Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
23. 9. 2012 21:11 − 2642× − 3

PČR Jeseníky – ve znamení překvapení

Tratě v okolí Šternberka hostily o uplynulém víkendu předposlední dějství Poháru ČR v rally.

Tratě v okolí Šternberka hostily o uplynulém víkendu předposlední dějství Poháru ČR v rally. Jednalo se o deváté zastavení z deseti a mohlo přinést to hlavní, a to vyřešení tajenky se jménem nového mistra. Nejlepší kurz by byl před závodem vypsán na Kašpara, který se v případě kvalitního výsledku mohl radovat z titulu, bez ohledu na umístění Šmída. Ten navíc v Rally Jeseníky nestartoval. Stejně tak jsme marně hledali Šimurdu a Jirsu, kteří po vzoru Šmída taktéž absentovali. Celkově se sešla kvalitní konkurence v celkovém počtu posádek lehce převyšujícím číslovku třicet.

Na posádky čekalo 66,7 ostrých kilometrů rozdělených do dvou sekcí z nichž každá obsahovala čtveřici testů. Veškeré dění tedy obstaraly čtyři úseky, kdy se každý jel na dva průjezdy. Náročné tratě v podhůří Jeseníků se rozhodlo ještě ztížit počasí, když zejména ráno pršelo a cesty začaly na otevřených úsecích osychat až pro druhé průjezdy.

Jak uvídí již nadpis, Rally Jeseníky byla plná větších či menších překvapení, jedním z nich určitě bylo jméno vítěze první zkoušky, protože nejrychleji ji projel Mechl s kitovou Felicií následován Vlčkem na Civicu. Zbylé tři testy sekce se prozatím navrátily do starých kolejí, Kašpar chopil otěže závodu pevně do rukou a po třetí zkoušce šel do čela a tam setrvával i v polovině rally. Se čtvrtminutovou ztrátou jej následoval Mechl, který pokračoval v pěkných výkonech. Na třetím místě přijížděl k servisní zastávce Janíček, který byl následován Myslivcem, jenž se propracovával vzhůru z desáté příčky po první zkoušce. Nejrychlejší pětici uzavíral Zahrádka, který doplatil na osychání tratě a začal ztrácet drahocenné vteřinky.

Druhá půle se až do poslední zkoušky zdála být jasnou záležitostí Kašpara, avšak osmá rychlostní zkouška potvrdila známou pravdu, že rally končí až na cílové rampě. Na druhém Tvrdkově postihla Kašpara technická závada a po zkoušce musel odstoupit. Smůla jednoho byla vodou na mlýn jinému, v tomto případě Janíčkovi, který vytrvalý postup směrem v příčce nejvyšší proměnil ve výhru v klasifikaci Poháru ČR. Je nezbytné dodat, že Janíček svého životního výsledku dosáhl při svém prvním letošním startu, když před tím seděl ve voze naposled při Rally Vsetín 2011.

Stejně jako vítězný pilot si počínal i v cíli druhý Steiner, neboť i ten ve druhé půli soutěže zaznamenal postup výsledkovou listinou vzhůru. Stejně jako v předchozím případě, jde i u Steinera o přepsání dosavadního maxima umístění. A aby se to nepletlo, tak i bronzový Kubík slavil na šternberské cílové rampě životní výsledek. Z trojice na stupních vítězů se k němu dopracoval největším výsledkovým skokem ve druhé sekci, jelikož tu zahajoval ze 7. příčky. Čtvrté místo za trojicí výkonově slabších dvoukolek zbylo na Myslivce, jehož v nejrychlejší pětici doplňoval Hrabec.

Na šestém místě dokončil rally Zahrádka, pro něhož byly Jeseníky neplánované, ale na poslední chvíli se povedlo získat finance a absolvovat další soutěž, navíc při vyrovnání dosavadního maxima. Sám jezdec druhou sekci soutěže zhodnotil následovně: „V servisu jsem zariskoval a dal gumy na úplný sucho, což se ukázalo jako velmi špatná volba. V lesích trať stále neoschla a na posledních dvou rztách dokonce začalo opět dost pršet. Tím jsme se propadli na druhé místo ve třídě za Pavla Steinera a na 6. místo absolutně. Snad příště zvolíme lépe:)“

Sedmou příčku bral při své premiéře v Poháru ČR, a nepočítaje Star rally Zlín i celkově v rally, Červenka, kterého následoval pilot nejrychlejší zadokolky Král. Devátý dojel do cíle Kalus pilotující loňskou mistrovskou dieselovou Fabii a elitní desítku uzavíral Hlavička.

K letošnímu poslednímu dějiství se posádky sejdou přesně za 4 týdny při Rally Vsetín, kde by se v případě účasti Kašpara a Šmída, mohla odehrát velmi zajímavá bitva o titul, neboť škrtání nejhorších výsledků může pohárovou klasifikací ještě zamíchat.

Komentářů celkem: 3
24. 9. 2012 13:351
0 0
Kuře - Co jsme ti udělali, že nás taky diskriminuješ smajlík???
Mám výjimku na start v Poháru s tím, že budeme hodnoceni v jednotlivém závodě, akorát nebereme body do hodnocení za celý rok! Celý den se snažíme, bojujeme s technikou a nakonec jako bychom nebyli! To je teda život smajlík! Ota Hloušek
24. 9. 2012 14:112
0 0
Oto, omlouvám se, včera jsem to psal podle výsledků na rally-base a tam uvedení nejste a k diskuzi na AS jsem se dostal až pozdě večer, když byl článek odeslán. Pokud pojedeš Vsetín, tak sepiš krátce jak se jelo a na revanš vaší posádce věnuju odstavec i omluvou za vynechánísmajlík
24. 9. 2012 14:353 Upraveno 14:38
0 0
Kuře tak to ti neodpustím ani já. Takže dodatečně to vezmu od konce. Ota byl sice v SA1 vyhlášen jako třetí ale bez poháru. No i mistr pořadatel se utne a o vyjímce nemusí nic vědět. Na revanš to tady nikdo nesmaže. Lumírova Felda hodně pamatuje stejně jako Ota a před startem jsme nebyli schopni se dopočítat, kdy vlastně stál na startu rally Sigma Jeseníky poprve. Asi to byl rok 1985. To jsem nakonec po sponzorské večeři nedořešili. Už v první rundě Ota bojoval s technikou a vypadávající trojka znamenala, že bude buď tlačit na páku ale určitě ne na pilu. I tak z toho byly časy v TOP 3 a a RZ 4 dokonce jen 0,5 sec. za Svištěm Steinera. O to větší bomba výsledek byla RZ 5, kde s vypadávajícím kvaltem, nefunkčím interkomem naděloval jak o vánocích všem. Když jsem ho na RZ 6 viděl ve velkém stylu přiletět do vracáku před cílem maskovaného v kouřové cloně, tak jsem to viděl na konec. Navíc jel o 3 minuty později. Borec ale bojoval. Utržený alternátor znamenal 3 minuty ztráty a tím 30 sec. pantli. Kouřový doprovod byl od prasklého serva. Takže když jsem ho v dešti ve Šterberku viděl přijíždět, tak jsem i slzu uronil. Pokud to shrnu tak převodovka, nefunkční iterkom, utržený alternátor a servo znamená bomba výsledek. Jen jak to teď vysvětlit chudákovi Lumírovi. K polámaným obratlům ještě nemá s čím závodit. Jo a ty přední mokré gumy bych já osobně nejel ani na vyzkoušení. No ale darovanému koni na zuby nhleď. Zadek byl v suchu. Ten se jel na suché. smajlíksmajlík Ota s Honzou zaperlili. Na v cíli skoro němého Honzu jsem zapomněl. Určitě to také neměl lehké.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!