizz-me. Jirka Frištenský nedokázal držet krok se svým hlavním soupeřem a figuroval až na třetím místě. Čtvrtý Michal Nodes z RBR Generation týmu na něj ztrácel již přes 15 vteřin. Podobný rozestup měl i Michael Vaňhara na pátém místě, který si musel hlídat záda před dvojicí Jirka Bayer a Petr Vodička. Až na osmém místě zakončil den Karel Nývlt, který podle svých slov jel hlavně na jistotu a etapu si příliš neužil. O dvě vteřiny za ním byl domácí Jan Dobeš a o dalších osm vteřin následoval na desátém místě Pavel Steiner z Fusion Racing. Přestože půl minuty se zdál bezpečný náskok, hned úvodní RZ druhého dne zadělala na pořádné drama. Michal Streit vstoupil do druhé etapy hodně nešťastně, když vlastní chybou ztratil skoro padesát vteřin. Posunuli se před něj Petr Pajer a hlavně konkurent v boji o tiul Jirka Frištenský. Ten se také dostal hned na následující zkoušce do čela. Než se Michal Streit vzpamatoval, ztrácel deset vteřin. Zabral až na RZ 18, kde se dostal na druhé místo jen o pět vteřin za Jirku. Postupně střádal desetinky a na RZ 22 se vrátil zpátky do čela. Rozdíl byl ale pouhých devět setin sekundy. Drama pokračovalo až do samotného závěru. Oba jezdci ze sebe vydali maximum a před poslední erzetou celé sezóny je dělilo 35 desetin sekundy. Ještě na druhém mezičase jeli oba soupeři vyrovnaně, ale poslední série zatáček rozhodla o titulu pro Michala Streita. Jirka udělal chybu a na závěrečné asfaltové části vyletěl mimo trať. Do cíle se dostal, ale na svého soupeře tentokrát neměl. V týmu Fist se slavilo dlouho do noci. Pro bronzový věnec si dojel Petr Pajer. Ten se do boje o titul nemíchal a raději zvolil bezpečný dojezd do cíle. Za ním dojela v těsném sledu skupinka hned tří jezdů. Nejlépe z nich si počínal Michal Nodes a pro RBR Generation tým si připsal body za čtvrté místo. O tři vteřiny za ním skončil na páté pozici Pavel Steiner. Jezdec Fusion Racing ve druhé etapě mocně stahoval a posunul se hned o pět míst nahoru. O další tři vteřiny skončil nejlepší z domácích Jirka Bayer. Za ním následovali sedmý Karel Nývlt a na osmém místě další jezdec Monteku Honza Dobeš. Ve druhé etapě se moc nedařilo Petrovi Vodičkovi a nakonec manažer Frontlinu zakončil soutěž až jako devátý. Na desátém místě byl klasifikován Libor Kračalík z Fusion Racing. Během druhé etapy vypadli po haváriích z dobrých pozic například Michael Vaňhara nebo Jan Hejtmánek.

Ve třídě A8 už byl znám celkový vítěz mezi jednotlivci i mezi týmy hodně dlouho a tak zbývalo rozluštit pouze umístění na dalších pozicích. Na Montek rally začal nejlépe Láďa Barvík z Anvelu. Postupně se probil do čela startovního pole a v polovině etapy měl již náskok přes dvacet vteřin. Za ním se usadil již jistý vítěz kategorie A8 Karel Kuncl a na třetím místě figuroval Vašek Šourek z HSF. Ani jména na dalších místech nebyla překvapením. O čtvrtou příčku bojovali tradiční rivalové František Valenta a domácí Martin Bruder. Vyrovnanou dvojici doplnili ještě Ludvík Kala z Blue Devil a Tomáš Jarolímek z Czech rally fans týmu. Na čele nastolil opravdu velmi rychlé tempo Láďa Barvík. Svým soupeřům nedal šanci a v první etapě si vyjel náskok přes jednu minutu. Na druhém místě dojel Karel Kuncl. Ten se snažil hlavně neudělat hloupou chybu, protože RBR Generation týmu šlo o celkové vítězství v Team rally. Vašek Šourek na třetím místě jej v polovině etapy několikrát potrápil, ale nakonec ztratil na Karla přes dvacet vteřin. Navíc na jezdce HSF týmu se dotáhl jen na rozdíl jediné sekundy František Valenta. Připočteme-li pátého Martina Brudera, který na tuto dvojici ztrácel jen pět vteřin, bylo zaděláno do druhé etapy na pořádně napínavý souboj. O šesté místo bojovali Tomáš Jarolímek a Ludvík Kala. Oba si v poslední sekci první etapy několikrát prohodili pozice, ale nakonec byl úspěšnější prvně jmenovaný. Na sedmé příčce zakončil den Michal Kučera z RBR Generation týmu. Devátý dojel druhý vůz domácích pilotovaný Davidem Pelánkem a na desátém místě zakončil den Jan Brablec.

Hned první etapa druhého dne přinesla velké překvapení. Ze druhého místa havaroval Karel Kuncl a pro jezdce RBR Generation týmu rally skončila v neméně vhodnou dobu. Jeho body totiž chyběly týmu v celkovém hodnocení Team rally. Na druhém místě jej vystřídal Vašek Šourek, ale jezdci HSF týmu to vydrželo jen jedinou erzetu, než jej předjel František Valenta. Vaškovi se druhá etapa vůbec nepovedla. Postupně se propadal a nakonec mu vystavila stopku havárie na 21. erzetě. Rozestupy se postupně ustálily a nejzajímavější byl souboj o druhé místo. František Valenta z Fusion racing dlouhou dobu hájil náskok pěti vteřin před domácím Martinem Bruderem. Oba spolu sopeřili už několikrát v průběhu sezóny a poslední rally nebyla výjimkou. První místo si s přehledem hlídal Láďa Barvík. Jezdec Anvelu brzy navýšil svůj náskok na dvě minuty a rally si podle vlastních slov hodně užíval. Nakonec si s velkým přehledem dojel pro své čtvrté vítězství v sezóně. Druhé místo pro sebe uhájil po napínavém souboji František Valenta. Ferry udržel nepatrný náskok a navázal na stříbro z minulé soutěže. Pro domácího Martina Brudera zbyl jenom bronz, ale i tak ve stanu modrožlutých panovala velká spokojenost. Pro čtvrté místo si dojel Tomáš Jarolímek. Tomu se podařilo během druhé etapy setřást Ludvíka Kalu a ze svého umístění měl ohromnou radost. Ludvík Kala z týmu Blue Devil zakončil Montek rally jako pátý a potvrdil dobrou formu ke konci sezóny. Za ním zachraňoval na šestém místě čest RBR Generation týmu Michal Kučera. Sedmé místo patřilo další domácí posádce a to Davidu Pelánkovi. Za ním následoval na osmé příčce Jan Brablec z Fusion racing. Dobrou rally pro domácí barvy podtrhl devátým místem Martin Kučera. Jako desátý byl klasifikován Vlastimil Matoušek z Iridia.

Montek rally potvrdila letošní napínavou sezónu a právě zde se rozhodovalo o konečném umístění jednotlivých týmů. S náročnými šotolinovými tratěmi si nejlépe poradili domácí borci, kteří nasbírali celkem 275 bodů. Druhým nejúspěšnějším týmem byl Frontline a třetí skončili na Montek rally jezdci Fusion racing. Stějně jako loni se o celkovém vítězi Team rally rozhodlo až na úplně poslední soutěži. Vítězstvím na domácím podniku si jezdci Montek Motorsportu splnili sen, když o pouhých 16 bodů porazili RBR Generation tým. Třetí místo obsadil tým Frontline. V souboji o čtvrtou pozici byl úspěšnější Anvel racing tým. Nejúspěšnější pětici uzavírá tým HSF.

Team rally 2011 čeká poslední klání a tou bude tradiční slavnostní vyhlášení výsledku ve středisku Relaxx v Čeložnici, které se koná 19. – 20. 5. Všichni příznivci virtuálního závodění jsou srdečně zváni.

Ohlasy v cíli:
Ondřej Vomočil (3. místo WRC): můj nejlepší závod v kariéře. Jsem moc rád, že jsem udržel Ptícu za sebou. To on byl ten, kdo mě donutil nejet na jistotu ale celkem naplno. Byly to nervy, ale jsem tu !
Jan Morávek (4. místo S2000): woow, paráda! Myslím, že můžu začít slavit třetí místo v TR ve skupině. Jel jsem v klidu a vyplatilo se, ale v týmech to bude ještě krutý boj. Snad to Bořek dotáhne do cíle. Všem ve třídě díky za souboje po celý rok a hlavně Milanovi! Díky za celou sezonu organizátorům.
Pavel Novotný (1. místo N4): klukům děkuju za napínavé souboje až do konce TR. Konečně jsme si s Michalem dojeli pro první titul ve třídě, Michale díky. Všem ostatním také gratulace.
Jiří Frištenský (2. místo S1600): Michale je to tvoje. Opravdu ti to přeju, protože jsi jel suprově. Do cíle jsem dojel setrvačností, rozbil jsem to o plastový kolík. Hoši díky všem za super závody, bylo mi ctí se s vámi vozit. Týmovým parťákům díky za šílenou podporu, asi jsem vás teď připravil o pár let života.
Tomáš Jarolímek (4. místo A8): a jsme tu, světe div se, bez jediné chyby. Tento můj výkon je pro mě motivací do dalšího závodění a to že už jsem s tím chtěl za tuhle sezonu seknout mockrát. Díky za souboje, za krásné a napínavé rally a snad se sejdeme zase po prázdninách.

Konečné výsledky Team rally 2011:
http://rbr.onlineracing.cz/index.php?act=cupview&cupid=30

Komentářů celkem: 4
9. 5. 2012 10:221
0 0
co to je za tratě na těch obrázkách? smajlík
9. 5. 2012 10:392
0 0
to bych taky rád věděl smajlík)
E_J
9. 5. 2012 10:413
0 0
Montekland a nová trať Jirkovičky
9. 5. 2012 20:394
0 0
Docela mě zatrnulo po přečtení toho nadpisu, na to bacha! smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!