Vlastimil Resl - eWRC.cz
19. 8. 2012 10:38 − 2826× − 1

Zahrádka a Poplštein ukončili sezónu dvěma stříbry v SA1

Úspěšné léto prožila posádka Jiří Zahrádka – David Poplštein. Bodovým ziskem v Kostelci i Pačejově udržela průběžnou třetí příčku ve třídě SA1.

Úspěšné léto prožila posádka Jiří Zahrádka – David Poplštein. Bodovým ziskem v Kostelci i Pačejově udržela průběžnou třetí příčku ve třídě SA1, v absolutní klasifikaci Poháru ČR pak postoupila do první desítky. Další body však už letos nepřidá. Nedostatek finančních prostředků totiž znamená, že pačejovské vystoupení bylo letos jejím posledním.

Letošní sezóna v Poháru ČR je pro Jirku Zahrádku premiérovou a všechny soutěže jsou pro něj úplně nové. „Kostelec nás nadchl tratěmi i organizací. Měli jsme společné servisní zázemí s naším kamarádem Davidem Tomkem. Škoda jen, že David už nejezdí kitovou felicii. Vypadali bychom jako malý Škoda Motorsport z roku 1996:-) Vedle nás navíc sídlil Valda a naproti Tomáš Kostka. Pro amatéra, jakým jsem já, docela solidní zážitek:-),“ usmívá se Jirka a pokračuje hodnocením průběhu soutěže, kterou provázelo velké horko. „Motor se ani nestíhal chladit. Pomocí topení jsme si tak s Davidem vytvořili v autě nechtěnou saunu. Teplota mohla dosahovat až nesnesitelných pětašedesát stupňů. Oba jsme zhubli o nějakých pět kilogramů:-) Celý závod jsme se přetahovali o vteřinky s Pavlem Vedrou a Pavlem Steinerem. Byl to fantastický souboj. Vedrovi bohužel odešel na závěrečné vložce motor. Já si na páté vložce nedopatřením nechal lehce zataženou ruční brzdu a spálil jsem zadní brzdy. Poslední dvě vložky jsme tudíž absolvovali bez nich. Byla to zábava:-) Tato má hloupá chyba nás však stála vítězství ve třídě SA1. Na Pavla Steinera nám chybělo necelých šest vteřin… Soutěž byla nádherná, moc jsme si jí užili a za rok přijedem zase.“

Druhé místo ve třídě SA1 vybojovali Jirka s Davidem i v Pačejově. „Do soutěže jsme vstoupili třetím časem. V přeskupení jsme se dozvěděli o velkém karambolu Luboše Gešvindera s Pavlem Vedrou. Naštěstí bez zranění. Po úvodních čtyřech vložkách jsme byli pouhé dvě vteřiny za Pavlem Steinerem. Na páté jsme ale zbytečně blbli a moji chybou na „buzeráku“ jsme ztratili přes patnáct sekund. Ještě jednou se omlouvám fotografům, které jsem u trati „trošičku“ vystrašil:-) Na „šestce“ mě rozhodil pohled na rozbitého Steinerova swifta. Až zbytečně jsem zvolnil a přestal jsem se soustředit na jízdu. Výsledkem bylo několik krizovek. Při jedné jsem trefil pneumatiku v křoví a málem jsme šli přes budku. Naštěstí jsme do cíle dorazili celí:-) Po protrápeném průběhu soutěže je druhé místo ve třídě úspěchem. V poslední sekci nás ještě přinutil zabrat dotahující Tomáš Herold. Chci vyzdvihnout výkon vítězného Pavla Heřmana s favoritem. Musel jet obrovskou kládu a v závěru jsme jeho tempu prostě nestačili,“ skládá poklonu svému soupeři pilot ze Sobotky.

Spolujezdec David Poplštein absolvoval závod se sebezapřením. Možná i proto z něj nemá nejlepší pocity. „Začal jsem špatně už ve středu večer před odjezdem, když jsem si zlomil prst na levé ruce. Jako leváka se mě hned jaly obavy ze samotného psaní rozpisu. Nakonec jsem vše zvládl. Nezaujaly mě však tratě. Šlo spíše o slalom mezi poházenými pneumatikami proti katování. To už bych více ocenil zapíchané kovové tyče, jaké byly v Krkonoších. Mnoho úseků bylo navíc hodně rozbitých. To je možná hezké pro diváky, ale my, startující vzadu, zažíváme očistec. Nechápal jsem též zbytečnou rychlostku vzdálenou od těch ostatních téměř čtyřicet kilometrů. Výhradu mám i ke slavnostnímu startu. Proč jsou většinou zvány jen posádky ze špičky? Vždyť i my vzadu umíme jezdit a mnohdy předvádíme lepší sport než někteří borci se speciály WRC. Naopak se mi velice líbila prostorná servisní zóna na letišti nedaleko Lnářů,“ nebere si servítky navigátor z Oseče na Příbramsku a přidává postřehy z další dramatické přetahované o vteřinky. „Přes veškeré úsilí vyvarovat se chyb jsme dvakrát hrubě chybovali na muničáku. Ještěže jsme nepřejeli fotografa Rostíka Kutěje:-) Zřejmě díky ztrátě koncentrace následovala chyba na nejdelší vložce a chvíli jsme jeli příkopem v místě havárie Josefa Pátla. Neplánovaná jízda po dvou kolech podél vymetené škarpy byla největší krizí mé dosavadní kariéry. Závěrem chci pogratulovat k vítězství Pavlovi Heřmanovi s Lukášem Zemenem. Museli jet fantasticky.“

Nedostatek finančních prostředků a velká vzdálenost posledních dvou sprintů od místa bydliště znamenají, že právě Pačejov byl pro Jirku s Davidem jejich posledním letošním startem. Za možnost absolvovat dosud největší porci závodů ve své kariéře děkují oba členové posádky svým reklamním partnerům. Jsou jimi Fintex chemie, R. F. Profi, Pivovar Rohozec, PS Graph, Stavební stroje Jičín, Olkne a ZETA Benátky nad Jizerou. Poděkování míří i rodinám a všem příznivcům.

Foto: Petra Valentová a Robert Balcar

Komentářů celkem: 1
19. 8. 2012 16:441
0 0
Gratuluji kluci, věřím, že na příští rok budou finance pokryty na celý rok smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!