19. 9. 2012 10:16 − 3190× − 24

Na rally bezpečně – Výzva zodpovědným fanouškům

Po tragických a smutných událostech, které nás tento rok provázely, došlo po několika diskuzích ke zrodu divácké aktivity.

Po tragických a smutných událostech, které nás tento rok provázely, došlo po několika diskuzích ke zrodu divácké aktivity, která v budoucnu může sloužit jako aktivní bezpečnostní platforma fanoušků a diváků, kterým není lhostejný osud lidského života a zdraví, a také směr, kterým se bude náš sport dále ubírat.

Myšlenka je jednoduchá:
Pořadatel žádné rally není superman, nemůže být tedy všude v ten správný okamžik. Je pravdou, že pořadatelské zajištění soutěží u nás nabízí vysokou kvalitu, ale stále jsme to my, diváci, kdo vždy hraje přesilovku. Tedy prozatím jsme hráli a doufejme, že tomu tak bude i nadále.

Co nám tedy brání v tom, abychom pomohli? Abychom pomohli těm méně znalým vybrat bezpečnější místo u trati, pomohli pořadatelům, protože z jejich práce se stává nezávidění hodná řehole.

Můžeme nabídnout hodně, máme zkušenosti, zodpovědnost a nadhled, jezdíme po soutěžích nejen u nás ale mnozí i po světě. Nemějme proto strach promluvit a vybočit z davu, nemáme se za co stydět. Říká se, že kdo se bojí, nesmí do lesa. A rally se v lese jezdí, proto by se mohlo stát, že budeme-li se bát, už tam nepůjdeme.

Tato sobota nám nabízí příležitost vyzkoušet, jestli chceme a umíme pomoc. Ředitelství soutěže AZ Pneu Jeseníky přivítalo takovou aktivitu a vyjádřilo jí podporu. Žádám proto fanoušky, kteří na tuto rally jedou a budou se chtít takové aktivity zúčastnit, aby zaslali kontaktní mail na adresu: narally@seznam.cz . Jméno ani telefon prozatím nejsou tolik důležité, i když pomohou. Ti z vás, kteří tak učiní, dostanou nejpozději do čtvrtečního večera mail se stručnou instrukcí k této akci.

Důležité je:
1. Jde o dobrovolnou a nekomerční aktivitu založenou na principu pohybu zodpovědných fanoušků podél RZ. Nejsou tedy, ani nebudou, kladeny žádné podmínky, které by kohokoliv při jeho návštěvě soutěže omezovali anebo nějak bourali jeho naplánovaný program.
2. Na soutěži budeme jako běžní diváci, budeme tedy respektovat všechna nařízení pořadatele.
3. Diváky, kteří nebudou respektovat bezpečnostní pokyny pořadatele, anebo budou sebe či své blízké vystavovat zjevně nadměrnému riziku, budeme na tuto skutečnost slušně upozorňovat, případně zkontaktujeme pro zřízení nápravy pořadatele.
4. Naším přínosem by měla být hlavně osvěta a prevence.
5. Odměnou nám bude poděkování a dobrý pocit, protože jsme pomohli tam, kde je to nyní velmi potřeba.
6. Tato aktivita při nadcházející soutěži bude jedinečným testem, zda jsme ochotni pomoci a zda naše pomoc bude prospěšná. Po ukončení soutěže budou všechny poznatky shromážděny a předloženy zde k posouzení a široké diskuzi.

Co říci závěrem?
Pojďme a přejděme od slov k činům. K takovým, které nás nic nestojí a přitom důstojně reprezentují náš sport. Ale hlavně, hlavně pomohou ochránit lidské zdraví. Jsme přeci lidé:)

Martin Sporek, „Rychlá šunka“

Komentářů celkem: 24
20. 9. 2012 19:3721
0 0
Zoide - přesně jsi popsal o co jde, jde o to pomoct, nevytváří se žádné sdružení, pouze aktivita koordinovaná s pořadatelem soutěže. A máš pravdu, není to ničím výjimečné, spousta z nás to běžně dělá smajlík
benzy - to je bohužel problém pořadatele, divák s tím nemá možnost nic udělat.
20. 9. 2012 22:2022
0 0
benzy to napsal výstižně. smajlík
Je těžké sehnat v dnešní době pořadatele kteří vyvolají alespoň trocha respektu, který si myslím je tu potřeba.
Proč třeba na sousední ADAC rallye fanoušči pořadatele poslouchají???
a nejsou tam žádní 2metrový chlapi z kterých by někdo měl "strach", ale např. jsem byl na BR na rz Pindula a jako pořadatel tam byla 22 letá slečna která když na někoho zavolala že stojí tam kde nemá, se pomalu ani neotočily a smály se smajlík
Bylo by potřeba trochu více lidí kteří budou "něco platní", ale jak jsem již psal.....je to těžké
20. 9. 2012 22:2123 Upraveno 22:25
0 0
Dobrej nápad a za zkoušku to stojí.Já bych byl pro tohle.Fanoušek při nákupu vstupenky na rz rally je informován že pořadatel vymezyl pro diváky bezpečný prostor ale je si vědom že i tak se zučastní na vlastní bezpečí a bude dodržovat pokyny pořadatele.A to bude napsáno na všech vstupenkách a programech.Ten nápad co se teď rozjel je opravdu dobrej.Já mám jen malej dodatek k tomu.CHTĚL BYCH VYZVAT TÍMTO PIVOVAR ZUBR AŤ NÁM POMUŽE A PODPOŘÍ.NATISKNOUT TRYKA KDE BUDE SLOGAN KTEREJ MY FANDOVÉ ZVOLÍME. Třeba RESPEKTUJI POŘADATELE JSEM FANDA RALLY.Nevím třeba takhle o sobě budeme vědět a jeden druhého kolem rz podpoříme.
21. 9. 2012 08:5524 Upraveno 08:58
0 0
Ono s těmi pořadateli je to těžké. Několikrát jsem dělal pořadatele na staré dobré Rally Pelhřimov: sojíte víceméně celý den či dva na jednom místě v jakémkoli počasí, hádáte se s lidmi a dostanete za to bratru 300 Kč/den. To se pak těžko shání někdo jiný než ty -náctiletí a tolik lidí, kteří by to dělali proto, že mají rally rádi zase není. Proto prosazuji, aby se na RZ platil (třeba symbolický - 10,- Kč za RZ nikoho nezabije, je to polovina jednoho piva) vstup. Ovšem ty peníze z vybraného vstupného by se nesměly ztratit "v prostoru", ale museli by z nich být zaplaceni ti pořadatelé. Když někomu zaplatím dejme tomu 1000,- Kč/den, pak už po něm mohu chtít, aby svoji "práci" dělal pořádně a určitě najdu více lidí, pro které ty dva tisíce za dva dny už budou zajímavé. A když si musí posádky platit startovné za to, že chtějí jezdit, nevím proč by si nemohli diváci zaplatit za to, že se chtějí koukat. A Německo bych sem moc netahal: Němci jsou akurátní a poslušní a cizinci, když už jedou na rally do ciziny tak jsou obykle fandové, kteří poslechnou. I když tuším v r.2008 byla v Německu jedna RZ na kterou jsme na poslední chvíli doběhli lesem zrušena pro nekázeň diváků.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!