Sýkora si zlepšil náladu na motokáře

Hned v úvodu skončila Thermica Rally Lužické hory pro posádku Jan Sýkora – Martina Škardová.

Hned v úvodu skončila Thermica Rally Lužické hory pro posádku Jan Sýkora – Martina Škardová. Neporušila tak svoji tradici, kdy v okolí Hrádku nad Nisou buď dosáhne skvělého výsledku, nebo končí brzkým odstoupením. Zatímco mechanici vyplnili čtrnáctidenní pauzu před třetím sprintem sezóny – Kopnou – opravou mitsubishi, Honza se odreagoval za volantem své motokáry na MČR v autoslalomu. Na části trati slavné šumavské rychlostní zkoušky Černíkov – Kdyně dosáhl jako předjezdec absolutně nejrychlejšího času mezi všemi účastníky.

Předzvěstí nevydařených Lužických hor byl pro posádku se startovním číslem 9. už přejezd ke startu úvodní rychlostní vložky. „Krátce po přejetí startovní rampy nám odešel zub na třetím rychlostním stupni v převodovce. Po telefonické konzultaci s týmem jsme se rozhodli pokračovat. Nechtěl jsem se touto komplikací nechat vyvést z míry. Bohužel se mi to nepodařilo. Do zatáčky, kterou bylo nutné jet maximálně na trojku, jsem přilétl na čtyřku. Trojku jsem sice následně přece jen dal, ovšem pozdě. Nezbylo, než utahovací zatáčku více zavřít. V lupení se bohužel schovával kámen. O něj jsme udělali pomalý defekt. Zhruba po kilometru a půl levá přední pneumatika ušla. Dojet na ní dalších deset kilometrů nebylo možné. Trať přecházela do úzkého a jen těžko bychom uhýbali soupeřům. Chtěl jsem okamžitě odstoupit. Po rychlé poradě s Martinou jsme však pneumatiku přezuli a dokončili celou první sekci. Vzhledem k obrovské ztrátě na bodované pozice a riziku další destrukce převodovky jsme na další pokračování rezignovali. Jelikož dbáme na časté revize převodovky i dalších dílů, doufám, že problém vznikl náhodou. Díl totiž měl do repase ještě vydržet dost kilometrů. Za defekt se týmu moc omlouvám. Vznikl moji chybou. Stát by se mi to nemělo. Nastupovat ale do sprintu, kde se bojuje o každou vteřinku, s vidinou řazení „dva – čtyři“ či snášení vibrací v převodovce, je samo o sobě hodně stresující,“ popisuje své rozpoložení z druhého sprintu sezóny jeho vítěz z roku 2008.

Daleko radostnější pocity zažil blovický pilot následující sobotu. Při závodech MČR v autoslalomu dosáhl v roli předjezdce za volantem své motokáry na trati, směřující do vrchu ke kdyňské rozhledně Koráb, absolutně nejrychlejšího času. „K myšlence účasti na této akci mě přivedli moji kamarádi, pro něž je Koráb domácí záležitostí. Sláva Ducháček startoval s kartem, Honzík Šlehofer se představil se sériovým Peugeotem 206. Jeho původní náčiní – BMW M3 – totiž postihla technická závada. Mrzí mě, že talent jako on letos na tratích rychlostních zkoušek pauzíruje. Pořadatelé připravili nádhernou trať. Serpentiny, jež jsem v opačném směru zažil při Rallye Šumava, jsem si fantasticky užil. Motokára je poměrně svižné nářadí. V některých úsecích se ručička tachometru vyšplhala až k 150 km/h,“ svěřuje se s netradičním odreagováním Honza.

Nyní však už hledí vstříc populárnímu Rallysprintu Kopná. „Auto je v plné kondici. Kopná je náročná soutěž. Letos navíc nabízí exkluzivní seznam přihlášených. Loni jsme se až do penalizace pohybovali kolem páté pozice. S tímto umístěním bych byl letos navýsost spokojen,“ odhaluje své ambice momentálně čtvrtý muž absolutní klasifikace sprintrally.

Foto: Marek Sekáč

Komentářů celkem: 1
10. 5. 2012 14:57
0 0
Tak držím palce na Kopnou!!!smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!