Redakce - eWRC.cz
30. 10. 2005 00:00 − 7822× − 460

Rally Catalunya – průběh třetí etapy

Update – 21:01. Průběžně vám přinášíme vše podstatné a zajímavé z třetí etapy Rally Catalunya.

Průběžně vám přinášíme vše podstatné a zajímavé z třetí etapy Rally Catalunya.

Pokud někdo s námi nesledoval předchozí etapy, může to dodělat dodatečně – První etapa Rally Catalunya, Druhá etapa Rally Catalunya.

Dnes nás čekají závěrečné 3 rychlostní zkoušky

III. etapa
RZ13Colldejou 228,48 km08:35
RZ14Riudecanyes 211,27 km9:28
RZ15Vilaplana 228,33 km11:31

Zajímavé odkazy
Průběžné mezičasy můžete sledovat na oficiálních stránkách zde.
Sestřih první etapy z Eurosportu si můžete stáhnout odsud.
Diskuse k soutěži probíhá i na našich diskusních fórech.


Sebastien Loeb
Foto: tým

Dozvuky druhé etapy
Nejsem si jist, zda jste včera večer ještě zaznamenali několik důležitých událostí, proto je raději zopakuji. Marcus Gronholm na poslední RZ12 prorazil kamenem chladič a již na trati hodně ztratil. Do cíle sice dojel, ale pak musel odstoupit, protože kvůli úniku vody hrozilo, že přehřeje a zničí motor. Mimochodem, přesně takhle zničil motor Armin v Německu.
Druhou událostí je penalizace Mikko Hirvonena, který dostal navíc 20 sekund za pozdní příjezd (2 minuty) do časové kontroly. Stalo se tak při výjezdu ze servisu, který se protáhl kvůli výměně olejového čerpadla. Znamená to tedy, že se Hirvonen propadl na čtvrté místo až za Ponse. Stejně tak to znamená, že Roman Kresta teď má na třetí místo manko jen 24 vteřin. Pokusí se dnes o útok na stupně vítězů?
Možná jste také zaznamenali, že Pavel Valoušek včera nedokončil RZ12. Údajně vylétl z tratě někam pod břeh, ale auto prakticky nepoškodil. Dnes by tak měl pokračovat z 6. místa.

INFO: Alex Bengue do dnešní etapy nenastoupí.

Info SMS od Valdy (thnx Melisek): "Při velké rychlosti se nám rozjela přední kola. Nevím, co se stalo, ale jsem rád, že jsme OK. Autu naprostou náhodou nic není. Valda"

Neděle, 6:57, info SMS od JardyR: "Míříme na RZ13, je 16 stupňů, jasno, sucho. Dnes máme v plánu ještě RZ15 a pak pojedeme udělat "peklo" na cílovou rampu, kluci si to zaslouží!"


Roman Kresta
Foto: tým


RZ13 Colldejou 2 28,48 km
Třináctou rychlostní zkoušku jedoucí se v silné mlze znovu vyhrál fenomenální Sébastien Loeb, na tom ale již není nic divného. Jeho stájový kolega Duval tentokrát neriskoval, hlídal si pohodlný stříbrný náskok a do cíle dorazil jako devátý.
Nás však nejvíce zajímalo to, co se dělo za Loebovými zády. Především pak boj Romana Kresty, který zjevně cítí doposud asi největší šanci na "bednu" v kariéře.
Roman vzal za práci pořádně již od začátku testu a zejména od druhého splitu držel vysoké tempo. Tam také začal ujíždět i Tonimu Gardemesterovi, Petteru Solbergovi a potažmo zbytku pole. V cíli činila jeho ztráta na Loeba 7,6s.
Co však je daleko důležitější je fakt, že jeho největší soupeři Hirvonen a Pons dokončili jako pátý a šestý v pořadí a Roman na ně získal 1,9 resp. 2,8s. Není to sice velký zisk, ale v cíli se leckdy počítá každá desetina. K bronzu nyní Romanovi chybí 21,1s.
Osmičku nejrychlejších v testu uzavřeli Warmbold a Atkinson, jenž je poslední šancí Subaru na body v této rallye.
Honza Kopecký jel jistotu a drží se na světových bodech. Armin Schwarz na něj ztratil dalších 11 vteřin.
Mezi juniory si opět nejrychlejší pozice rozdělili jezdci Citroenu Meeke a již jistý mistr světa Sordó. Třetí pak do cíle dorazil vítěz z Korsiky Baldacci. Pavlu Valouškovi patřil pátý čas, Martin Prokop dokončil na sedmé pozici.

Pořadí po RZ13

1.Loeb 3:06:14,9
2.Duval+1:19,5
3.Pons+3:04,0
4.Hirvonen+3:10,8
5.Kresta+3:25,1
6.Bernardi+3:54,3
7.Warmbold+4:53,4
8.Kopecký +5:14,3
9.Atkinson+5:31,9
10.Rovanperä+7:01,8
11.Schwarz+8:35,5
12.Gardemeis.+14:56,1
14.Solberg+15:51,4

mezičasy RZ13
převzato z wrc.com

Neděle, 9:52, info SMS od JardyR: "Byli jsme u pravého odbočení o 180 stupňů, Roman krásně, čistě a rychle, Kopejda opatrně, Valda s Prokopem taky. Jedeme na RZ15, je 20 stupňů a začíná svítit slunce. V kopcích jsou mraky, ale pršet nebude."


Petter Solberg
Foto: tým


RZ14 Riudecanyes 2 11,27 km
Předposlední RZ udělala alespoň malou radost Petteru Solbergovi, který tak alespoň částečně smazal dojem z nepříliš povedeného vystoupení.
Bohužel Romanu Krestovi se nepodařilo navázat na výsledek z „třináctky“ a dosažený čas stačil až na sedmou pozici. K jeho smůle se před něj dostali jak Hirvonen, tak i Pons a navýšili svůj náskok o 3,1 resp. 2,8s. Pokud se v poslední RZ nestane zázrak, Roman nejspíše pódium nezíská. Rally však končí až na cílové rampě (viz. Marcus Grönholm včera) a tak nezbývá, než držet palce, věřit a doufat.
Své účinkování pravděpodobně ukončil na Katalánské půdě Toni Gardemeister, který Focus přivlekl do cíle s poškozeným zavěšením, když se předtím kochal krajinou okolo trati. Toni má evidentně "chuť" projíždět se v okolí Tarragony a tato RZ je pro něj letos zakletá. Uvidíme, zda Garde dostane vůz do servisu a pak následně zpět na poslední test
Honza Kopecký potvrdil, že o světové body velmi stojí a svému pronásledovateli Atkinsonovi nadělil v této zkoušce 2,2s. Navíc přidal krásné šesté místo, desetinu před Romanem Krestou.
Dvojice Citroenů Loeb – Duval citelně zvolnila a v cíli jim patřilo čtvrté a páté místo.
Osmičku uzavřel Krestův pronásledovatel Bernardi, jenž na Romana Před posledním testem ztrácí bezmála 30 sekund.
V juniorském šampionátu se znovu o první dva posty podělili Sordó a Meeke, opět následováni Baldaccim. Pavel Valoušek s Martinem Prokopem si rozdělili pátý a šestý čas, stejné pozice jen v obráceném pořadí jim patří i průběžně.

Pořadí po RZ14

1.Loeb 3:13:53,9
2.Duval+1:19,7
3.Pons+3:01,7
4.Hirvonen+3:08,2
5.Kresta+3:25,6
6.Bernardi+3:55,0
7.Warmbold+4:55,8
8.Kopecký +5:14,7
9.Atkinson+5:34,5
10.Rovanperä+7:15,2
11.Schwarz+8:46,9
13.Solberg+18:12,3
14.Gardemeis.+19:07,9

mezičasy RZ14
převzato z wrc.com

Neděle, 10:16, info SMS od JardyR: "Na přejezdu jsme stihli pozdravit Honzu s Filipem, asi jim naše vlajka udělala radost, mávali už z dálky. Chybí mu už jen jedna erzeta, tak ať to doveze."

Neděle, 11:05, info SMS od JardyR: "Tak RZ15 jsme vzdali, většinu naší posádky odradil údajný 5 km pochod k trati (já bych i běžel). Jedeme do servisu před vyhlášením vítězů."


Francois Duval
Foto: tým


RZ15 Vilaplana 2 28,33 km
Nevídanou bitvu předvedli na posledním testu Pons a Hirvonen. Pons handicapován pomalejším startem vinou zhaslého motoru se vybičoval k neuvěřitelnému výkonu. Z osmivteřinové ztráty se dokázal Hirvonenovi přiblížit až na polovinu. Hirvonen potřeboval v testu získat 6,6 vteřiny, aby svého soupeře v celkovém hodnocení předstihl.
V posledních dvou sekcích trati však Pons tempo neudržel a mladý Fin si dojel nejen o 7,7s pro vítězství v RZ, ale současně také o 1,2s pro bronzovou příčku v celé soutěži a svůj doposud nejlepší výsledek kariéry. Tento souboj se zcela jistě zařadí mezi nejkrásnější v letošním ročníku.
Třetím mužem testu se stal Petter Solberg, následován navrátivším se Gardemeisterem.
Roman Kresta si se ztrátou 20,5s dojel ve zkoušce pro páté místo, které mu patří i celkově. Pro některé fanoušky to znamená další úspěch v podobě vyrovnání dosavadního maxima, většina však čekala, či si přála trochu více.
Další dvě pozice za Romanem obsadilo duo Loeb – Duval, které si s pohodlným náskokem dojelo pro double v cíli soutěže.
Osmý Warmbold končí soutěž na sedmém místě celkově a připisuje si další výrazný úspěch své kariéry. Devátý Chris Atkinson byl posledním kdo držel prapor Subaru, nicméně nebyl nominován v boji o světové body, což se v cíli ukazuje jako možná chyba japonského týmu. Mohlo jich být více, než v případě Pettera Solberga a před Austrálií budou chybět.
Honza Kopecký si na závěr připsal desátý čas a celkově první životní bod v hodnocení MS. Velký úspěch a gratulace.
V juniorském hodnocení si opět prví dvě místa rezervovaly „cédvojky“ v pořadí Meeke a Sordo, znovu stíhané Baldaccim. Pátá a šestá pozice patřily Valouškovi s Prokopem. Pro celkové vítězství si dojel Daniel Sordo, další příčky obsadili Kosti Katajamaki a Mirco Baldacci. Jako pátý dokončil Martin Prokop, šestá příčka patří Pavlu Valouškovi. Hoši děkujem.

Konečné pořadí

1.Loeb 3:31:07,0
2.Duval+1:21,9
3.Hirvonen+2:46,7
4.Pons+2:47,9
5.Kresta+3:24,6
6.Bernardi+4:09,4
7.Warmbold+5:00,3
8.Kopecký +5:22,3
9.Atkinson+5:40,2
10.Rovanperä+7:39,3
11.Schwarz+9:08,6
13.Solberg+18:00,9
14.Gardemeis.+19:02,0

mezičasy RZ15
převzato z wrc.com

Ohlasy v cíli

Mikko Hirvonen: "Viděl jsem, že Ponsovi to na startu zhaslo a tak jsem to zkusil."


Radost v cíli – Loeb a Hirvonen (thnx JK)
zdroj: wrc.com

Ohlasy po skončení soutěže

Mikko Hirvonen: "Konečně se mi podařilo vybojovat umístění na stupních vítězů. Nemůžu uvěřit tomu, že jsem uspěl na asfaltu a ne na šotolině. Byla to moje první letošní asfaltová soutěž a dokázal jsem, že umím být rychlý na obou typech povrchu. Michelin nám obrovsky pomohl s pneumatikami. Když jsem viděl, že Xavier pokazil start do poslední erzety, rozhodl jsem se tvrdě zaútočit a proměnit svůj sen ve skutečnost. Byl to obrovský souboj a stále se mi nechce věřit tomu, že se mi o víkendu tak dařilo. Obzvláště vzhledem ke skutečnosti, jak dlouho jsem na asfaltu nezávodil."
"Nikdy nevíte co se stane
(Mikko hovoří o příští sezóně). Ale takový výsledek mi rozhodně neublíží. Byla to moje letošní poslední soutěž, takže to byl ten nejlepší konec, jaký jsem si mohl přát."

Malcolm Wilson: "Mikko na mě dnes udělal obrovský dojem, protože se rozhodl bojovat a nespokojil se se čtvrtým místem."

Nicolas Bernardi: "Na obou předchozích soutěžích jsem získal cenné zkušenosti a jsem velmi potěšen dosaženými výsledky. Na Korsice jsem začal opatrně, protože na rozdíl od ostatních jezdců jsem nebyl se svým vozem zcela sžitý. Velmi dobře se mi spolupracovalo s mým inženýrem a celý tým mě skvěle podporoval. Rytmus jsem chytil v průběhu sobotní etapy na Korsice. Cítím se velmi hrdý při pomyšlení na to, že jsem byl schopen bojovat a příležitostně zajíždět srovnatelné časy s Marcusem."

Jean-Pierre Nicolas: "Věděli jsme, že na suchém asfaltu nemůžeme soupeřit s Citroenem. Navzdory těmto nepříznivým okolnostem jsme byli velmi spokojeni s Marcusovým průběžným třetím místem. Jeho odstoupení pro nás bylo hořkým zklamáním. Ale tým získal novou motivaci díky excelentnímu výkonu Nicolase Bernardiho, který byl schopen rvát se o body stejně tvrdě jako Marcus."

Sebastien Loeb: "Jsem velmi šťastný, že jsem ve Španělsku zvítězil, a že to bylo moje desáté letošní vítězství. Ale hlavním úkolem bylo vybojovat pro Citroen mistrovský titul, což se nám podařilo. Letošní sezóna byla úžasná. Tento víkend, kdy Citroen získal "double" a mistrovský titul, byl vrcholem nezapomenutelného roku. Je to výsledek mnoha okolností, svoji roli sehrálo štěstí, dobrý vůz a dobré pneumatiky."

Guy Frequelin: "Zisk titulu ve značkách byl naším hlavním cílem. Stalo se tak zásluhou tvrdé práce celého týmu, nejenom Sebastiena. Je nesmírně obtížné zvítězit v šampionátu a navíc potřetí za sebou. Po Mexiku jsme měli jisté pochybnosti a naše cesta za titulem určitě nebyla jednoduchá. Nakonec se nám to povedlo. A je výjimečné zvítězit v tolika soutěžích během jedné sezóny."


Zajímavosti – Toni Gardemeister po dalším výletu mimo trať, čeští fanoušci byli zase vidět… (thnx JK)
zdroj: wrc.com

Petter Solberg: "Dnes to bylo mnohem lepší. Pěkně jsme vyladili nastavení tlumičů a diferenciálu, což jsme dokázali jen proto, že jsme pokračovali v soutěži. Tyto data se nám tady budou příští rok v březnu hodit. Samozřejmě, že jsem zklamaný, že jsem nemohl po nehodě v pátek bojovat o stupně vítězů, ale to se někdy stává. Získali jsme alespoň dva týmové body a důležitá data. V Austrálii to bude boj a já už se na to těším."

Chris Atkinson: "Byla to pro nás dobrá soutěž. Byla to naše teprve třetí asfaltová soutěž a dostali jsme se tam, kam jsme si před soutěží naplánovali. Neměli jsme žádný problém a hodně jsme se naučili. Teď se přesouváme na moji domácí soutěž v Austrálii a po loňském dobrém výsledku chci uspět. Je to soutěž, která vyhovuje mému jezdeckému stylu, pojedu tam poprvé s vozem WRC a doufám, že mě vyhecují i domácí fanoušci."

Xavi Pons: "Dali jsme tomu všechno a byli připraveni jet na hraně, abychom uhájili stupně vítězů. Bohužel se to nepodařilo, ale i tak jsme se třetím místem spokojeni. Je to výborný pocit dosáhnout svého největšího úspěchu před svými fanoušky na domáci rally. Moje poděkování patří i týmu Kronos, který mi opět perfektně připravil auto."

Roman Kresta: "Je to pro nás další dobrý výsledek, zvláště když si uvědomíme, že tu hodně jezdců jelo opravdu dobře. Udělal jsem několik chyb, ale o tom ten sport je. Výběr pneumatik byl obtížný, ale Michelin i tým nám dali dobré rady. Dnes to bylo dobré, zvláště na první dnešní erzetě jsem se cítil ve Focusu výborně a dojel jsem druhý. Rozestupy byly velmi malé, a tak jsem nemohl moc zvolnit."

Toni Gardemeister: "Přeslechl jsem rozpis a vylétl mimo. Nebyl jsem úplně koncentrovaný, protože jsem nejel na 100%. Začal jsem brzdit asi o 10 metrů později a vylétl jsem ven. Bod pro Ford je sice dobrý, ale osobně jsme hodně zklamaný. Nebýt včerejších a dnešních problémů, mohl jsem být na stupních vítězů."

Jan Kopecký: “Dnes dopoledne už bylo zbytečné cokoli riskovat. Vyzkoušel jsem si, že za dobrých podmínek jsem byl dost rychlý, ale místy byla velmi špatná viditelnost. Dal jsem raději přednost osmému místu, než abych o vše přišel při případné nehodě v honičce za Warmboldem.“

Neděle, 15:03, info SMS od JardyR: "V servisu jsme popřáli Jendovi s Filipem (celý tým je při odjezdu vyprovodil potleskem) a zamávali Romanovi. Vyrážíme domů 2000 km. Stálo to za to, za rok jedeme znova! PS: Na parkovišti před servisem jsme potkali Alexe a i s mou zásobou osmi anglických slov jsme se dohodli, že by příští rok měl jezdit za Škodovku znovu. A teď si jdeme naposled zaplavat…"

Komentářů celkem: 460
30. 10. 2005 12:36
0 0
Gratuluji Romanovi a hlavně Honzovi s Filipem za výsledky v tomto závodě.
Mrzí mne,že jsme si výlet na Korsiku o týden neprotáhli.
Anonym IP:85.71.83.72
30. 10. 2005 12:38
0 0
Kdy je Austrálie, už se nemůžu dočkat
30. 10. 2005 12:44
0 0
Náhodou. Co rýpete do Armina? Naložil Sordóvi přes osm minut a to je slušný, ne?
Říkal to už v pátek, že rychleji to nejde. Víte co má práce? Musí si ještě do diktafonu namluvit komentář pro RTL a Wicha to musí nafotit pro Der Spiegel. A když to jen tak proletí, víte jak by ty fotky vypadaly? Vždyť za rozmazance by jim nikdo nedal ani ojro.
Tak na ně buďte hodní. Dělají svou práci.
30. 10. 2005 12:48
0 0
Zajímavé je srovnání Kopecký - Aktinson. Aktinson měl výrazně lepší auto a asi i více zkušeností a nepotkaly ho žádné problémy. stejně na Kopeckého nestačil.
30. 10. 2005 12:50
0 0
Taky je zajímavé, že kopecký zajel třetí nejlepší výsledek škody.
Anonym IP:62.65.180.3
30. 10. 2005 12:53
0 0
Lenže Atkinson nemá žiadne skúsenosti s asfaltom
Anonym IP:85.71.83.72
30. 10. 2005 12:54
0 0
Ta šaltpáka má drobet vůli :-Dn
Anonym IP:62.65.180.3
30. 10. 2005 12:56
0 0
súhlasím a som zvedavý kde bude na budúci rok
Lukass
30. 10. 2005 14:13
0 0
Tak Roman pěkný, jen je škoda, že to neskončilo a dva pozice víš. Kopr životní výkon a junioři taky docela jeli, hlavně Valda. Jo a díky redakci, super víkend.
Anonym IP:85.70.0.100
30. 10. 2005 14:19
0 0
doufám že příští sezonu za škodovku nepojede už žádej nemec ale nekdo normální !!!
Anonym IP:85.70.0.100
30. 10. 2005 14:25
0 0
sakra tak už se konečně probudte v tý škodovce a vyhode toho nemce !
Anonym IP:85.70.0.100
30. 10. 2005 14:25
0 0
sakra tak už se konečně probudte v tý škodovce a vyhode toho nemce !
30. 10. 2005 14:45
0 0
Krásní zpravodakjství eWRC dík
Anonym IP:62.65.180.3
30. 10. 2005 14:55
0 0
eWRC bola to paráda klobúk dole pred vašou prácou už sa teším na Austráliu
Anonym IP:194.212.121.11
30. 10. 2005 17:20
0 0
Romane pomalu ale jistě??Děkujem
Anonym IP:85.70.67.39
30. 10. 2005 18:03
0 0
Roman jasně ukázal,že je pro Ford do budoucna velice
perspektivní.Je to jedna z nejlepších dvojek týmů sezony.
Ja ne
30. 10. 2005 20:25
0 0
Nevím jestli Kresta letos předvedl to, co se od něj čekalo, ale v tabulce si nevede špatně.
30. 10. 2005 23:27
0 0
Kluci diky za skvely servis z celeho vikendu - aktualizovani faktu, osobni komentare, pripominky, SMS z mista deni, tabulky, vse na jednom miste: SUPER smajlík
Anonym IP:85.70.127.104
31. 10. 2005 09:11
0 0
Romane je to dobrý, ale myslel jsem, že v závěru zatáhneš! To třetí místo jsi neměl dávat tak levně. Jsem spokojen, ale i trochu sklamán! GO KRESTA GO
31. 10. 2005 09:56
0 0
Skvělé info Díky
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!