31. 5. 2012 21:53 − 2734× − 0

Croatia Rally – komentář

Třetí díl šampionátu starého kontinentu zavítal do Chorvatska na tamní podnik v okolí města Rijeka.

Třetí díl šampionátu starého kontinentu zavítal do Chorvatska na tamní tradiční podnik, který se posledních pár let odehrává na rychlých asfaltových úsecích v okolí Rijeky. Po dvou kvalitních soutěžích, které nabídly na svých zajímavých tratích hodnotné zápolení, byl tentokrát na programu jeden z nejslabších článků mistrovství. Na start se postavilo pouhých 32 dvojic, čemuž se však nedá moc divit. Místní šampionát není rozhodně tak nadupaný jako třeba italský a zahraniční posádky mají kolikrát problém se do Chorvatska vůbec dostat.

O "inteligenci" chorvatských celníků se během loňské hodně sledované kauzy přesvědčil i tým Antonína Tlusťáka. Letos měla na hranicích velké obtíže stáj Hermanna Gassnera jun., který si z IRC jednorázově odskočil do ME. Do soutěže ale nakonec odstartoval, to Patrik Sandell tolik štěstí už neměl. Do rally měl nastoupit rovněž se Škodou Fabia Super 2000, která ale do země vůbec nedorazila. Favoritem na vítězství byl každopádně úplně jiný pilot Fabie, tovární pilot Juho Hänninen.

Hned od začátku soutěže se ho ovšem úspěšně držel právě německý pilot, který vyhrál druhý test a snížil odstup na od počátku vedoucího Hänninena na 2,4 sekundy. Ve zbylých dvou pátečních zkouškách sice zvítězil finský jezdec, ale i tak zůstával po první etapě rozdíl mezi oběma borci těsný, 7,6 vteřiny. Druhý den už pro sebe Němec rozhodnul jediný test a jeho odstup vzrostl o necelých deset sekund. Hänninen se postupně sžíval s chorvatskými asfalty, v závěrečném dni zvedl svůj náskok až k necelé půl minutě a úspěšně si jej držel až do konce a připsal si první letošní triumf v ME.

Bronzový stupínek jako první obsadil Dimitar Iliev s další Škodou Fabia Super 2000, ovšem už během první etapy jej z něj sesadil Luca Betti za volantem Peugeotu 207 Super 2000. Bulharský jezdec pak v sobotu z rally odstoupil kvůli poruše převodovky. Betti se naopak vyhnul všem potížím a třetí místo si udržel až do cíle. Za jeho zády ovšem zuřil velký boj mezi trojicí jezdců. Do závěrečného dne šel s drobným náskokem 10,1 sekundy Michal Solowow, který se tento rok vrátil do Peugeotu 207 Super 2000. V neděli ráno na něho zaútočil český zástupce Antonín Tlusťák se Škodou, ovšem v RZ 12 havaroval. Role pronásledovatele polského jezdce se okamžitě ujal Slovinec Rok Turk s Peugeotem. Když už dokázal snížit svůj odstup na 8,4 vteřiny, v předposlední zkoušce jeho vůz vzplál. Pátá příčka díky tomu připadla nejrychlejšímu Chorvatovi Juraji Šebaljovi s Mitsubishi Lancer EVO IX.

Konečné výsledky Croatia Rally naleznete jako obvykle na ewrc-results.com

Stav ME: 1. Hänninen 89, 2. Basso 39, 3. Kopecky 35, 4. Gassner Jr 34, 5. Betti 30, 6. Andreucci 26, 7. Sołowow 24, 8. Scandola 22, 9. Harrach 18, 10. Baumschlager 17

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!