Vrcholící jaro u CERS performance na úspěšné vlně

Přelom května a června byl u týmu CERS performance docela hodně nabitý.

Přelom května a června byl u týmu CERS performance docela hodně nabitý. Celkem pět posádek nasazených do čtyř soutěží ve třech různých státech – docela velké sousto, přesto vše vyšlo bez ztráty kytičky.

Podívejme se nejprve na Slovensko, kde se o posledním květnovém víkendu jela Rally Tríbeč. Do ní se svou sytě oranžovou Hondou Civic VTi od CERS performance nastoupila dvojice Juraj Kožej – Matúš Majcher, která už druhým rokem s tímto vozem objíždí soutěže Slovenského Rally Poháru. Vůz prošel přes zimu důkladnou repasí a po prvním startu s nově poskládaným autem v Prešově se na další rally, tentokrát s centrem v Topolčanech, dostavil úspěch – Juraj s Matúšem dojeli v rámci SRP na druhém místě celkově a v hodnocení třídy P2 vyhráli.

V tu samou dobu se v Česku konal další díl seriálu MMČR. Po klatovské Rally Šumava, kterou tým CERS performance úplně vynechal, se ve startovním poli objevila jedna týmová honda – ta s posádkou Zbyněk Baller – Martin Tomečka. Pro tuto dvojici to byl první „velký“ podnik od havárie na Valašské Rally a tak byl cíl jasně daný: v klidu se dostat do tempa a hlavně dojet až do cíle. „V první etapě jsme jeli opatrně, konkurence byla hodně silná a já nechtěl udělat nějakou hloupou chybu. I přes pokusný start na Kopné jsem se ještě stále necítil úplně ve formě, takže jsme jeli hodně pomalu. Mezitím se mi v noci na sobotu narodila druhá dcera, takže i v další etapě jsem měl myšlenky zase rozházené, i když tentokrát trochu jinak,“ vypráví Zbyněk Baller. Volnější tempo nicméně nakonec přineslo své ovoce. Konkurence doplatila na technické problémy i vlastní chyby a bílá honda Zbyňka s Martinem se nakonec v cíli v Jelení zahradě pod českokrumlovským zámkem předvedla jako třetí nejrychlejší vůz třídy 9. Škoda jen, že radost z druhé letošní bedny záhy přerušila zpráva o smutné dohře havárie Petra Pelecha a jeho spolujezdce Aleše Zimolky…

Počátkem června se pak tři posádky CERS performance rozjely na obě strany česko-německých hranic. Josef Vojáček se poprvé od loňské (a několika salty zakončené) Kopné vrátil za volant svého znovu oživeného civicu a spolu s navigátorem Romanem Zábojníkem vyrazil do Rally Thüringen. Pořadatelé dvoudenního podniku zařazeného do seriálu Deutsche Rallye Serie na start pozvali řadu českých posádek a Josef s Romanem této šance náležitě využili – po 143 kilometrech asfaltových rychlostních zkoušek si i oni dojeli pro poháry za třetí místo ve třídě 9.

Na české straně se v tu samou dobu konal podnik sprintového mistrovství v Krkonoších a i zde bylo u týmu CERS performance vidět řadu novinek. Ondřej Bisaha s Davidem Zacharem letos poprvé nastoupili do soutěže „malého“ mistráku, hlavní změnou ale bylo obsazení druhého vozu, ve kterém se za volant premiérově posadil Martin Tomečka. Na sedadlo spolujezdce usedl stejně jako už na Kopné Martin Trlifaj. Nově postavená dvojice si procházela opravdu prvními krůčky, takže v celkových výsledcích na přední posty nedosáhla. Dvojice Martinů se ale během krátké soutěže stihla blýsknout jednou vyhranou rychlostní zkouškou, čímž dala najevo, že jí rychlost rozhodně nechybí. A jak si Martin Tomečka užil svůj první závod za volantem? „Opravdu jsem se bavil, celou rally jsem si užíval. Bylo to něco nového a taky nezvyklého, když jsem se jako řidič najednou nemusel o nic starat – všechny starosti spolujezdce byly najednou pryč,“ říká s úsměvem Martin Tomečka, který by si pozici řidiče soutěžní hondy chtěl letos vyzkoušet ještě alespoň na jednom z dalších sprintů.

Ondřej s Davidem brali Krkonoše zejména jako rozjetí se před blížícím se podnikem MMČR v Hustopečích. V soutěžním autě oba neseděli už od Valašky, jak se ale ukázalo, na tu správnou provozní teplotu se dostali brzy. „První rychlostní zkouška nám přišla docela nebezpečná, takže jsme ji jeli opatrněji. Ale na dvojce a trojce už to bylo lepší,“ říká Ondřej o průběhu trutnovské rally. „S Davidem jsme si po pauze zase rychle sedli a když jsme pak ještě drobně přenastavili tlumiče, nemělo to chybu. Hned poslední zkoušku první rundy jsme zkusili zatlačit a povedlo se. Zbytek soutěže jsme jeli tempo, ve kterém se nám jede dobře – bylo to svižné, ale ne přes závit. Na dalších podnicích bychom chtěli tohle tempo ještě trochu zvýšit, ale samozřejmě bychom neradi, aby se stalo to, co na Jänneru. Auto v Krkonoších fungovalo skvěle a je připraveno na Rally Hustopeče, kam se moc těšíme.“ Zbývá jen dodat, že Ondřej s Davidem se na Rally Krkonoše dostali do vedení ve třídě 9 po třetí rychlostní zkoušce a následným výkonem si zcela suverénně dojeli pro vítězství ve své kategorii.

Tým CERS performance nyní sbírá síly na zmíněný podnik MMČR v Hustopečích a zároveň zve všechny fanoušky k trati, kde budou moci poprvé od Valašky opět podpořit v akci obě týmové hondy s posádkami Ondřeje s Davidem a Zbyňka s Martinem!

Další informace o týmu včetně fotografií a videoklipů naleznete na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

Foto: Petr Milfait a Tomáš Sejkora

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!