Krkonoše: Kořístka na čele dvoukolek, Grafek stříbrný

Ani při letošní Rally Krkonoše, nechyběly soutěžní speciály z dílny zlínského Sparrow racing teamu.

Ani při letošní Rally Krkonoše, čtvrtém podniku Timeseal Mistrovství České republiky ve sprintrally, nechyběly soutěžní speciály z dílny zlínského Sparrow racing teamu. Zkušený přípravce vyslal do východních Čech jedno auto specifikace S1600 a tři osvědčené šestnáctistovkové Hondy Civic VTi.

Vítězný hattrick si v Krkonoších připsala posádka Suzuki Ignis Super 1600 Robert Kořístka a Michal Drozd, která dojela do cíle na prvním místě mezi dvoukolkami již potřetí v této sezoně a opět potvrdila roli papírového favorita.

Do čela se nadějní soutěžáci z Velkých Karlovic dostali hned při prvním testu. Přestože po nočním dešti odstartovali na suchých pneumatikách, kromě třech rychlostních zkoušek v poslední sekci dokázali zajíždět vždy nejrychlejší časy.

Velké starosti měli Kořístka s Drozdem především po sedmém testu, když si svépomocí museli poradit s prasklým klínovým řemenem. Díky své šikovnosti ale dokázali závadu na velmi krátkém přejezdu opravit a obdrželi penalizaci pouhých deset sekund, když časovou kontrolu nestihli jen o malou chvilku. V cíli měli přesto solidní náskok 43,5 sekundy na druhého Josefa Zimmermanna s Renaultem Clio R3.

Do kokpitu Hondy Civic 1.6 VTi usedl po delší pauze (naposledy startoval vloni v Jeseníkách) mladoboleslavský Petr Grafek. Se svým obvyklým spolujezdcem Jaroslavem Matějkou neztratili nic na své rychlosti a kromě RZ 7 dosahovali časů mezi nejlepšími třemi ve třídě 9.

Ve vedení se Grafek ocitl dvakrát – první místo si okusil hned po prvním měřeném úseku, když nadělil týmovému kolegovi Danielu Zpěvákovi dvě sekundy. Na dvojce mu to sice jeho rival, navigovaný Petrem Mišurcem, vrátil i s dvoudesetinovým úrokem, ale na třetí vložce se Středočechovi zadařilo a vypracoval si více než osmivteřinový náskok.

Ze souboje o vítězství sešlo bohužel hned na RZ 4. Daniel Zpěvák udělal hodiny, přední kola mu zapadla do příkopu, auto zůstalo viset na ochranné ližině motoru a než hondu Sparrow racing teamu diváci vytlačili ven, uplynuly dlouhé tři minuty. Díky stíhací jízdě se ale dokázali Zpěvák s Mišurcem propracovat ze sedmého až na konečné páté místo.

Hodiny vykroužil i Petr Grafek, a povedlo se mu to hned dvakrát. Nejprve ztratil téměř dvacet sekund kvůli chybě na čtvrté rychlostní zkoušce, podruhé nabral ještě větší časové manko na trati šestého testu. Jelikož v cíli chybělo stříbrným Grafkovi s Matějkou na vítězného Ondřeje Bisahu čtyřicet vteřin, obě zmíněné ztráty byly rozhodující…

Jiné než čtvrté místo v celém průběhu šestého ročníku Rally Krkonoše neokusila posádka další Hondy Civic Petr Lukašík a Martina Mikulášková. Konečná „brambora“ jim byla odměnou nejen za stabilní výkon, ale také za rychlou výměnu pneumatik na přejezdu ke třetí erzetě, kde pršelo. Bohužel se nakonec tato volba ukázala být spíše nevýhodnou.

Seriál sprintrallye po odjetí podniku s centrem v Trutnově dospěl do své poloviny. I když Robertu Kořístkovi patří po čtyřech závodech průběžná druhá příčka ve třídě 5, mezi dvoukolkami má před Josefem Zimmermannem na čele tabulky pětibodový náskok. Třídu 9 prozatím vede krkonošský smolař Daniel Zpěvák, Petru Lukašíkovi patří bronzová příčka s jednobodovým náskokem na Jiřího Sojku.

Již za týden odstartuje v jihomoravských Hustopečích další závod dvoudenního šampionátu Agrotec Petronas Syntium Rally. Dalšího podniku po smutné českokrumlovské soutěži se zúčastní šest speciálů z dílen Sparrow racing teamu.

Na trati se objeví Václav Dunovský se Škodou Fabia Super 2000, ze startovní rampy sjede také Citroën DS3 R3T Egona Smékala a chybět nebudou ani Hondy Civic Adama Koblihy, Pavla Řiháka, profesionálního hokejisty Martina Špaňhela a „poháristy“ Jana Lungy.

Veškeré informace o vozech Sparrow racing teamu a nabídce jejich pronájmu si můžete přečíst na internetových stránkách www.sparrow.cz, které v uplynulých dnech prodělaly kompletní facelift.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!