Dvojitý australský šampionát

Zažité zvyklosti z evropských luhů a hájů jsou na jižní polokouli těžko k nalezení a nejinak tomu samozřejmě je i v Austrálii.

Zažité zvyklosti z evropských luhů a hájů jsou na jižní polokouli těžko k nalezení a nejinak tomu samozřejmě je i v Austrálii. Tamní šampionát se pro tento rok rozdělil na dvě klasifikace, o titul spolu bojují samostatně jezdci čtyřkolek i dvoukolek. Ve druhé jmenované kategorii se očekával zajímavý duel mezi speciály Honda a Mazda. Oficiální stáj Hondy se v Austrálii už prezentuje delší dobu a pro letošek přichystala zcela nový speciál podle nových pravidel G2 odvozený od Hondy Jazz.


Foto: www.rally.com.au

Za volanty těchto dvou vozů usedli Eli Evans s Markem Pedderem. Úvodní asfaltovou rally ovládl ve všech třech etapách Evans a zcela nejrychlejší byl i na první šotolině roku v Queenslandu. Ani třetí Quit Forest Rally žádnou zásadní změnu nepřinesla, obě etapy znovu ovládnul Evans a v nedělní části jej tentokrát druhým místem podpořil i jeho stájový kolega. V průběžném hodnocení dvoukolek však zatím nejvíce vedoucímu muži zatápěl, nebo lépe řečeno držel se mu nejblíže, Jack Monkhouse pilotující Nissan Sylvia S15 s pohonem zadních kol.


Foto: www.rally.com.au

Teprve ve čtvrtém podniku sezóny se do soubojů zapojil zkušenější a úspěšnější bratr vedoucího dvoukolkáře Simon Evans. Ten se pro tuto sezónu rozhodl postavit speciál G2 na bázi Mazdy 2 a jako soukromníkovi mu to trvalo přeci jen trochu déle. Debut mu ovšem vyšel takřka na jedničku, když hned v první etapě zaostal za svým bratrem o pouhých 3,9 sekundy. Ve druhém dnu opět zkoušel stíhat Eliho za volantem už řádně ozkoušeného speciálu a tentokrát zaostal o 14,7 vteřiny. K dokonalosti premiéry Mazdy chybělo málo, nakonec ji totiž předčasně ukončilo uvíznutí v blátě během posledního dne Scouts Rally of SA. Každopádně nová kategorie G2 vstoupila do další úrovně a příští rok, kdy budou moci bodovat pouze vozy s jedinou poháněnou nápravou, by měly být důstojnou vedoucí kategorií absolutního pořadí.

Stav klasifikace dvoukolek: 1. E. Evans 339, 2. Pedder 170, 3. Roe 165, 4. Coppin 158, 5. Monkhouse 157, 6. Bruinsma 128

V pořadí čtyřkolek hrají prim samí piloti vozů Mitsubishi Lancer. Úvodní soutěž v Calderu rozjel nejlépe Steven Shepheard s "desítkou", ale úspěch mu překazila urvaná poloosa v posledním dnu. Z vítězství v soutěži se nakonec radoval Tom Wilde s obdobným vozem. Na stříbrnou pozici pak vystoupal Michael Boaden za volantem Lanceru EVO IX, který však opanoval hned následující soutěž Rally of Queensland. Wilde byl tentokrát pro změnu odsouzen k druhé příčce a o vedení v šampionátu přišel.


Foto: www.rally.com.au

V Quit Forest Rally sehrála hlavní boj o etapové triumfy znovu tato dvojice jezdců Mitsubishi, byť tentokrát oběma notně zatopil Nicolas Box pilotující jiný Lancer EVO IX. Sobotní část zvládnul jako třetí nejrychlejší v čase pomalejším jen o 19 sekund. Stejný čas si druhý den ráno dokázal vyjet na Wildea, ovšem na RZ 15 vylétnul po špatně provedeném skoku v rychlosti 170 km/hod do lesa. Dva etapové triumfy si nakonec odnesl Wilde, nejprve Boadena porazil o 7,9 sekundy a následně o 22,5.


Foto: www.rally.com.au

Wilde se tak v půlce sezóny vrátil do čela průběžného pořadí šampionátu. Na konci července jej však čekala soutěž na jihu Austrálie a ta mu zlým způsobem nevyšla. Ze třech etap si vyjel body jen za páteční a nedělní čtvrtou příčku, což bylo hodně málo a jezdce Mitsubishi to srazilo zpět na druhou pozici v šampionátu. Stejně jako v Quit Forest Rally nechyběla rychlost Boxovi, ale ani tentokrát se mu nepodařilo získat kýžený triumf. Ve všech etapách skončil druhý a v neděli za vítězem zaostal jen o 7,5 vteřiny. Každopádně ve všech případech Box odsoudil k bronzu Shephearda, díky čemuž se udržel na průběžné třetí příčce v šampionátu. Vedení v mistrovství nově připadlo Boadenovi, který Scouts Rally jednoznačně dominoval.

Stav klasifikace čtyřkolek: 1. Boaden 307, 2. Wilde 245, 3. Box 177, 4. Patton 175, 5. Shepheard 169, 6. Middleton 128

Výsledky soutěží australského mistrovství můžete nalézt na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!