11. 5. 2012 10:59 − 3184× − 22

Rozhovor s ředitelem Rally Vrchovina

Pohled do zákulisí pořádání rally nabízí rozhovor s Petrem Tušerem, ředitelem Rally Vrchovina, jehož část vám přinášíme.

V magazínu Sport Motor News č. 13/2012 vyšel obsáhlý rozhovor s ředitelem Rally Vrchovina Petrem Tušerem. Ten nechává hodně nahlédnout do zákulisí pořádání rallysprintu a vysvětluje, že vše není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přinášíme vám část rozhovoru, kde se Petr Tušer vyjadřuje k ožehavým tématům, jako bylo třeba měření rychlosti při seznamovacích jízdách, které se v tiskových zprávách objevilo i zde na eWRC.cz. Celý článek si přečtěte ZDE:

Petře, proč jste letos přistoupili k měření rychlosti na rychlostní zkoušce soukromou firmou během seznamovacích jízd a pokuty za překročení rychlosti vybírali jako „doplatek startovného“?

Začnu zase trochu ze široka. Když někam přijdete na obec a nabídnete jim, že se tam pojede rally, tak se téměř všude setkáme s kladnou odezvou. Rally samotná přinese oblasti užitek. Pokud tedy člověk po sobě spraví komunikace, nenechá nepořádek a dluhy. S tím problém nemáme, a proto nás obce vítají po roce zase zpět. Problémem jsou ale seznamovací jízdy. Ne všichni závodníci dodržují rychlosti a nechovají se na silnici zrovna ohleduplně. V den seznamovacích jízd je na silnicích běžný provoz a lidé jedou nakupovat, do práce, ze školy…Je pro ně opravdu nebezpečné, když potkávají více než sto trénujících vozidel, z nichž některá jedou velmi rychle…

Inkriminovaný úsek, kde jsme nakonec měřili, nebyl vůbec dopředu vybrán k měření. Vytipovali jsme si jen dvě obce, kudy se projíždělo a to byl Český Rudolec a Klenová. V lesních úsecích letos nebyl problém s cyklisty, a tak se zde neměřilo. Dostali jsme ale v průběhu seznamovacích jízd několik oznámení, že na jednom úseku, mezi obytnými částmi, kde ale není ukončena obec dopravní značkou, dochází k tomu, že se tam jezdí velmi rychle. Tak jsme radar poslali tam. A to co jsme změřili, mluví za vše. Rekord jsme měli 111 km/h na padesátce… O jménech se nebudu zmiňovat.

Pokuta není to, co by pořadatel potřeboval a čím by si chtěl vylepšovat rozpočet. Když bych chtěl peníze od závodníků vybírat, tak budu postupovat přesně podle řádů, kde jsou stanoveny vysoké pokuty odstupňované podle kilometrů, o které se překročí rychlost. To jsme nedělali. Pokuty jsme dávaly kvůli tomu, aby byl během seznamovaček klid a to fungovalo. „Doplatek ke startovnému“ jsme dávali proto, aby si to jezdci mohli dát do nákladů. Příště už to ale taky neudělám.

Letos mě při vaší soutěži hodně zaujal systém objížděk a uzavírek, který udělal oblast rally totálně neprůjezdnou a vše se muselo hodně objíždět. To byl záměr?

Nebylo to úplně schválně, ale vyšlo to tak nějak ze situace. Museli jsme uzavřít hlavní silnici mezi Strmilovem a Kunžakem kvůli servisu a z toho vlastně vznikla objížďka objížďky. Uzavřeli jsme i hlavní silnici v obci Markvarec, ale to bylo zase kvůli kilometrům, protože jsme se krátce před koncem roku dozvěděli, že bychom neměli jezdit tři průjezdy rychlostními zkouškami ve více případech, a tak bylo třeba někde získat kilometry prodloužením rychlostních zkoušek. Právě tato RZ se k tomu nabízela a podle mě tím vzniklo i velmi pěkné divácké místo. Naším cílem ale určitě nebylo vytvořit neprůjezdnou oblast. Z dnešního pohledu to asi nebyl dobrý krok, ale jak jsem se doslechl od diváků, tak stíhat se i tak dalo velké množství rychlostních zkoušek, jen to možná nebylo tak pohodlné. To třeba příští rok už taky nejspíš nebude.

Máš na srdci něco, co bys chtěl vzkázat divákům na rally a nám rýpalům, kteří sem tam napíšeme nějaký, třeba i kritický článek?

Rejpalové jsou od toho, aby do věci rejpali a já si myslím, že z každého, i negativního hodnocení se dá vzít si něco pozitivního. Člověk si to svým rozumem musí přebrat, co udělal špatně, a hlavně z jakého důvodu to udělal. Divákům děkuji, že se letos chovali ukázněně, nebyl s nimi žádný větší problém, a že jich přijelo víc, než v roce 2011. Rally se udělala i větší propagace v médiích a i to asi bylo vidět. Celkově si myslím, že panovala vcelku pohodová atmosféra. Těším se, že příští rok bude Vrchovina zase o něco lepší a populárnější.

Celý článek najdete ZDE:

Komentářů celkem: 22
11. 5. 2012 23:02
0 0
Omlouvám se,ale teď jsem si všiml,že jsem zapomněl něco napsat k tomu prodlení mezi měřením a pokutou. Pan ředitel říká,že pokuty dávali proto,aby byl při seznamovačkávh klid. Proč tedy rozdával pokuty až po jejich skončení je mi záhadou a minulo se to účinkemsmajlík
12. 5. 2012 09:29
0 0
Pokuta rozdával a nechtěl si vylepšit rozpočet.Tož co teda chtěl ?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!