27. 6. 2012 20:06 − 2709× − 2

Obhájené vítězství mezi vinicemi

Vstříc prašným jihomoravským cestám vytáhla do boje valašská dvojice Adam Kobliha – Karel Žáček.

Vstříc prašným jihomoravským cestám vytáhla do boje valašská dvojice Adam Kobliha – Karel Žáček. Pro letošní sezónu nově složená dvojice zatím opanuje čelo klasifikace třídy 9. Je jasné, že Koblihovi zkušený spolujezdec svědčí a i na jeho závodnickém projevu je to znát, podle jeho slov pilují s Karlem každý detail jejich jízdy. Adam působí i přes své mládí velmi vyzrálým dojmem a na 8. Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče to jen potvrdil. Těžko hledal ve své třídě přemožitele. Ten, kdo se snažil zachytit jeho tempo, se dostal buď do problémů, anebo havaroval. Co dodat k deseti vyhraným rychlostním zkouškám, jednomu dělenému prvnímu a jednomu druhému místu.

Na startu se objevilo celkem osm posádek, oživením byl start exmistra světa v ledním hokeji z roku 2000 Martina Špaňhela, který se po čase přijel opět svézt a vybral si pro svůj premiérový start ve dvoudenní soutěži právě krásnou Rally Hustopeče. V seznamu přihlášených určitě všichni postrádali jména Pavla Pelecha a Ondřeje Blaťáka. Naopak se představil Ondřej Bisaha, který od Valašské rally pauzíroval. Diváci i fanoušci tak mohli očekávat pěknou podívanou. A že jich na jih Moravy přijelo. Vedoucí AK Racing FUNklubu Michal Knedla dal dohromady pěknou partu lidí, která rozhodně nebyla k přehlédnutí. Navíc se podařilo sloučit s další známou partou Walachien Ultras a vznikl tak jeden velký valašský kotel. Skvělá atmosféra jakoby hnala své posádky dopředu. Adam Kobliha od začátku nasadil velmi svižné tempo a po kouscích začal svým soupeřům ujíždět. V době, kdy na Hustopeče již padla černá tma bohužel havaroval Špaňhel a nedlouho po něm i Baller. V cíli první etapy měl Kobliha pohodový náskok 38 sec. A to byl pochopitelně důvod ke spokojenosti: „ Různorodost hustopěčských tratí mám velice rád, proto jsme se na jižní Moravu těšili už dlouhou dobu dopředu. Obzvláště šotolinové pasáže jsme si doslova užívali, protože je nikde jinde v mistráku nenajdeme. Dnes jsme do závodu vstoupili s taktikou jet rychle a soupeřům se trochu utrhnout, zároveň se ale vyvarovat zbytečných chyb a dále sbírat zkušenosti, kterých přece jen mám ve velkém mistráku stále poskromnu. Dnešek se nám povedl na jedničku a doufám, že zítra na toto tempo navážeme."

Do druhého dne se zřejmě špatně vyspal Ondřej Bisaha. V úvodní zkoušce ztratil 15 vteřin, v té následující havaroval a ztratil přes 15 minut. Pokračoval však dále. V ten okamžik už Kobliha mohl hospodařit s luxusním náskokem více jak minuty a půl. Z tempa slevil až na poslední sekci, kde přenechal jedno vítězství právě Bisahovi a na poslední vložce měli shodný čas. Podtrženo, sečteno Adam Kobliha deklasoval konkurenci a vyhrál s náskokem bezmála tří minut. Pro druhé místo si dojel po vyrovnaném výkonu Pavel Řihák, známý především ze silnějších vozů. A jako třetí dokončil Pavel Šebesta, který pro změnu po dvou letech oprášil závodnickou kombinézu a poprvé se svezl, na místo ve Fordu, v Hondě Civic VTI.

Závěrečné hodnocení vítězné posádky za cílovou rampou? „V dnešní etapě jsme pokračovali v podobném duchu jako včera. Jen nás potkaly menší problémy. Prvním byl neustále se otevírající kufr, díky němuž jsme i pěkně posvačili, obzvláště na šotolinových pasážích. Tím druhým pak přehřívající se motor. Abychom ho uchladili, bylo potřeba neustále naplno topit. Jsem rád, že i v tak těžkých podmínkách se nám soutěž nadmíru vydařila. Velký dík patří celému Sparrow racing teamu za přípravu vozu a za skvělé zázemí, našim partnerům za podporu a Karlovi za bezchybnou spolupráci. Nesmím také opomenout náš pomalu se rozrůstající FANclub, který nebylo možné přehlédnout. Taková podpora vždy potěší i motivuje. Všem moc děkujeme,“ zhodnotil závěr rally Adam Kobliha.

Karel Žáček, jehož sužovalo po čas rally nepříjemné zranění: „V první řadě bych chtěl Adama moc pochválit. Je vidět, že závod od závodu jezdecky roste a o jízdě přemýšlí. Prostě jede, jak se říká, „hlavou“. Obrovský posun vidím zejména v rozpise, který neustále ladíme k našemu obrazu. Ke skvělým časům možná přispělo i nové křídlo na naší Hondě, které pomohlo k lepší aerodynamice:-). Ve velké míře byl opět vidět náš FANclub, který se také podílel na skvělé atmosféře. Ze sedadla spolujezdce jsem si Hustopeče opravdu užil a i přes naštípnutý kotník to byla v autě opravdu paráda.“

Další v pořadí je již za tři týdny Rally Bohemia, která prozatím ze strany posádky není potvrzená. Zdalipak uvidíme aktuální lídry i na této soutěži nelze zatím s jistotou říci.

Foto: František Dušek

Komentářů celkem: 2
MYS
27. 6. 2012 20:38
0 0
Vyborna prace panove!!!!!Jeste vas tak posadit do poradneho auta smajlík
27. 6. 2012 22:49
0 0
Paráda kluci, jen tak dálsmajlík AK Racing smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!