Jimmy McRae na Bohemce

Při Historic Show Rally Bohemia se s Opelem Kadett C-GT/E, 16V Hájek Rally Teamu představil Jimmy McRae.

39. Rally Bohemia ze známých důvodů nedopadla podle představ žádného z rallyových fanoušků. I Hájek Rally Team byl zdrcen ztrátou kamaráda Bohouše Ceplechy a z toho důvodu ani do doby posledního rozloučení s tímto skvělým člověkem nevydával žádnou tiskovou zprávu. Velký fanoušek rally Bohouš byl ale jedním z nich, kteří by si určitě užili účast Jimmyho McRae na Rally Bohemia, který byl hostem týmu z Radotína, který závodí v FIA mistrovství Evropy rally historických vozidel.


Foto: Petr Frýba

Kde se na blatníku Opelu Kadett C-GT/E 16 V objevilo jméno McRae? Byl to nápad Čecha dlouhodobě žijícího ve Skotsku Jozefa Stuchlaka a Petra Eliáše, kteří plánovali účast několika špičkových posádek s historickými vozy na některé z rally show v České republice. Ochota pořadatelů Rally Bohemia, zejména Standy Kafky zodpovědného za Historic Show, a nadšení Hájek Rally Teamu vyústily v to, že se v pátek 13. července na startovní rampě v Mladé Boleslavi objevil žlutý Opel Kadett se jmenovkou Jimmy McRae na blatníku. Skotský rallyový jezdec, účastník mistrovství světa v rally a několikanásobný britský šampión a otec slavných synů Alistera a Colina McRae byl skutečně tady. Nepřijel ale sám. K účasti přizval Andyho Krinkse s krásným Audi Sport Quattro skupiny B, a Garryho Gee s originálním kouskem Opelu Ascona 400 jejichž účast rovněž podpořili organizátoři Rally Bohemia. Původně měl dorazit ještě John Marwood s „béčkovým“ Metro 6R4, ale toho krátce před startem Rally Bohemia postihl srdeční infarkt a svůj start alespoň pro letošek musel odvolat.


Foto: Petr Frýba

Pro Hájek Rally Team byla Historic Show při Rally Bohemia svátkem. Snad jen opravdový fanoušek historických rally pochopí, jaká čest pro tým byla, že se s jejich vozem svezl jeden z legendárních rally jezdců a sám bývalý člen továrního týmu Opel. Jimmy McRae všechny v týmu překvapil svou otevřeností a nadšením pro rallysport. Po krátkém seznámení se s vozem Jimmy prohlásil, že je obrovský rozdíl mezi unikátním šestnáctiventilovým motorem, který Hájek Rally Team používá ve svých Kadettech, a osmiventilovými motory, které Jimmy McRae zná z rally ve Velké Británii. Skvělou atmosféru, která v zázemí Hájek Rally Týmu a při celé Rally Bohemia panovala si hosté z Velké Británie vychutnávali plnými doušky a prohlásili, že zázemí a profesionalita týmu snese ta nejpřísnější měřítka. „Skotskou“ výpravu podpořil i Opel C&S, který všem zapůjčil sérové Opely Astra a Insignia včetně vrcholného modelu Insignia OPC, který měl k dispozici pan McRae. Tak pozitivní a přátelský přístup všechny britské závodníky doslova zaskočil a české zastoupení značky Opel si zaslouží velké ocenění jejich vstřícnosti.


Foto: Petr Frýba

Pro Jimmyho McRae nebyla návštěva Rally Bohemia první návštěvou rally v České republice. Poprvé se zde ale objevil za volantem. Jak sám později Jimmy přiznal, tak neočekával takový ohlas jeho startu, a byl moc mile překvapený velkým zájmem o svou osobu. Potěšily jej stovky fanoušků, které se chtěly s legendárním rally jezdcem vyfotografovat nebo si přišly pro podpis. Velká párty a oslava rallysportu bohužel skončila předčasně, ale tak už to v našem krásném sportu bohužel občas bývá. Jimmy McRae potvrdil, že to nebyla jeho poslední návštěva rally akce v České republice, a že pokud mu zdraví a čas dovolí, tak se rád českým fanouškům představí znovu. Na důkaz toho předali Ctiradu Hájkovi očíslovanou průkazku člena „Klubu skupiny B při Colin McRae Vision“.


Foto: Petr Frýba

Jimmy McRae „Bylo skvělé, že jsem se mohl zúčastnit této akce s vozem Hájek Teamu. Když jsem poprvé dostal informaci, že mi tento tým nabízí auto na Rally Bohemia, tak jsem i podle internetových stránek týmu zjišťoval, zda-li se jedná o profesionální tým. Skutečnost byla ale ještě lepší, než jsem předpokládal. Nadšení lidí v týmu je obrovské a je vidět, že dělají rallysport s velkým odhodláním. Auto je ve skvělé kondici a mrzí mě, že jsem nemohl odjet více z Rally Bohemia. Tratě této soutěže jsou krásné a až na některé úseky i velmi technické a náročně. Celou trať lemovalo velké množství diváků, kteří nás přišli pozdravit i do servisu. Je to skvělé být tady a děkuji všem, kteří se na naší účasti tady v České republice podíleli. Bohužel, soutěž skončila vážnou nehodou a je mi moc líto toho, co se stalo. Cítím s rodinou a blízkými.“


Foto: Petr Frýba

Ctirad Hájek, majitel týmu: „Návštěva pane McRae u našeho týmu je pro mě osobně jedním z vrcholů našeho snažení v rallysportu. Vedle zisku evropského titulu je to další ocenění naší práce a odhodlání, do kterého jsme s našimi Kadetty šli. Bylo pro mě obrovskou ctí moci nalepit skotskou vlajku a jméno McRae na blatník našeho auta a hostit všechny ty skvělé a pro rallysport nadšené lidi z Británie. Děkuji všem, kteří na tom mají zásluhu hlavně Jozefu Stuchlakovi, Petrovi Eliášovi a Standovi Kafkovi z Rally Bohemia, který pořádá tuhle nádhernou Historic Show. Jmenovitě chci také poděkovat panu Barčákovi a Hejralovi z Opel C&S stejně jako i dalším našim partnerům. Podobné akce jsou pro rally fanoušky zajímavé uděláme všechno proto, aby do budoucna Hájek Tým -Reklama čas od času představil v České republice nějakou hvězdu rally minulosti. Historický rallysport má totiž jedinečné kouzlo, které soudobá auta už trochu ztrácejí. Alespoň tak to vidím já, a proto mi bylo velkou ctí, když nás Britové ocenili jako profesionální tým a mě dekorovali jako člena „Klubu skupiny „B“ při Colin McRae Vision“, kde jsou například jezdci jako Walter Röhrl nebo Michele Mouton. Moc si toho vážím a děkuji. Do doby než jsme se včera rozloučili s kamarádem Bohoušem Ceplechou jsme ani neměli náladu o Rally Bohemia psát. Bohouš rally miloval jako ji máme rádi my. Co se stalo nás velice zasáhlo, protože to byl náš kamarád.“


Foto: Petr Frýba

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!