5. 9. 2012 17:15 − 4082× − 70

Prohlášení Asociace Jezdců Rally k událostem posledních dní

AJR se vyjadřuje k událostem při Barum Rally a následným mediálním výstupům po této události.

Asociace Jezdců Rally vyjadřuje lítost nad tragickou nehodou posádky Václav Kopáček – Tomáš Singer při Barum Czech Rally, při níž došlo ke zranění a usmrcení diváka. Pozůstalým vyjadřujeme hlubokou soustrast a tato událost námi hluboce otřásla. AJR bude sledovat výsledky vyšetřování a věří, že budou veřejně prezentovány tak, aby bylo možné si z této události vzít ponaučení.

Výkonný výbor AJR se jednomyslně shodl na tom, že stojí za jezdcem Václavem Kopáčkem, který nemůže být nijak viněn z této nehody. Jako závodník má na uzavřené trati právo na chybu. Václavu Kopáčkovi i Tomáši Singerovi vyjadřujeme podporu v této pro ně těžké životní situaci, které může být v tomto sportu vystaven každý z nás.

Výkonný výbor Asociace Jezdců Rally se chce touto cestou také rezolutně ohradit proti spojování příčin a okolností tragických nehod, ke kterým došlo při Rally Bohemia a Barum Rally. Obě nehody spolu nijak nesouvisejí a AJR považuje mediální spojování obou nehod za nevhodné.

Výkonný výbor AJR chce také reagovat na vyjádření svého člena Vojtěcha Štajfa v tisku, kde byl nepřesně a ve špatných souvislostech interpretován závěr hodnocení trati Rally Bohemia zástupci AJR. Při kontrole trati Rally Bohemia se zástupci AJR k rychlostní zkoušce číslo 3 vyjádřili, že se jedná o RZ rychlého charakteru, která má oproti jiným rychlostním zkouškám Rally Bohemia malou sportovní hodnotu. Tato rychlostní zkouška nebyla ale v zápisu AJR označena za nebezpečnou. Za příčinu fatální nehody nelze v žádném případě označit charakter rychlostní zkoušky. Obecně lze spolupráci s pořadateli Rally Bohemia popsat jako příkladnou, stejně jako bezpečnostní opatření na Rally Bohemia.

Komentářů celkem: 70
Fox
6. 9. 2012 21:44 Upraveno 21:44
0 0
Takže taková jako domobrana, občanská hlídka, PS-VB, lidová milice...
Lidi neblbněte, jestli vážně chcete pomoci s organizací neukázněného davu, přihlaste se jako regulérní pořadatelé. Sice budete mít stejně malé pravomoce jako kdokoliv jiný, ale aspoň si z vašich růžovoučkých čepiček nebude nikdo dělat srandu.
Ono to sice zapadne či vyšumí jako skoro všechno ostatní, ale jedna věc je podstatná - je to o osobní svobodě a osobní zodpovědnosti každého, kdo se jako divák nějakého podniku zůčastní. Zcela natvrdo řečeno - chceš lézt do nebezpečného úseku ? OK, byl jsi poučen, jdeš tam na vlastní odpovědnost a případné následky jdou na tvoje konto. Každý svého štěstí či osudu strůjcem, těžko můžete vodit dospělé lidi za ručičku a vysvětlovat jim, že nedobře činí. Protože nakonec za toho blbce budete právě jen a jen vy...
6. 9. 2012 21:48
0 0
Foxi, nikoliv taková jako domobrana, občanská hlídka, PS-VB, lidová milice... ale naprosto obyčejná občanská aktivita ve svobodné společnosti....
Fox
6. 9. 2012 21:52
0 0
Naprosto obyčejnou občanskou aktivitou bych viděl, nabídnout se pořádajícímu autoklubu jako řádný pořadatel. Bez růžových čepiček, zato s páskou "Pořadatel" na ruce...
6. 9. 2012 22:00
0 0
Fox: NO to máš pravdu, oni se lidi dost těžko shánějí. Spíš je lepší najít si kontakt na vedoucího Rzety, nakterý by jste chtěli sloužit. Kolikrát je to poslepené z toho, kdo se najde, nebo se oslovují lidi z loňských seznamů. Ne vždy je pořádající Rzety jedna organizace, třeba dobrovolní hasiči. To je další stránka mince, kde najít lidi co rally budou zabezpečovat, mraky je těch co se léta jen chodí dívat a nikdy si to nezkusí, taky pro ten sport něco udělat.
6. 9. 2012 22:10
0 0
M-rallyteam ... a právě proto je finnova myšlenka dobrá
6. 9. 2012 22:38
0 0
Jo souhlasím, každá aktivita, která bude konstruktivní a povede k zlepšení bezpečnosti je dobrá. A aby se víc zapojili i diváci, vůbec nic proti.
6. 9. 2012 22:42
0 0
Přesně jak píšeš.
6. 9. 2012 22:58
0 0
Kolik lidí je ochotno stát na jednom místě, absolvovat školení, ráno se někde hlásit a dělat full pořadatele se můžeš zeptat těch co závody pořádají.
Tady by šlo v podstatě jen o to se na závodech přihlásit ke skupině lidí co nechtějí jet po 5.rz domů a upozorňovat lidi co tomu nerozumí, jsou ožralí nebo mají handicap IQ a VZÁJEMNĚ SE U TOHO PODRŽET. To co se stalo je mimořádná shoda okolností a podle dostupných informací se nejednalo o člověka kterýmu by rally byla cizí, ale každej si zkuste vybavit kolik jste na závodech viděli lidí co šli průseru vyloženě naproti a naštěstí se třeba nic nestalo.

Jen mimochodem, kdo nemá problém s nízkým sebevědomím a je si jistej v kramflecích svou orientací, se nemusí bát jakékoliv barvy. Že by z někoho udělala barva čepice praktickýho hulibrka sem ještě neslyšel. Nebo MH vám snad připadá že neni v pořádku? Ale barva je v tomhle případě opravdu až to poslední.

A nechci nic přivolávat, ale pokud by mělo dojít k nějakému průšvihu ještě do konce sezony, tak sem moc zvědavej co budou pánové z opletalky slibovat do medií, aby mohli vypsat ročník 2013.
7. 9. 2012 07:59
0 0
No nevím, ADR budiž, ale jako reálné občanské sdružení či spolek, či něco podobného, ale sdružování se podle nějakých viditelných vnějších znaků bývá obvykle cesta po pekel. Jak víš, že si tu růžovou, bleděmdrou, puntíkatou ... čepici nekoupí také nějací zakomlexovaní jedinci, kteří si budou léčit své mindráky s podporou ostatních? (Nechci tu připomínat bílé pučochy, kápě na hlavě apod.)
7. 9. 2012 12:53
0 0
Původně napsal WRCko

Pivas: Jirka ho nepsal. Je jedno, kdo to psal.
Fox: My jako VV AJR jsme se na tomto shodli. Možná jsme mohli použít v jednom případě trochu jinou formulaci, ale já myslím, že v lidech je kouska inteligence na to, aby pochopili, jak to myslíme. Tedy speciálně ...

Já vím, že to Jirka nepsal. Souhlasím i s tím, že je jedno, kdo to psal. Protože mě Jirka zná, tak pochopil i ten ksicht na konci textu a ani mi nevynadal.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!