Jiří Šteg - eWRC.cz
3. 6. 2012 23:36 − 2679× − 4

Z deníčku Sébastiena Ogiera

Acropolis byla přes poněkud náladové počasí opět pěknou soutěží i když rozbahněné rychlostní zkoušky pro nás byly v Řecku něčím novým.

Zdravím všechny,

Acropolis byla přes poněkud náladové počasí opět pěknou soutěží i když rozbahněné rychlostní zkoušky pro nás byly v Řecku něčím novým. V každém případě to byla pro tým Škody vydařená rally. Podali jsme bojovný výkon s dobrým výsledkem. Vyhráli jsme svou kategorii a získali další body. Kdo by si mohl přát více?!

Určitě to byla nejnáročnější rally sezony. Vyžaduje citlivou jízdu, ale ne všechny rychlostní zkoušky jsou rozbité. Přibližně 70% zkoušek je velmi pěkných a jejich povrch není rozmlácený. Předchozí zkušenosti z Řecka nám umožnily předvídat, které úseky budou pro vůz nejnáročnější a na nichž jsme podmínkám přizpůsobili nastavení. Strategie týmu byla obezřetná, rozhodli jsme se například vézt dvě rezervy v obou vozech. Oba vozy tedy byly vybaveny stejně, přestože vyšší váha v tomto případě poněkud limitovala naše výkony.

Přes spoustu nástrah jsme měli jenom dva problémy. Prvním byl defekt v první etapě. Stalo se to na hezké zkoušce, která byla velmi plynulá. Necítil jsem žádný náraz, až chování vozu mi ukázalo, že máme pomalý defekt na levé přední pneumatice. Jeli jsme s defektem asi 10 kilometrů, ale povrch vložky byl dostatečně pevný, aby se prázdná pneumatika udržela na disku. Mohl jsem pokračovat v poměrně dobrém rytmu. Používal jsem v pravých zatáčkách více ruční brzdu, abychom smykem odlehčili kolu. Pneumatika se rozpadla až na posledním kilometru, takže jsme ztratili jen asi 10 sec. V sobotu nás pak potrápilo servo. Začalo to už ráno v hodně těžkém úseku a pak, odpoledne, při druhém průjezdu stejného úseku vypovědělo servo úplně. Rychlostní zkouška se jmenovala Ghymmo. Základ tohoto slova pochází z gymnastiky a té jsem si opravdu užil. Prováděl jsem jí asi 10 kilometrů a mohu Vám říci, že jsem byl v cíli dokonale vyčerpaný. Ztratili jsme jeden a půl minuty, ale naštěstí jsme dokázali servo po rychlostní zkoušce opravit a další zkoušky už byly bez problémů.

Sedmé místo v cíli znamenalo navýšení našeho konta v šampionátu na 22 bodů. Přestože jsme nesplnili svůj cíl úplně, přesto je potěšující vidět naši S2000 v první desítce WRC.

V Řecku jsme také měli potěšení přivítat naše japonské fanoušky, věrné a zapálené příznivce, kteří nás následují všude, kde to je pro ně možné. Jsou vždy velmi milí a často nás obdarovávají. Tento rok jsme dostali vlastní loutky. Mini Seb a Julien se stali ihned maskoty celého týmu.

Bohužel se nezúčastníme Rally Nový Zéland. Je to z jezdeckého hlediska jedna z nejhezčích soutěží, takže jsme trochu zklamaní. Toto rozhodnutí však bylo učiněno ve prospěch jiných úkolů. Vzali jsme v úvahu, že příští rok nebude Rally Nový Zéland v kalendáři a směřujeme rozpočtové prostředky k jiným destinacím a testům, které jsou nutné pro vývoj Pola. Před naším odjezdem na příští soutěž začátkem srpna se vrátíme testovat naše WRC do Řecka, poté do Německa a pak jedeme do Finska.

Chtěl bych také blahopřát fotbalovému týmu Montpellier, který vyhrál titul mistra Francie. Udělalo mi to velkou radost, nejen kvůli týmu, ale zvláště kvůli Louisi Nicollinovi (předseda fotbalového klubu Montpellier), který je velmi zajímavou osobností. Měl jsem příležitost se s ním seznámit při návštěvě zápasu Montpellier-Sochaus před několik týdny a jsem velmi rád, že věnoval velkou část svého života tomuto klubu.

Těším se na shledanou

Sébastien Ogier

Komentářů celkem: 4
TGV
4. 6. 2012 13:431
0 0
Jen pro upřesnění, pro ty, kteří se u posledního odstavce na chvíli zarazili, stejně jako já. Jedná se samozřejmě o rugbyový tým. smajlík
4. 6. 2012 13:562
0 0
Proc? Montpellier vyhralo fotbalovou ligu ve Francii letos..
4. 6. 2012 14:353
0 0
Přesně tak, Montpellier vyhrál letos, zmiňovaný předseda si dokonce musel na hlavě udělat ,,kohouta'' v barvách klubu. smajlík
TGV
7. 6. 2012 11:254
0 0
Jo, máte samozřejmě pravdu, píšu nesmysly, nějak se mi to popletlo ... smajlík smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!