Posádky JTRT úspěšně zvládly domácí soutěž

Sezóna v automobilových soutěžích je již v plném proudu a tratě jednotlivých rally letos úspěšně brázdí i vsetínský JT Říha Group RallyTeam.

Sezóna v automobilových soutěžích je již v plném proudu a tratě jednotlivých rally letos úspěšně brázdí i vsetínský JT Říha Group RallyTeam. Nyní přišel na řadu i jeden z vrcholů domácí sprintové sezony, Autogames Rallysprint Kopná. Ta byla třetím podnikem osmidílného Mistrovství ČR ve Sprintrally a na rozdíl od předchozího závodu v Lužických Horách se zde posádkám „JéTéčka“ dařilo o mnoho lépe.

Jedenáctku vezl na dveřích svého Subaru Impreza S12 WRC Jaromír Tomaštík. Po jeho boku se opět posadil Jaroslav Vrečka a bylo vidět, že se jim oběma společně už celkem daří krotit vzteklý ex-tovární speciál. Po polovině soutěže to vypadalo dobře, na šestého Jana Sýkoru chybělo jen 0,7 sekundy. První čtveřice s wéercéčky si jela svůj závod, výborně jel i Jaromír Tarabus, a tak právě porážka Jana Sýkory byla prioritou. Všemu ale zabránilo totálně zamlžené sklo v pátém testu a následný propad až na dvanáctou příčku. „Jelo se nám od úvodu vcelku dobře. V dané situaci jsme ani prvním stačit nemohli. Navíc stále zatím přetrvává problém s řazením, kdy nemám tu správnou odezvu pádla pod volantem. To je velmi nepříjemné, protože se nemůžu stoprocentně spolehnout na pomoc motoru při prudkém brzdění. Pádlo totiž občas jednoduše nezareaguje. Musíme to za pomoci technika z Prodrive co nejdříve odstranit. Nicméně větším problémem se ukázalo být v pátém testu totálně zamlžené čelní sklo, kdy jsme jeli téměř po slepu. Propadli jsme se hodně pořadím dolů. Snažil jsem se ztrátu pak dohnat a hlavně nás zajímal Karel Trněný. To se ale nakonec nepodařilo o půl druhé sekundy,“ řekl Jaromír Tomaštík, který závod dokončil na 11. místě absolutně a pátý ve skupině.

V barvách JT Říha Group RallyTeamu se letos poprvé představil i zpěvák Daniel Landa. Pro Dana to byla první seznamovačka se Subaru Impreza WRX STi N14 a sám jezdec z něj byl skutečně nadšen. Ze zdravotních komplikací, které nakonec znamenaly i odstoupení po druhém testu, však už výrazně méně. „Moc jsme se těšili na krásné erzety. Před závodem jsem se krátce s imprezou svezl a byl jsem velmi spokojený. Bohužel mi neustále velmi slzelo jedno oko v důsledku parézy lícního nervu, takže jsem byl jak jednooký. Rozumné bylo odstoupit, protože jsem se vůbec nemohl trefit na silnici a už vůbec jsem nechtěl ohrozit ani spolujezdce, ani sebe a natož lidi kolem trati. Jinak mám velmi dobrý dojem jak z auta, tak z celého týmu JTRT. Všechno, až na mé oko, klapalo absolutně super,“ okomentoval důvod odstoupení Dan Landa, kterého tentokrát opravdu doslova navigoval Josef Král.

Mezi dvoukolkami bojovali opět Martin Vlček s Richardem Lasevičem. A nutno říci, že znovu velmi úspěšně. „Výborné, všechno skvělé, auto fungovalo a klapla nám i volba pneumatik. Startovali jsme navíc v domácím prostředí a Kopná je opravdu krásný závod. Zkrátka jsme spokojeni od A do Z,“ zhodnotil skvělý závod Martin Vlček. Dvěstěšestka totiž dojela na 20. místě absolutně, 1. ve třídě 6 a 2. ve dvoukolkách.

O poznání lépe se tentokrát dařilo i Zdeňkovi Pokornému s Klárou Šillerovou. Ti proháněli po tratích v okolí Slušovic opět Mitsubishi Lancer EVO IX a i oni zářili optimismem. Bílomodrá devítka nakonec zakotvila na devětadvacáté pozici absolutně a na 8. místě ve skupině 3. „Krásně jsme se svezli, přestože jsme skončili na konci třetí desítky absolutního pořadí. Při této konkurenci jsem moc spokojený a hlavně, že je auto celé v cíli. To je pro nás důležitý krok v dalším učení a sžívání s devítkou. Navíc jsme si odvezli první mistrovské body za osmé místo ve třídě,“ řekl po závodě Zdeněk Pokorný.

Úspěch slavila také zpěvačka a herečka Olga Lounová, která opět startovala v Dívčím RallyTeamu po záštitou JTRT. I podle slov přeci jen zkušenější spolujezdkyně Markéty Filákové dělá Olga velké pokroky a tentokrát už dokázaly holky porazit řadu zkušenějších soupeřů. Mezi čistě dámskými posádkami pak byly nejrychlejší. „Jsem ráda, že jsme už ráno zvolily gumy na mokro a mohly jsme si tak jednotlivé erzety opravdu užít. Závod to byl pestrý a velmi náročný. Jsem fakt šťastná, na jak vysokou příčku jsme se ve svém třetím závodě s Markétkou Filákovou dokázali vyšplhat,“ uzavřela Olga Lounová.

Dalším závodem JTRT bude Rally Český Krumlov, kde bude se Subaru Impreza WRX STi N14 startovat Tomáš Růžička. Početnější sestava se pak opět představí na dalším závodě seriálu Mistrovství ČR ve Sprintrally v Krkonoších o druhém červnovém víkendu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!