Malaysian Rally – komentář

Asijsko-pacifický šampionát o uplynulém víkendu navštívil Malajsii, kde se odehrálo jeho letošní čtvrté dějství.

Asijsko-pacifický šampionát o uplynulém víkendu navštívil Malajsii, kde se odehrálo jeho letošní čtvrté dějství. Ve třech předchozích si pokaždé připsala vítězství posádka stáje MRF Tyres, ve které pro letošek zvolili novou techniku. Namísto osvědčených Mitsubishi Lancer EVO X se rozhodli pro novinku na asijsko-pacifických tratích, Škodu Fabia Super 2000. Chris Atkinson za volantem jedné z nich zvítězil v prvním a třetím podniku, ten druhý odehrávající se na Nové Kaledonii ovládnul Australanův indický kolega Gaurav Gill.

Vloni hrála v APRC prim stáj Protonu, která do letošní sezóny odstartovala s pozměněnou sestavou. Úřadující mistr Alister McRae v Satrii Super 2000 setrval, do druhého speciálu pak byl nominován Per-Gunnar Andersson. Evropská dvojka ale v úvodní trojici soutěží moc štěstí neměla a maximem jejich snažení byly dvě stříbrné příčky. Čtvrtá soutěž roku se ovšem odehrála na domácí půdě Protonu a jejich ambice na první letošní triumf tím ještě vzrostly.

Na úvod rally byl naplánován průjezd noční superspeciálkou, kterou pro sebe rozhodnul Atkinson. Na zbylé tři hlavní soupeře ale najel jen několik desetin, které v konečném zúčtování neměly hrát žádnou podstatnější roli. Druhý den ráno se soutěžení přesunulo na klasické malajské přírodní úseky a na prvním z nich znovu kraloval Atkinson a zvednul tím svůj náskok na 7,4 sekundy. Ve třetím testu Australan nastolené tempo trochu přehnal a poslal svou Fabii mimo trať. Než dokázal vůz dostat zpět na trať, uplynulo dlouhých dvaadvacet a půl minuty.

Na čele průběžného pořadí své domácí soutěže se rázem ocitly obě posádky Protonu. McRae zaostával v tu chvíli o pouhou desetinu sekundy, ale čtvrtý test dokončil na prázdné gumě a propadl se s odstupem 16,1 vteřiny za Gilla. Ind se sice vyhoupnul na druhé místo, ale za vedoucím Anderssonem už zaostával o propastnou minutu. Obdobný časový odstup se před koncem etapy vytvořil i mezi Gillem a McRaem. Atkinson úvodní etapu zakončil se skoro půlhodinovým odstupem na šesté příčce.

V neděli australský pilot Škody vyhrál až na dvě výjimky všechny zbylé testy a po předposlední zkoušce se vyhoupl na konečnou bronzovou příčku. Hodně mu k tomu dopomohl i jeho stájový kolega Gill, který hned na první ranní zkoušce nechal 13,5 minuty a následně ze soutěže odstoupil. Proton v tu chvíli směřoval za domácím double, ale ani tentokrát jim ten úspěch nebyl dopřán. V RZ 10 totiž v Anderssonově Satrii došlo k poruše elektroniky a Švéd musel předčasně skončit. McRae naštěstí zbylými zkouškami projel bez problémů a pro domácí stáj získal tolik důležité první letošní vítězství.

Pořadí v cíli:
1. Alister McRae/Bill Hayes (GB/AUS) Proton Satria Neo S2000 2:57.31,5
2. Yuya Sumiyama/Naoki Kase (J) Mitsubishi Lancer Evo X +16.00,7
3. Chris Atkinson/Stephane Prevot (AUS/B) Škoda Fabia S2000 +25.25,1
4. Brian Green/Fleur Pedersen (NZ) Subaru Impreza WRX STI +26.36,6
5. Karamjit Singh/Vivek Ponnusamy (MAL/IND) Proton Satria Neo +27.23,1
6. Akira Bamba/Takahiro Yasui (J) Proton Satria Neo +43.44,4
7. Sanjay Takle/Musa Sherif (IND) Proton Satria Neo +50.27,3
8. Ivan Iskandar/Nipaporn Asaisant (RI/T) Subaru Impreza WRX STI +1:03.15,4
9. Kenneth Koh/Jagdev Singh (MAL) Proton Satria Neo +1:15.57,5

Stav šampionátu: 1. Atkinson 126, 2. McRae 81, 3. Green 71, 4. Gill 68, 5. Andersson 55, 6. Singh 24

Komentářů celkem: 4
19. 7. 2012 11:421
0 0
Opravdu hodnotný šampionátsmajlík, prvních pět se v pohodě vejde do půl hodinkysmajlík. Atkinsona bych si dokázal představit i jinde, ale alespoň se sveze.
19. 7. 2012 14:052
0 0
Josef77 : S Chrisem to myslíš vážně ? smajlík dyť měl problémy ale letos už také dokázal zvítězit smajlík
19. 7. 2012 16:283
0 0
Josef měl asi na mysli jinej šampionát, ne umístění.smajlík To je ale záležitost chechtáků, nečekaně.smajlík
20. 7. 2012 14:364
0 0
Přesně tak smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!