Rosťa Kutěj - eWRC.cz
17. 7. 2012 13:13 − 5311× − 98

Proč?

Co vede některé jedince k obohacování se na lidském neštěstí?

Všichni kdo se nějakým způsobem podílíme na motoristickém sportu a je jedno, jestli to je rallye nebo plochá dráha, známe rizika našeho sportu. Je jedno, jestli ten sport fotíme, píšeme o něm, měříme na soutěžích časy a nebo sedíme v kabinách závodních strojů. Jeden každý z nás ví, že se večer nemusíme vrátit domů. A nebo, že se nevrátí některý z našich kamarádů.

Poslední soutěž nám vzala kamaráda. Vzala nám tátu od dětí. Vzala nám především nesmírně lidsky krásného člověka. O Bohouškovi toho bylo napsáno tolik, že já už asi nemůžu napsat nic nového.

Odborná média o události informovala s citem a popravdě řečeno, nic jiného sem nečekal. Televize a to zejména naše dvě komerční stanice už tak citlivé nejsou. Jejich reportážím vládla snůška polopravd, z internetu postahovaná videa a fotky. Jistě s patřičným souhlasem držitelů autorských práv. To, že se u reportáže o rallye promítají videa z nelegálního závodu do vrchu, už našim komerčním novinářům nevadí. Proč taky.

Korunu všemu nasadil deník Blesk. Od této zpravodajské žumpy nelze čekat nic dobrého. Ale to, že tento deník zveřejní fotky a video z místa nehody, to je opravdu moc. Nevěřím tomu, že na místě byl nějaký redaktor výše zmíněného bulváru. Spíše jim video pořízené mobilním telefonem prodal některý "fanoušek" Na zpravodajské lince deníku Blesk 724 014 586, jsem se dozvěděl, že veřejnost má právo na informace. Toto ponechávám bez komentáře, nemám vhodná publikovatelná slova.

Nechápu myšlenkové pochody jedince, který s hroší kůží, vytáhne mobilní telefon a klidně si natáčí zoufalý boj o život člověka. Nechápu ani žaludek tohoto jedince. Kolik od Blesku dostal? Užije si tyto peníze? Asi ano.

Prosím Vás, všechny slušné fanoušky, pokud se stanete svědky takové a nebo podobné události, nenatáčejte. A když natáčíte, dejte video týmu, dejte ho orgánům šetřícím nehodu, ale neprodávejte ho do periodik typu Blesk.

Motoristický sport tady není od obohacení se. Už vůbec ne od obohacování se tímto způsobem.

Rodině, týmu a kamarádům Bohouška Ceplechy bych rád vyjádřil hlubokou a upřímnou soustrast.

Komentářů celkem: 98
19. 7. 2012 12:48
0 0
Původně napsal Josef Vrátil

Rosťo, tenhle paragraf je tu proto, aby člověk třeba když to přeženu na pláži nefotil baby a pak je nedával na internet, nebo do Blesku...

Ááááhááá, takže holou babu na pláži fotit nelze, ale umírajícího je natáčet povoleno? Tak to je sílasmajlíksmajlíksmajlík
19. 7. 2012 13:27
0 0
Josefe vendety se nikdy nezříkámsmajlík
19. 7. 2012 13:36
0 0
Je úsměvné sledovat, jak se účelově překrucují věci k tomu, aby byl argument někoho napadat...
-Nikde jsem nenapsal, že natočit a pověsit na internet poslední minuty umírajícího zraněného člověka je OK...
-Nikde jsem nenapsal, že je to to stejné, jako vyfotit letícího Rossiho, kterýmu se po dopadu nic nestalo...
-Nikde jsem nenapsal, že je opovrženíhodné až hnusné napsat/říct, že ten kdo to vyfotil a zveřejnil je lump...
-Ano, psát někam do školy, kde studoval, že vychovali lumpa, mě připadá hloupé, nic neřešící, pomstychtivé a silně připomínající doby snad už jednou provždy minulé...
-Ano, myslím si, že je sice krajně neetické fotit a filmovat z povzdálí havarované auto a záchranáře kolem něho, ale o tom ten zákon nemluví, na rozdíl od té baby na pláži...
To pro ty normálně přemýšlející...
Jinak pan Hauer má dál volný prostor k ukájení svých neovladatelných tužeb mě veřejně poplivávat... smajlík
19. 7. 2012 13:50
0 0
Původně napsal Josef Vrátil

-Ano, myslím si, že je sice krajně neetické fotit a filmovat z povzdálí havarované auto a záchranáře kolem něho, ale o tom ten zákon nemluví, na rozdíl od té baby na pláži...

Původně napsal R.Kutej

§ 12 českého občanského zákoníku č. 40/1964 Sb. stanovuje, že zveřejnění snímků zychycující osobu v nedůstajné situaci je zakázáno bez jejího souhlasu

Netočili jen auto, ale umírajícího člověka! Prosím účelově nepřekrucovat fakta a vyhnout se nesmyslným přirovnáním. Víc k tomu nemám. Vrátil je větší cynik, než já a to už je fakt síla.
19. 7. 2012 13:53
0 0
hele vy dva nechte toho
19. 7. 2012 13:56 Upraveno 13:57
0 0
Josefe, nechci nějak rozsuzovat Vaše zjevně dlouhodobé rozepře s Milanem, ale to co ve svém posledním příspěvku uvádíte slovem "Nikdy..." jste možná tak doslova nenapsal, ale na nezúčastněného čtenáře to tak minimálně částečně působilo.

Tady také pokud vím, nešlo o filmování havarovaného auta z povzdálí a záchranářů, ale o zachycení umírajícího, který je na té fotografii zcela jednoznačně identifikovatelný, proto si myslím, že ten paragraf by se na to našrobovat dal. A pokud nedal, pak je zcela jednoznačně něco špatně, když nemůžu vyfotit a publikovat odhalené kozy na pláži, ale můžu cvakat umírajícího, který byl někomu synem, někomu otcem, někomu kamarádem. A nikdo z nich ho takhle nechce vidět.

Možná právě proto, že většina z nás nejsou profesionálové (tedy osoby, které se novinařinou a fotografováním plně živí), nemáme ten odstup a dotýká se nás to i osobně a reakce jsou, jaké jsou. Tím neříkám, že se se vším, co se děje ztotožňuji, jen se na to dívám jako na z velké části pochopitelnou reakci lidí, kteří ztratili někoho blízkého.
jac
19. 7. 2012 15:54
0 0
No, pánové, debata značně nabrala na obrátkách...jen mi trochu Josefe připadá, že si odporuješ. Jednou napíšeš, že je zcela v pořádku natočit/nafotit havárii, ale že je špatně, když se "dokumentuje" záchrana života a že v civilizovaném světě na Tebe syčeli, že se to nedělá. A pak, že to je normální a de facto to uděláš i Ty.Nevím, byl jsem osobně u rány Mácy s Myšákem na testu, ani mne nenapadlo vytáhnout telefon a fotit/točit. Za prvé, protože jsem se snažil pomoct posádce a za druhé mne to prostě ani nenapadlo a nevím, k čemu by mi to bylo. Tak jako i fotky, které pořízené byly někým jiným, mne nenapadlo posílat dále.
A připadá mi, že zbytek diskutujících má už jen amok když vidí přezdívku autora a neřeší, co se skrývá za tím, co chce říct. Pokud někdo považuje za hyenismus to, že někdo vypíše odměnu za jméno člověka a jasně deklaruje, že jej má jen k dalšímu zákonnému postupu bez další medializace ale přitom mu nevadí, že dotyčný místo pomoci (viděl jsem jednoho člověka se snažit zachraňovat) vytáhne telefon a nenápadně "dokumentuje" přicházející smrt, tak vám vážení, můžu sdělit pouze to, že jste stejní sráči, jako ten dotyčný. A nebudu diskutovat, zdali to prodal, či "věnoval" zadarmo, je to pro mne z.......j z..d!!A vy s nim. A dobře to tu někdo popsal již dřív, kdyby vás z...y točil někdo jinej, jak točíte, tak budete řvát jako první a ohánět se zákony.
19. 7. 2012 16:33
0 0
Amen, jac. amen.
19. 7. 2012 17:08 Upraveno 17:11
0 0
jac: Sorry,ale na tohle musim reagovat. Zdá se mi, že to trochu přeháníš. Je zásadní rozdíl mít názor a nesouhlasit s finanční odměnou motivovaným odhalením autora fotek, e-maily do škol, pracovišť a kam vůbec, a tím ten telefon nebo kameru fyzicky vzít a fotit/natáčet nehodu. Za mě Ti můžu říct, že bych byl první, kdo bude na ty čumily řvát, ať se na to vyserou a raději pomůžou. Nesouhlasím s tím, co ten člověk udělal a je mi to ze srdce odporné. Ale jen proto, že mi přijde hysterie kolem autora fotek zbytečná, nemusím být nazýván zm*dem a sráčem.
Druhá část věci je autorova identifikace. Pokud někomu jde o spravedlnost, ať podá trestní oznámení na neznámeho pachatele. Policie to je povinna prověřit a udělá to zdarma. Jenže já jsem si skoro jist, že spousta lidí je zde motivována pomstou. Zrovna ty jsi z těch, kteří jsou schopni sednout si do auta a jít mu, po odhalení totožnosti, rozbít hubu. Komu to ovšem pomůže? Víš kolik takových blbů, jako je autor těch fotek, je?
Osobně jsem byl přítomen záchraně 6 letýho kluka v aqaparku v Čestlicích (později v nemocnici umřel). Plavčíci ho marně rozdýchávali až do příjezdu sanity. Celé si to lidé natáčeli a fotili. Neváhali kvůli tomu běžet do šaten pro telefony. Aby měli fotografie umírajícího dítěte... Od té doby jsem ztratil iluze o tom, že lidé ctí základní morální pravidla. Změní pár facek autorovi těch fotek všechny tyto lidi? Buď si jist, že ne.
19. 7. 2012 17:18 Upraveno 17:20
0 0
Kazdy tady ma kus sveho pohledu.
Me v prvni rade prijde zbytecny blogovaci clanek pana Kuťeje a to pri vsi ucte.
Akorat se to cele rozrype a komu to pomuze? Nikomu.
Vsichni se shodneme, ze to co bylo v bulvaru bylo za hranici slusnosti, etiky nebo jak to nazvat.
Nikdo z nas by nemel byt prekvapeny, ze se neco takoveho objevilo. A pripravme se, ze se to objevi i v budoucnu.
Poptavka po takovem materialu proste je a bude, bulvar na tom ryzuje.

Pranyrovat nejakeho cloveka, ktery to natoci a proda jiste lze. Uvedomte si, ze to mohl kdokoli kdo tady pise. V patek mu na dvere klepal exekutor a v sobotu se mu naskytla sance vyresit sve problemy - proste nikdy nevite co k tomu lidi vede.


Uz to tady je zmineno, pokud se to nekomu nelibi tak muze podat trestni oznameni a doopravdy to resit. Psat takove clanky jako je vyse je proste uplne zbytecne.
19. 7. 2012 17:24
0 0
Já se tedy neumím smířit s tím, že někdo točí umírajícího člověka a pak to někam pošle. Pokud je pravda to s tím aquaparkem, tak je mi z těch lidí na blití.

A každému, kdo si libuje v článcích v Blesku, bych (ne)přál, aby ho jednou takhle fotil někdo jiný. Já osobně jsem kvůli bulvárnosti přestal cca před 4 roky kupovat Sport, který jsem jinak pravidelně odebíral více než 20 let.
19. 7. 2012 17:30
0 0
Rebbyman, byl jsem u záchrany malé holčičky u bazenu v Turecku. Hotel plný cizinců nikdo ani nevytáhl foťák. Jiný kraj jiný mrav.

Natáčeni při některých nehodách dělají sami hasiči. Záběry pak Používají pro svojí potřebu. Taky se ty záběry jen tak nezveřejňují. Nevím přoč by měl nekdo něco jen tak natáčet. Vždy když jsem zastavil u nehody tak hodně lidí točilo fotilo ale k pomoci se nikdo neměl. Paktřím mezi ty co zastavi vždy. Náhodou v sobotu jsem zastavil u nehody která vypadala nevině a když jsem se zeptal jestli jsou všichni v pohodě tak mi jeden řekl že né že pod autobusem je mrtvý motorkář. Podíval jsem se pod autobus a jel dál. Nikdo neměl v ruce foťák jinak by mu ho hned někdo dalši z ruky urazil.
Stačí hlavně zatrhnout natáčení a focení pak nemá bulvár šanci. Prodávání jakých koliv záběru cizích osob mediím mi přejde nemorální. Chyba je že to není i nezákoné...
19. 7. 2012 17:31
0 0
Pawel: já už tady nechtěl psát, ale to nemůžeš myslet vážně! Blahosklonně a s pochopením sklápět hlavu nad něčím takovým? To jako ... potřebuji si koupit nový telefon, no tak to prodám???
Jinak pro všechny co nechápou o čem se tady mluví ... tohle je zrod občanské aktivity, která se nějakým způsobem formuje. Třeba až lidé, co tohle čtou, příště uvidí nějakého takového "duševního chudáka" vyrazí mu telefon z rukou a pošlou tam kam patří. Třeba i tomuto může pomoci Bohoušův odchod. Velkého člověka s dobrou duší nejde vymazat ze světa jen tak. To je základní zákon o zachování energie.
19. 7. 2012 17:39 Upraveno 17:40
0 0
To Rychlá šunka: Jestli byl pan Ceplecha Tvuj osobni pritel tak chapu tvuj pohled.
Me je strasne lito toho co se stalo. Mam zname, kteri jezdi rally, maji rodiny a deti.

Akorat se snazim na veci divat bez emoci a s odstupem a rikam, ze tohle co tady resime (bohuzel) nikam nevede.

To vis, ze bych takove trotla zmlatil a urazil mu hnaty ale co dal? Pudu brucet a co zmenim? Nic
19. 7. 2012 17:41
0 0
...obávám se, že právě tohle je ten problém. A neber to osobně.
19. 7. 2012 17:47
0 0
jac: Ale to si pořádně všechno přečtěte! Vůbec si neodporuju! Nemám nic proti filmování/focení havárií! Ty k motoristickému sportu prostě patří a je snem každého filmaře/fotografa něco takového ve své kariéře zaznamenat! A kdo říká, že ne, tak lže! Spousta takových momentek vyhrává světové soutěže, myslím že i Jirka Křenek s takovou fotkou vyhrál kdysi World Press Photo... To, že jsem zmínil, jak se k tomu v roce 1996 stavěli v Anglii na Doningtonu, to jsem zmínil spíš jako perličku... Třeba se tak na to dívají, ale znám spousty britských fotografů, kteří číhají po startu v první zatáčce s cílem, nafotit nějaký ten karambol... Proč ne, tak to funguje, tak to dělají všichni profesionálové! Na každém závodě já nevím F1, nebo MotoGP je první zatáčka po startu obsypána "sklíčkaři"... Ale je veliký rozdíl v tom, fotit nebo filmovat, jak někoho zraněného tahají z auta! Já bych to neudělal, to se mě prostě ekluje. A jestliže tam někdo vytáhl mobil a něco na mobil nafilmoval, nebylo to z blízka a nebyly to detaily, pokud jsem si všiml, je to jeho morálka, jeho svědomí... Kdyby stál blízko, tak ho z těch jezdců, či záchranářů zcela jistě někdo třískl přes hubu... A NIKDO mě prosím nepodsouvejte, že někoho takového obhajuji! Ani náhodou! Jen se mě nelíbí ta hysterie kolem toho. Tečka...
19. 7. 2012 19:40 Upraveno 19:46
0 0
Pánové -názorově se všichni shodujeme - je to neetické a nemorální (zveřejněné fota)


Navrhuji všechny blogy,články a diskuse na téma této strašné tragedie zablokovat a současně vymazat všechny příspěvky,mimo těch kterými vyjadřují přispivatelé soustrast.
Uvědomte si že v tuto chvíli jen jitříte strašně hlubokou ránu.

Semerád rally tým potřebuje v tuto chvíli hlavně duševní podporu a ne tyhle v tento moment nic neřešící diskuse.
19. 7. 2012 19:58
0 0
A ještě si dovolím malou poznámku k zamyšlení. Asi by nebylo od věci vydat DESATERO jak se chovat v tom případě že je člověk u nehody na rally. Stejně jako je bezpečné sledování rally na druhých stranách podpisových kartiček. Věřím že většina lidí tohle ani neví (jak se chovat ) nejen na závodech,ale ani v normálním životě.
Diskuse byla předčasně ukončena

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!