Martin Prokop po páteční etapě Rally Acropolis

Taktiku do páteční dlouhé etapy, která začínala již před sedmou hodinou ranní, popsal pilot Czech Ford National Teamu Martin Prokop.

Po historickém čtvrtém místě z Rally Argentina a jako sedmá posádka celkového pořadí jezdců MS v rally vstoupili ve čtvrtek odpoledne Martin Prokop se Zdeňkem Hrůzou do dalšího podniku světového seriálu, 58. ročníku řecké rally Acropolis.

Jediná čtvrteční rychlostní zkouška posádce Fordu Fiesta WRC přisoudila přenocování na osmém místě celkového pořadí, jen vteřinu za Estonecem Tänakem a s Belgičanem Neuvillem necelou sekundu pozadu.

Taktiku do páteční dlouhé etapy, která začínala již před sedmou hodinou ranní, popsal pilot Czech Ford National Teamu Martin Prokop: „Protože zdejší tratě celkem dobře znám, bylo naším cílem pro dnešek předvádět spíše bezpečnou než bezhlavě dravou jízdu a pokud možno pošetřit auto na sobotu, kterou zde všichni považují za nejtěžší den celé rally. Erzety jsou hodně rozbité samozřejmě všude a i dnes dostalo auto pořádně zabrat, ale sobota bude prostě nejvíc. Proto jsme dnes nejeli bezhlavě, ale spíše se snažili kontrolovat naši pozici a neprovést něco s autem. Včera jsem měl nějaký problém s řazením, ale naštěstí nás to nestálo moc času. Doufám, že si Fiona tímto vybrala svou slabou chvilku až do konce soutěže.“

Zvolená taktika znamenala během pátku nejdříve na dlouhou dobu propad na devátou příčku za Neuvilla, ale ke konci náročného dne nesla svoje ovoce. Nejdříve na RZ7 potvrdil Tänak svůj smolný trend ze soutěží v Portugalsku a Argentině, když ve velké rychlosti nezvládl zatáčku a poškodil zavěšení zadního kola. Na poslední dnešní RZ9 potom opustil na několik minut trať Nor Ostberg a další technické problémy, tentokráte s poloosou, postihly Neuvilla. V celkovém součtu páteční etapy to pro Martina se Zdeňkem znamená průběžné šesté místo, ovšem s náskokem pouhých deseti vteřin na Katařana Attiyaha a dalších sedmnácti na Ostberga.

Postřehy ze sedadla spolujezdce přidává Zdeněk Hrůza: „Možná to vypadá, že nám šesté místo spadlo do klína zadarmo, ale také jsme si dnes užili svoje. Na mnoha erzetách se extrémně měnily podmínky, od prachu přes bahno až po hluboké kaluže vody. Jedno bláto jsme si na RZ6 pěkně „vyžrali“ a dělali hodiny, při nichž nám předek auta spadl do strouhy a při vyprošťování nám několikrát zhasl motor. Aby toho nebylo málo, tak nám krátce po startu předposlední zkoušky praskl zadní stabilizátor.“

Šéf technik Ivan „Caipi“ Matoušek k tomu dodává: “Fiona utrpěla pár větších ran, což se dalo ovšem zde v Řecku čekat. Vždyť minulý rok tu Martin absolvoval celý jeden den jen se zadním náhonem. Na posledních dvou dnešních zkouškách si Martin stěžoval na řízení, budeme proto nějaké součásti měnit. Dále je poškozené uložení diferenciálu a zadní stabilizátor."

Sobotní etapa řecké rally nachystá osm rychlostních zkoušek o celkové délce 150 ostrých kilometrů ve dvou sekcích.

Průbězné pořadí Rally Acropolis 2012:
1. Loeb / Elena, CITROËN DS3 WRC
2. Latvala / Antilla, FORD Fiesta RS WRC, +6.9
3. Solberg P. / Patterson, FORD Fiesta RS WRC, +16.7
4. Hirvonen / Lehtinen, CITROËN DS3 WRC, +47.9
5. Novikov / Giraudet, FORD Fiesta RS WRC, +3:55.0
6. Prokop / Hrůza, FORD Fiesta RS WRC, +4:46.7
7. Al-Attiyah / Bernacchini, CITROËN DS3 WRC, +4:56.9
8. Østberg / Andersson, FORD Fiesta RS WRC, +5:14.6
9. Ogier / Ingrassia, ŠKODA Fabia S2000,+5:27.2
10. Mikkelsen / Floene, ŠKODA Fabia S2000,+6:31.0

Komentářů celkem: 6
26. 5. 2012 05:561
0 0
GO Martine GO jedééém
26. 5. 2012 09:132
0 0
Jak se říká, Řecko, v pr.... je všecko smajlík Držím palce.smajlík
26. 5. 2012 10:403
0 0
Hodně štěstí Martine,ať dojedete do cíle a na nějakém pěkném bodovaném místě...smajlík
26. 5. 2012 11:064
0 0
Vždy jsem fandil střelcům to je o mě známé. Ale když se člověk podivá na tabulku kde je Prokop sedmý a za zády má střelce ( dva body před sebou jedničku Fordu !) mám respekt. Není důležité jet rychle ale dojíždět. Má super spolehlivost jen tak dálé.
26. 5. 2012 11:545
0 0
Vysledek zatim ok, jenze si ho nevyjel, jen ho utrpel. Des bes, tohle nema budoucnost smajlík
26. 5. 2012 13:316
0 0
Zatím super, doufám, že to udrží... na vztek blbům, kteří neví o čem rally je
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!