Rally de Catamarca – komentář

V Argentině se o víkendu tamní jezdci soutěžních speciálů letos počtvrté sešli, aby sehráli další dramatické boje o mistrovské body.

V Argentině se o víkendu tamní jezdci soutěžních speciálů letos počtvrté sešli, aby sehráli další dramatické boje o mistrovské body. Doposud jich nejvíce posbíral matador argentinských soutěží Federico Villagra pilotující Ford Fiesta kategorie Maxi Rally. Před Catamarcou v jeho stáji VRS došlo k několika podstatným personálním změnám. Tou nejvýraznější bylo odstoupení Juana Manuela Marchetta ze šampionátu kvůli osobním problémům. Místo v jeho Fiestě zaujal Nicolas Madero. V prvním dnu se mu příliš nedařilo, celkem poztrácel přes šest minut a ve své kategorii byl klasifikován jako předposlední.

Druhá etapa se od té předešlé lišila jako bílá od černé, Madero v jejím průběhu zajel absolutně druhý nejrychlejší čas s odstupem pouhých 10,9 sekundy. Narozdíl od Madera další pilot stáje Nicolas Diaz vůbec nespatřil cíl. I v takové situaci ale mohl mluvit o obrovském štěstí, protože ve zdraví přečkal obrovskou havárii v průběhu třetího testu. Tato nehoda se stala zatím snad největším testem odolnosti speciálů kategorie Maxi Rally. A do třetice nezdar stáje VRS a tentokrát v hlavní roli jednička týmu Federico Villagra.

Po jeho bok premiérově usednul Jorge Perez Companc a po RZ 2 se nová dvojice vyhoupla na vedoucí příčku. Tam vydrželi až do poslední zkoušky první etapy, ve které Villagra zachyboval a poslal Ford na skoro pět minut mimo trať. Ve druhém dnu se po problémech některých jezdců dokázal vyšplhat pouze na devátou pozici. Zatím jediný, kdo letos dokázal porazit Villagru, byl Claudio Menzi, který zvítězil hned v úvodním podniku. I tentokrát měl pilot Fiatu Palio nakročeno za dalším triumfem, v cestě mu ale stál jeho týmový kolega Gabriel Pozzo. Ten absolvoval první den v čase o 6,5 sekundy rychlejším a po problémech Villagry se vyhoupl do vedení.

Druhý den začal Pozzo hned z rána svému kolegovi ujíždět a v půlce etapy měl k dobru už skoro dvacet sekund. Menzi se už na konci soutěže do žádného bezhlavého útoku nepustil a raději druhým místem pojistil Fiatu double, kterým si stáj upevnila vedoucí příčku v týmové klasifikaci. Pozzo se díky bodům za vítězství těsně dotáhnul za Villagru, který se po neúspěchu propadnul na třetí příčku. V průběžném hodnocení mistrovství jej předehnal i Miguel Baldoni, který se v cíli Rally de Catamarca mohl radovat z pozice nejrychlejšího jezdce za volantem VW Gol Trend.

Kromě toho stanul Baldoni na třetí pódiové příčce, o kterou ovšem celou neděli musel tvrdě bojovat. Zálusk na tento post měl rovněž nejrychlejší pilot Chevroletu Juan Gil de Marchi za volantem modelu Agile. Nebýt nepovedených průjezdů oběma sobotními testy Balcozna, mohl být nejrychlejším jezdcem Chevroletu vítěz druhé etapy Marcos Ligato. Nakonec se ale ani nevešel do elitní desítky.

Pořadí v cíli
1. Gabriel Pozzo/Daniel Stillo (RA) Fiat Palio 1:18.54,6
2. Claudio Menzi/Diego Cagnotti (RA) Fiat Palio +19,8
3. Miguel Baldoni/Gustavo Franchello (RA) Volkswagen Gol Trend +44,2
4. Juan Gil de Marchi/Mauro Albornoz (RA) Chevrolet Agile +44,7
5. Raul Martinez/Javier Montero (RA) Fiat Palio +2.11,2
6. Alvaro Marchetto/Marcos Bazan (RA) Mitsubishi Lancer Evo X +2.51,4
7. Juan Carlos Alonso/Pablo Monastero (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +3.26,1
8. Sebastian Abramian/Fernando Mussano (RA) Volkswagen Gol Trend +4.23,0
9. Federico Villagra/Jorge Perez Companc (RA) Ford Fiesta +5.07,4
10. Julio Gomez/Rodolfo Dell'Oso (RA) Subaru Impreza WRX STI +5.26,5

Stav šampionátu: 1. Menzi 114, 2. Baldoni 103, 3. Villagra 96, 4. Pozzo 92, 5. Gil de Marchi 74, 6. Dominguez 71

Výsledky tohoto podniku naleznete rovněž na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!