21. 9. 2012 18:57 − 2637× − 0

Toyota Cape Dealer Rally – komentář

Úvodní divácký test překvapivě opanoval poměrně neznámý Sebastian Klaassen s Fordem Fiesta Super 2000.

V době, kdy někdejší jihoafrický šampión Jan Habig ve Walesu debutoval za volantem speciálu nejvyšší kategorie WRC, se v jeho domovině odehrál další díl tamního šampionátu. Habig si v něm sice nepočíná vůbec špatně, když mu celkově patří třetí příčka, ovšem po zbytek roku zřejmě díky této absenci přenechá boj o titul dvěma nejsilnějším borcům. Právě tato dvojice se stará o největší vzrušení v mistrovství, kterému vládne a pravidelně se přetahuje o průběžně vedoucí příčku. V poslední odjeté soutěži dokonal letošní hattrick Mark Cronje pilotující Ford Fiesta Super 2000, což jej vyneslo do jednobodového vedení.


Foto: www.rallyworld.net

O vedoucí příčku tak přišel zástupce konkurenční stáje Toyoty Johnny Gemmell, který zatím zvítězil v jediné soutěži. O to pravidelněji však sbíral velké množství bodů a díky tomu se drží v absolutním popředí. Na pódium letos v Toyota Gauteng Rally vystoupal už i zástupce Peugeotu Heinrich Lategan pilotující 207 Super 2000. Stejně tak jediný výsledek s pódiovým umístěním zatím vybojoval kdysi tolik silný tým Volkswagenu a postaral se o něj v Sasolu nováček za volantem Pola Super 2000 Hans Weijs jun.


Foto: www.rallyworld.net

Úvodní divácký test překvapivě opanoval poměrně neznámý Sebastian Klaassen s Fordem Fiesta Super 2000 před dvojkou stáje Toyota Leeroyem Poulterem. Hned záhy se pilot Aurisu Super 2000 propadnul na čtvrté místo a z něj se dostal ještě níže, do seznamu odstoupivších v RZ 4, kde se mu porouchala převodovka. Druhý test zajel o čtvrt minuty rychleji než zbytek pole Cronje, což jej samozřejmě vyneslo do čela soutěže. Podobně si vedl i na třetí zkoušce, kde druhé místo obsadil Weijs a dostal se tak i na průběžnou druhou pozici. Holanďanův Volkswagen však na čtvrtém testu odmítnul poslušnost a jezdce vyřadil ze hry.


Foto: www.rallyworld.net

Na stříbrnou příčku se díky tomu vyhoupl vítěz této zkoušky Gemmell, který vedoucímu borci s Fordem nadělil 3,6 sekundy. Situace v průběžném pořadí ovšem naznačovala Cronjeho dominanci, když měl tou dobou k dobru už 22,5 vteřiny. Jezdec Toyoty trochu zaspal úvod soutěže, ale po nepovedené trojici zkoušek se rychle dostal do tempa a v RZ 5 jej od úhlavního soupeře dělila pouhá desetina. Na poslední přírodní zkoušce úvodní etapy došlo ke zvratu v dosavadním průběhu, neboť Cronje zachyboval, vylétl z trati a ještě se kvůli tomu nevyhnul proražení jedné z gum. V noci asi neměl zrovna klidné spaní, když do druhé etapy šel i přes famózní začátek až jako šestý se ztrátou minuty a půl.


Foto: www.rallyworld.net

Závěrečná zkouška prvního dne se odehrála znovu na divácké zkoušce a znovu ji opanoval Klaassen, který ale na klasických úsecích předním jezdcům nestíhal a patřila mu až dvanáctá příčka. Z vedoucí příčky nastupoval do druhého dne Gemmell mající náskok 16,7 sekundy na Kuuna. Nejrychlejší z jezdců VW si jistě brousil zuby na vítězství, ovšem poměrně záhy si musel nechat zajít chuť. Na trati se potkal se stádem ovcí, některé z nich srazil a poškodil řízení. Ze zadu se k němu poměrně rychle začal přibližovat Cronje stahující ztrátu z pátku. Pilot Fordu vyhrával jeden test za druhým a hodně rychle se vyhoupl na třetí příčku.


Foto: www.rallyworld.net

S bednou se tak musel rozloučit Jean-Pierre Damseaux s Aurisem, který nakonec ještě podlehnul i Jonu Williamsovi za volantem Fiesty a celkově tedy skončil jako pátý. Cronje kromě závěrečné zkoušky, která se odehrála v prostoru rugby klubu v Caldeonu, ostatní opanoval. Na stříbrný post se mu ale ani tak vystoupat nepodařilo, Kuun si jej uhlídal s minimálním náskokem 5,3 sekundy a zajistil Volkswagenu nejlepší letošní výsledek. Z důležitého vítězství se ovšem radoval Gemmell, který tím jistě potěšil hlavního sponzora soutěže Toyotu. Pilot Aurisu se díky získaným bodům vrátil na vedoucí příčku v šampionátu. Do konce šampionátu zbývá odjet poslední dvě rally, vedoucí dva borce od sebe dělí jen 5 bodů. Na závěr roku nás tedy čeká pořádně dramatické finále šampionátu.

Pořadí v cíli
1. Johnny Gemmell/Carolyn Swan (ZA) Toyota Auris S2000 1:33.29,1
2. Enzo Kuun/Guy Hodgson (ZA) Volkswagen Polo S2000 +45,2
3. Mark Cronje/Robin Houghton (ZA) Ford Fiesta S2000 +50,5
4. Jon Williams/Cobus Vrey (ZA) Ford Fiesta S2000 +1.46,9
5. Jean-Pierre Damseaux/Grant Martin (ZA) Toyota Auris S2000 +1.52,2
6. Hergen Fekken/Pierre Arries (ZA) Volkswagen Polo S2000 +1.59,5
7. Giniel de Villiers/Celeste Snyders (ZA) Toyota Auris S2000 +1.59,7
8. Charl Wilken/Greg Godrich (ZA) Ford Fiesta S2000 +2.20,0
9. Gugu Zulu/Carl Peskin (ZA) Volkswagen Polo S2000 +2.38,7
10. Henk Lategan/Barry White (ZA) Volkswagen Polo S2000 +2.51,4

Stav šampionátu: 1. Gemmell 128, 2. Cronje 123, 3. Williams 95, 4. Habig 91, 5. Wilken 76, 6. Damseaux 72

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!