25. 9. 2012 16:08 − 2612× − 0

Mikko Hirvonen zvládl přípravu na Francii výborně

Před další asfaltovou rally ve Francii se Citroën rozhodl umožnit své týmové dvojce daleko rozsáhlejší přípravu.

Mikko Hirvonen před letošní sezónou vyměnil stáj Fordu, za kterou soutěžil od roku 2006, za konkurenční Citroën. Na šotolině se s DS3 WRC sžil poměrně rychle a několikrát zle proháněl i svého slavného týmového kolegu Sebastiena Loeba. Když ale v Německu došlo na soutěžení na zpevněném povrchu, Mikko už tak silný v kramflecích nebyl. Na fenomenálního Francouze pochopitelně neměl, co bylo však horší, nestíhal ani továrním Fordům. Před další asfaltovou rally ve Francii se Citroën rozhodl umožnit své týmové dvojce daleko rozsáhlejší přípravu. Nejprve přišlo na řadu testování a pak účast na lokální soutěži v zemi galského kohouta.

Na start Rallye Vosgien z pilotů WRC nedorazil jen tento Fin, otestovat pořádně svůj Ford Fiesta WRC na povrchu, který je i pro něho až ten druhý v pořadí oblíbenosti, přijel rovněž Mads Ostberg. Kromě těchto dvou borců byli fanoušci jistě zvědavi i na další dva jezdce se speciály nejvyšší kategorie, kterými byly dvě naděje domácího rallysportu. Sebastien Chardonnet vychovávaný Loebovým spolujezdcem Danielem Elenou v Rally de France vystartuje s Citroënem DS3 WRC a tak si nové náčiní přijel vyzkoušet právě sem na Rallye Vosgien. Francouzská automobilová federace do budoucna sází rovněž na Stephana Consaniho, který domácí podnik MS absolvuje za volantem Mini WRC.

Loňský vítěz Trophee Twingo R2 našel hned při debutu s Mini hranu, za kterou by se během svého vystoupení v následujícím dílu MS podíval znovu jen nerad. Již v úvodní krátké noční etapě totiž poslal Mini mimo trať. Jeho juniorskému kolegovi Chardonnetovi se dařilo o poznání lépe, když v náročných povětrnostních podmínkách dokázal silnou DS3 udržet na cestě. Z pohledu výsledků to už tak slavné nebylo, ale o to při této testovací soutěži zas tak nešlo. První den Chardonnet zakončil na čtvrtém místě za Ericem Mauffreym pilotujícím dnes již takřka historický kousek Peugeot 306 Maxi.

V sobotu ráno se mladík za volantem Citroënu hned v první zkoušce přes rivala s Peugeotem dostal a narozdíl od Consaniho se zařadil po bok dalších 72 jezdců, kteří spatřili cíl soutěže. Chardonnet svůj debut s DS3 WRC ozdobil přítomností na pódiové třetí příčce. O absolutní vítězství si to spolu pochopitelně rozdali ostřílení borci z MS Hirvonen a Ostberg. Pilot Citroënu vyhrál už obě zkoušky úvodní etapy, ale v náročných podmínkách si vybudoval jen nepatrný náskok 1,5 sekundy. Norský pilot Fordu si druhý den připsal rovněž dva dílčí úspěchy, ale to bylo z jeho strany vše. Hirvonen si na své konto připsal dalších sedm vyhraných zkoušek a testovací rally na Francii zvládl výborně. Ostberg zaostal o 22,2 vteřiny, ale s najetými "testovacími" kilometry byl určitě rovněž spokojen.

Pořadí v cíli Rallye Vosgien
1. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN) Citroën DS3 WRC 1:30.43,9
2. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S) Ford Fiesta RS WRC +22,2
3. Sebastien Chardonnet/Thibault de la Haye (F) Citroën DS3 WRC +6.40,7
4. Eric Mauffrey/Marielle Grandemange (F) Peugeot 306 Maxi +7.14,5
5. Laurent Viana/Isabelle Galmiche (F) Citroën C4 WRC +9.14,2
6. Cedric Robert/Virginie Brunel (F) Renault Clio RS +12.43,2
7. Daniel Fores/Aurelien Petitnicolas (F) Peugeot 306 Maxi +13.27,3
8. Michaël Peduzzi/Johann Peduzzi (F) Citroën Saxo Kit Car +15.49,4
9. Stephane Chambon/Antoine Pâque (F) Subaru Impreza GT +16.10,0
10. Jérôme Potard/Stephanie Faivre (F) Renault Clio RS +16.45,5
Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!