Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 6. 2012 21:10 − 2751× − 1

PČR – Rally Hustopeče – komentář

O uplynulém víkendu se v okolí jihomoravských Hustopečí uskutečnila další soutěž započítávaná do klasifikace K4 Poháru ČR.

O uplynulém víkendu se v okolí jihomoravských Hustopečí uskutečnila další soutěž započítávaná do klasifikace K4 Poháru ČR v rally, a to závod s poněkud krkolomným názvem Agrotec Petronas Syntium rally Hustopeče. Soutěž se stala pátým podnikem započítávaným do klasifikace Poháru a vzhledem k tomu, že se stejně jako při Valašské rally závodilo při soutěži velkého mistráku, mohli si účastníci připsát větší bodové odměny než obvykle, neboť soutěž získala koeficient 1,5.

Možná i tento fakt přispěl k tomu, že hustopečští organizátoři zaevidovali přihlášky všech jezdců od kterých se očekával souboj o absolutní vítězství a při pohledu do průběžného pořadí PČR by jsme zjistili, že nechyběla kompletní první šestice absolutního pořadí. Na dělené první příčce se před Hustopečemi nacházela dvojice jezdů pilotující naprosto rozdílné vozy, a to Šimurda s pekelně rychlou 130LR a Šmíd s šestou evolucí Lanceru. Z pozice průběžně třetího muže pořadí vstupoval do soutěže Kašpar pilotující Octavii, o bod a půl za ním se nacházel Jirsa s Felicií Kit Car. Pátá příčka patřila Hendrichovi, jenž byl následován Vedrou. Tito jezdci zároveň vévodili pořadí svých tříd. Celkově do soutěže odstartovalo 23 dvojic, což bylo lehčí snížení počtu startujících posádek oproti průměru.

Soutěž započala v pátek navečer, kdy byly připraveny čtyři rychlostní zkoušky, z nichž dvě se už odjely za úplné tmy a všechny se staly kořistí jediného jezdce, kterým byl Kašpar, který se logicky ujal čela výsledkové listiny s necelou půlminutou náskoku na Jirsova kita. Na třetí vložce se se soutěží musel rozloučit jeden z favoritů Šimurda, jehož „stotřicítku“ vyřadila ze hry technická závada a do skončení soutěže jsem ji mohli spatřit smutně odpočívající pod plachtou v servisní zóně. Na třetí příčce šel přenocovat Šmíd, jenž ztrácel na druhého Jirsu necelých deset sekund, avšak za jeho Lancerem již zela dvou minutová propast. Za ní však bylo v půlminutě seřazeno šest posádek v pořadí Vedra, Hendrich, Knížek, Lunga, Král, Hovorka a o tom, že se zde bojovalo zostra, svědčí například rozdíl mezi Knížkem a Lungou, mezi nimiž byla pouze vteřinka rozdílu.

Druhá etapa pokračovala ve stejném trendu jako ta předešlá, Kašpar pomalu, ale jistě ujížděl zbytku startovního pole a jako hrozny na vinici sbíral nejrychlejší časy v jednotlivých zkouškách. O úplnou dominanci jej však připravili Šmíd v RZ 5 a Knížek ve zkoušce deváté. Na cílovou rampu nakonec přijela bílá Octavia s Kašparem za volantem ověnčená dvěma a čtvrt minutami náskoku na Šmídova Lancera. Ten se na stříbrný post posunul hned na první ranní zkoušce, neboť Jirsa vycestoval do vegetace okolo tratě, což odnesl poškozeným pravým bokem auta a propadem v pořadí. Nakonec pro něj ani Hustopeče neznamenaly protrhnutí smůly a potřetí v sezóně odstoupil. Tentokráte byla příčinou převodovka. V tuto chvíli si musel Šmíd jistě oddechnout, neboť jeho auto celý den vydávalo zvuk, který svědčil o jeho ne zrovna dobré kondici, avšak bodový zisk stál za to, dorazit do cíle. Třetí absolutně dorazil na cílovou rampu Vedra, jenž však na druhý post ztratil téměř tři minuty.

Všichni jmenovaní zároveň zvítězili ve svých třídách, Kašpar v SA2, jehož se sedmi minutovou ztrátou Lunga a o dalších deset minut zaostal Švec. Třída V znamenala prvenství Šmída, jehož následovaly Škody 130 RS v rukou Krále a Hrachovce. Vedra slavil kromě třetího místa absolutně i první příčku ve třídě SA1, kde jej doplnili Hovorka a Kvinta. Ve třídě HA1 dorazil do cíle jediný jezdec, a to Nedbal.

Co se týká průběžného pořadí, to je v současné situaci takové, že na čele se osamostatnila dvojice Kašpar a Šmíd, další jezdci už nějaký ten citejnější bod ztrácejí. Závěrem nezbývá nic víc, než dodat, že další podnik kde se představí posádky Poháru ČR bude Rally Kostelec n. Orlicí, která odstartuje ve stejnojmenném východočeském městě za měsíc.

Komentářů celkem: 1
24. 6. 2012 23:441
0 0
Venca po smolné RZ http://youtu.be/XVMO95vftsQ
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!