Ondřej Plšek - eWRC.cz
16. 9. 2012 23:33 − 2487× − 2

Druhé letošní Latvalovo vítězství

Vítězem letošní Wales Rally GB se stal Jari-Matti Latvala. Druhý skončil Sebastien Loeb s náskokem devíti desetin na Pettera Solberga.

Jari-Matti Latvala ukončil vítěznou sérii Sebastiena Loeba. Francouzský mistr světa nestál na nejvyšším stupínku naposledy v Portugalsku, které se ale uskutečnilo již na přelomu března a dubna. Latvala přitom zopakoval svůj loňský výkon, kdy tuto soutěž taktéž vyhrál.

"Toto vítězství patří týmu, pracoval velmi tvrdě a naše auto fungovalo dobře. S nastavením jsem byl spokojen. Po Finské rally byly jisté pochyby, proto je dobře, že jsem uspěli tímto způsobem," přiznal v cíli spokojený Jari-Matti Latvala.

Hlavní pozornost ale byla v neděli upřena na boj o druhé místo. Po sobotní etapě měl Petter Solberg na Sebastiena Loeba náskok 6,4 sekund, jenže Francouz zajel během neděle tři nejlepší časy, na předposlední zkoušce se před Nora posunul a na Powerstage si již druhou příčku nenechal ujít. V cíli oba jezdce dělilo pouhých devět desetin sekundy.

Čtvrté místo patří Madsi Ostbergovi, který se o něj ale musel hodně bát. Motor jeho Fiesty WRC nefungoval optimálně, ale i tak měl nakonec náskok 19 sekund na pátého Mikko Hirvonena. Ten si připsal ještě bonusové body za vítězství v Powerstage.

Šestý byl po dvou etapách Ott Tanak. Jenže estonský jezdec znovu chyboval, přišel o kolo a soutěž tak nedokončil. Jeho místo zaujal Jevgenij Novikov, sedmý byl v cíli Thierry Neuville. Při návratu do mistrovství světa zajel Matthew Wilson osmé místo, devátý Martin Prokop byl o necelou minutu pomalejší. Poslední bod si z Walesu odvezl Nasser Al-Attiyah, když Chrise Atkinsona předjel až v úplně poslední zkoušce.

Oběma ale na záda dýchal Sebastien Ogier. Ten se tak znovu stal nejrychlejším jezdcem s vozem S2000, ale pozornost byla upřena na jezdce SWRC. Vítězství mohl slavit Craig Breen, když na Toma Cave si najel více než dvou a půlminutový náskok. Až na třetí místo se propadl po sobotě vedoucí Yazeed Al-Rajhi. Pokud jde o časy na rychlostních zkouškách, tak by první místo patřilo právě tomuto jezdci. Jenže během soboty byl příliš rychlý i na přejezdcech a protože u toho byl dvakrát změřen, tak mu komisaři udělili pětiminutovou penalizaci.

Výsledky Wales Rally GB 2012
1.Latvala J. – Anttila M.Ford Fiesta RS WRC3:03:40,3
2.Loeb S. – Elena D.Citroen DS3 WRC+27,8
3.Solberg P. – Patterson C.Ford Fiesta RS WRC+28,7
4.Ostberg M. – Andersson J.Ford Fiesta RS WRC+1:10,6
5.Hirvonen M. – Lehtinen J.Citroen DS3 WRC+1:29,5
6.Novikov E. – Minor-Petrasko I.Ford Fiesta RS WRC+3:37,0
7.Neuville T. – Gilsoul N.Citroen DS3 WRC+4:11,9
8.Wilson M. – Martin S.Ford Fiesta RS WRC+6:00,4
9.Prokop M. – Hrůza Z.Ford Fiesta RS WRC+6:58,9
10. Al-Attiyah N. – Bernacchini G.Citroen DS3 WRC+9:32,1

Kompletní výsledky Wales Rally 2012 najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
17. 9. 2012 14:401
0 0
konečně zase pěkné závody.5 aut v minutě a půl to už tady dlouho nebylo.
17. 9. 2012 16:242
0 0
Souhlas a krásnej souboj o 2. místo. A konečně úspěch pro ford, žádnej průser během rally, celkově si myslim povedený závody. Jen škoda toho nízkého počtu posádek... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!