Redakce - eWRC.cz
16. 9. 2012 20:48 − 3912× − 83

Zpráva výboru KSN o jednání Etické komise

Etická komise obdržela oficiální podnět zabývat se etickou stránkou zprávy o úmrtí navigátora Bohuslava Ceplechy zveřejněné na serveru Blesk.cz.

Zpráva výboru KSN (Klub sportovních novinářů) o jednání Etické komise ze dne 28. srpna 2012.

Etická komise obdržela oficiální podnět zabývat se etickou stránkou zprávy o úmrtí navigátora Bohuslava Ceplechy zveřejněné na serveru Blesk.cz. Komise se rozhodla podnětem se zabývat, jelikož se její členové domnívají, že spadá do její kompetence. Zacházení s textovou i audivizuální informací v případech zasahujících do důstojnosti umírajících, zemřelých i pozůstalých po nehodách či jiných událostech je velmi citlivou otázkou úzce spojenou s etikou žurnalistiky, přestože v Etickém kodexu KSN není tato oblast jasně zmíněna.

Ke zprávě si Etická komise vyžádala vyjádření zástupce vydavatele a následně věc projednala na zasedání bez přizvání hostů. V konkrétní zprávě "Úmrtí navigátora Ceplechy (†35): Děsivé vteřiny po nárazu" magazínu Blesk.cz ani v přiloženém videu Etická komise nenašla z hlediska svých kompetencí nic závadného. Materiál podle našeho názoru nepřekročil meze běžného zpravodajství o podobných tragických událostech. Videonahrávka pořízená z odstupu nezasáhla do soukromí osob zobrazených v kritické životní situaci měrou, která by nebyla ospravedlnitelná zpravodajskou licencí, podobně je tomu u fotografií.

Komentářů celkem: 83
19. 9. 2012 13:32
0 0
Se srovnáním z wordpress foto též nesouhlasím. Fotografie tam oceněné v běžném tisku nanajdete, a minimálně pak v bulváru ne, často si je musíte cíleně dohledat. Jejich pořízení a následná prezentace má též jiný význam než nehoda z Bohemie.
19. 9. 2012 18:17
0 0
Nemusíte. Každý má své názory i znalosti. Umírajících a mrtvých bylo v mediích víc než dost, ale to se nás nedotklo tolik, protože jsme je neznali. To jen na okraj. Činnost Blesku, Spy, Novy (teď již i ČT), atd. mám rád stejně, jako všichni, tj. jako osinu v prdeli.
21. 9. 2012 17:31
0 0
to: Lucky [17.9.2012 15:45]: Fotografie z pdobných zvěrstev jako byly např.koncentráky, by lidi vidět měli, měli by se o tom pořádně učit i děti na školách, aby se vědělo, jaký hovada se taky občas mezi "pány světa" narodí. Fotky detailů z dopravních nehod bych pouštěl za trest "řidičům", co dokážou sednout za volant s třema promilema a zabít nevinný lidi, aby si uvědomili, že nejsou bohové. pan Vrátil má pravdu v tom, že video z bohemky nebylo detailní příliš, je mi líto, co se stalo, ale zakázáním ukazování takových záběrů se asi nic moc nevyřeší.. Až někdo natočí jak někdo umírá místo aby mu pomohl, tak takovýho šmejda klidně pověste za něco do průvanu.. Stejně tak by myslím stačilo zveřejnit jen jednu fotografii pro ilustraci první den a pak šlus. Vydělávat na podobných zprávách týdny mi přijde dost ujetý. Ale proboha nezavírejte oči před tím, že se něco takového stalo či může stát..
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!