6. 6. 2012 20:44 − 2774× − 0

ELE Rally – komentář

Holandský šampionát dvakrát navštívil zahraniční tratě a nyní se po třech měsících vrátil zpět do své domoviny.

4. podnik holandského mistrovství, 1. – 2. června, Helmond, asfalt a šotolina, 19 RZ


Holandský šampionát dvakrát navštívil zahraniční tratě a nyní se po třech měsících vrátil zpět do své domoviny. Na postu vedoucího jezdce se před startem čtvrté soutěže vyskytnul Erik van Loon, který do aktuální sezóny nastoupil s Fordem Fiesta WRC. Druhý takový speciál z dílen stáje Wevers Sport letos pilotuje další holandský ex-mistr Bernhard ten Brinke. Ten se zúčastnil pouze úvodní Tank S Rally, kde si připsal body za druhou příčku. Teprve ve třetím podniku, jenž se odjel v Německu, naskočil do mistrovství úřadující mistr Jeroen Swaanen. Zatímco v Německu musel kvůli odlišným pravidlům osedlat Peugeot 207 Super 2000, na start v ELE Rally měl už k dispozici speciál WRC, konkrétně Ford Focus.

Nejlepší vstup do sezóny zaznamenal Dennis Kuipers, když si na úvodním podniku dojel se Subaru Impreza WRC S14 pro vítězství. V Rallye Sulinger Land ovšem vážně havaroval a kvůli zranění zůstává aktuálně mimo hru. Ze zbylých jezdců se speciály WRC, které v šampionátu hrají prim, je třeba ještě jmenovat Erica Bolhaara s tradiční modrou Škodou Fabia WRC a pak otce a syna z rodu de Jongů. Ti startují s identickou technikou, a to Mitsubishi Lancer WRC05.

Soutěž odstartovala již v pátek, kdy byla na programu čtveřice rychlostních zkoušek. Nejlačněji se do nich zakousl úřadující šampión Swaanen, který ovládnul první polovinu kratičké etapy a vytvořil si náskok 12,4 sekundy na ten Brinkeho. Ve třetím testu ovšem pilot Focusu WRC zachyboval a vylétnul z trati. Tímto incidentem se připravil nejen o vedení, ale hlavně o poměrně dost času, konkrétně tři čtvrtě minuty. Do vedení se vyhoupl jiný pilot Fordu ten Brinke, který zvítězil v obou závěrečných zkouškách a do druhé etapy šel s náskokem 18,6 sekundy na stájového kolegu van Loona.

V druhém dnu se van Loonovi nedařilo držet s druhým jezdcem Fiesty krok a zkoušku po zkoušce na jeho kontě přibývaly další sekundy ztráty. Na třetím sobotním testu jej navíc přeskočil ztrátu z prvního dne stahující Swaanen. Bronz si ale jezdec Fiesty úspěšně držel dál, neboť zajížděl poměrně stabilně rychlejší časy než Bolhaar. Vše ale ukončil incident na přejezdu před RZ 10, při kterém van Loon poškodil chladič a kvůli úniku oleje musel další jízdu vzdát.

Cíle se nakonec nedočkal ani Bob de Jong, jehož otec se po desátém testu vyhoupl před Bolhaara, což v tom momentu znamenalo posun na pódium. To si Bert de Jong úspěšně ohlídal až do cíle. Hlavní dění soutěže se pochopitelně odehrávalo na úplném čele celkové klasifikace a tam bylo pořádně horko. Po pátku se kdokoliv mohl domnívat, že Swaanen vypadl ze hry a Brinkovu pozici nebude schopen už ohrozit. Opak ale byl pravdou, pilot Fordu Focus nasadil skutečně vražedné tempo, vyhrával jednu zkoušku za druhou a po té předposlední se dokázal vyhoupnout do čela. Ten Brinke se propadl na druhé místo, ale jeho odstup činil pouhých šest desetin. Pilot Fiesty tak stále měl šanci ztracené vítězství ukořistit zpět. Swaanen ovšem pokračoval v drtivém útoku, připsal si na své konto vítězství i v poslední zkoušce a úspěšně zakončil Helmondské drama.

Pořadí v cíli
1. Jeroen Swaanen/Robin Buysmans (NL/B) Ford Focus RS WRC 08 1:54.00,2
2. Bernhard ten Brinke/Davy Thierie (NL/B) Ford Fiesta RS WRC +1,1
3. Bert de Jong/Bjorn Degandt (NL/B) Mitsubishi Lancer WRC05 +2.49,2
4. Eric Bolhaar/Arjan Wissink (NL) Škoda Fabia WRC +3.04,0
5. Piet van Hoof/Max Jacobs (NL) Mitsubishi Lancer Evo IV +5.00,2
6. Jasper van den Heuvel/Jac Gillis (NL) Mitsubishi Lancer Evo X R4 +5.22,2
7. Arjen de Koning/Hein Verschuuren (NL) Mitsubishi Lancer Evo VII +6.33,7
8. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL) Ford Fiesta S2000 +7.39,8
9. Faron van Lieshout/Jurgen van Driel (NL) Mitsubishi Lancer Evo X +9.23,9
10. Tonnie van Deijne/Kris Botson (NL/B) Mitsubishi Lancer Evo X R4 +9.26,2

Stav šampionátu: 1. Swaanen 200, 2. Bolhaar 180, 3. ten Brinke 160, 4. Kobus 145, 5. van Loon 135, 6. Bert de Jong 130

Výsledky tohoto podniku jsou jako obvykle k nahlédnutí na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!