auto24 Rally Estonia – komentář

Již zítra ve Finsku odstartuje tradiční Neste Oil Rally pověstná svými rychlými tratěmi plnými horizontů.

Již zítra ve Finsku odstartuje tradiční Neste Oil Rally pověstná svými rychlými tratěmi plnými horizontů. Kromě toho, že již proběhlo spoustu testování snad všech důležitých předních účastníků této rally, několik z nich si zajelo před dvěma týdny otestovat své speciály do Estonska. Tam se již několikátým rokem konala pod vedením někdejšího pilota MS Urma Aavy Rally Estonia na tratích do určité míry podobných těm finským. Největším lákadlem byly samozřejmě posádky špičkových vozů WRC, mezi kterými hráli prim hlavně dva borci.

Zopakovat si loňský úspěch přijel do Estonska Mads Ostberg s Fordem Fiesta WRC, zatímco jeho rival s konkurenčním Citroënem DS3 WRC Thierry Neuville chtěl hlavně získávat poznatky s úseky, které mu zatím nejsou úplně vlastní. Zkušenosti s estonskými tratěmi již vloni a předloni nasbíral náš Martin Prokop, letos se samozřejmě už nepředstavil s Fordem Fiesta Super 2000, nýbrž s verzí WRC. S obdobným vozem se na startu objevil ukrajinský Oleksej Tamrazov. Otestovat své vozy před Finskem si chtěli rovněž piloti Super 2000 Yazeed Al-Rajhi (Ford Fiesta RRC) a Karl Kruuda (Ford Fiesta Super 2000).

Úvodní etapa měla ve svém programu celkem pět rychlostních zkoušek. Na všech z nich naprosto jasným způsobem dominoval loňský vítěz Ostberg, jehož jediným problémem byly potíže se zadním diferenciálem v RZ 4. Neuville laboroval s nastavením, za Norem sice nezaostával o moc, ale při nabírání sekund v každé z rychlostních zkoušek měl na konci dne už manko 20,7 sekundy. Bronzový stupínek od začátku okupoval jediný pilot s WRC staré generace Georg Gross s Focusem.

Prokop se v úvodní zkoušce musel smířit s porážkou od Kruudy se slabším Fordem, ovšem v dalších testech si s ním už hravě poradil a do druhé etapy šel ze čtvrté příčky. V sobotu ráno začal český pilot útočit i na třetího Grosse, ovšem ten mu ranní porážku dokázal okamžitě vrátit. Zlomovým byl v jejich souboji devátý test, který Estonec zvládl nejrychleji ze všech a Prokopovi v něm nadělil bez tří desetin celou půlminutu. Ve zbytku rally si Gross už svou pozici úspěšně hlídal a nakonec o pódium nepřišel.

Do druhé etapy výtečně vstoupil rovněž Neuville, který hned na první zkoušce ukrojil z náskoku svého norského soupeře 5,8 sekundy. Ovšem podobně jako v případě duelu Grosse s Prokopem měl i zde stále navrch vedoucí jezdec, který svůj náskok v dalších zkouškách s jedinou výjimkou dokázal navyšovat. Belgičan se dostal ke slovu až v úplně posledním testu, což už bylo pozdě. Každopádně splnil to hlavní, s čím sem přijel, najet co nejvíc kilometrů a nastavit si DS3 na Finsko. Ostberg zapomněl na nepříjemnou havárii z Rally Bohemia a v Estonsku dokázal obhájit loňský triumf.

Pořadí v cíli
1. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S) Ford Fiesta RS WRC 1:20.19,9
2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B) Citroën DS3 WRC +27,4
3. Georg Gross/Raigo Molder (EE) Ford Focus RS WRC 08 +1.45,8
4. Martin Prokop/Zdeněk Hrůza (CZ) Ford Fiesta RS WRC +2.40,4
5. Karl Kruuda/Martin Järveoja (EE) Ford Fiesta S2000 +3.47,0
6. Kaspar Koitla/Alo Ivask (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +4.19,1
7. Aleksiej Łukjaniuk/Aleksiej Arnautow (RUS) Mitsubishi Lancer Evo IX +4.35,9
8. Andis Neiksans/Peteris Dzirkals (LV) Mitsubishi Lancer Evo X +4.57,1
9. Janis Vorobjovs/Guntars Zicans (LV) Mitsubishi Lancer Evo X +5.05,8
10. Rainer Aus/Simo Koskinen (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +5.16,5

Pro podrobnější konečné výsledky zavítejte na stránky ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!