4. 11. 2005 00:00 − 3180× − 57

Za zranění na Bohemii jsou obviněni pořadatelé

Policie obvinila dva osmatřicetileté pořadatele kvůli nehodě při červencové Rallye Bohemia. Při ní byli vážně zranění čtyři lidé.

Policie obvinila dva osmatřicetileté pořadatele kvůli nehodě při červencové Rallye Bohemia. Při ní byli vážně zranění čtyři lidé. "Oběma mužům hrozí za ublížení na zdraví půl roku až pět let vězení," uvedla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Podle policie pořadatelé nevyznačili nebezpečné místo ochrannou páskou a nezabránili divákům, aby se tam postavili. Ředitel rallye Zdeněk Běla však po neštěstí jakoukoli vinu pořadatelů odmítl a přenesl ji na diváky. "Nevím, kde policisté přišli na to, že jsme se při rozmístění pásek kolem trati dopustili chyby. Dali jsme je tam podle bezpečnostního plánu," prohlásil v červenci Běla. Podle něj diváci pronikli do prostoru označeného jako úniková zóna, kde by se závodníci po případné havárii ocitli se svými vozy.

Nehoda se odehrála v Liberci-Krásné Studánce poblíž restaurace U Lípy. Norský závodník Anders Kjear v sedmé rychlostní zkoušce nezvládl ostrou zatáčku a vletěl s autem do diváků. Dvě dívky ve věku 12 a 16 let vůz zranil vážně a dva muže ve věku 28 a 29 let lehce. Dvanáctiletá dívka při utrpěla četné zlomeniny, měla vážně poraněná játra a hlavu.

Komentářů celkem: 57
Anonym IP:82.117.140.1
5. 11. 2005 19:11
0 0
Ještě jednou musím reagovat. Je velký omyl, že pořadatel je na svém místě proto, aby se staral o diváky. Ten je tam pro to, že dané místo je hodnoceno jako nebezpečné, je uvedeno v bezpečnostních plánech a podle nich i "zapáskované". Pořadatel sleduje, zda diváci respektují označená zakázaná místa, nebo zda se v nich někteří ignoranti pohybují. Je jeho poviností tyto ignoranty upozornit, že tam nemají být, ale větší poviností je na tuto skutečnost upozornit vedoucího RZ. Pořadatel tedy "pouze" hlídá jestli dané místo odpovídá bezpečnostnímu plánu a RZ může být odjeta.
5. 11. 2005 19:48
0 0
Vina je jednoznačně na straně pořadatelů. Neplnili své povinnosti. Protože však na tomto kontrolním stanovišti konala službu též policejní hlídka, zajímalo by mě zda ta také splnila všechny své povinnosti. A zda policejní vyšetřování nebylo vedeno v témž okrsku a celé tedy není podjaté.
Anonym IP:194.108.193.170
5. 11. 2005 19:56
0 0
ja delam poradatele uz 3roky na barumce a reknu vam ze kdyz si nejaky kreten usmyli ze pujde do zakazaneho prostoru tak tam proste pujde.muzete ho s tama vyhazovat jak chcete ale stejne tam zustane.A kvuli par lidem co stoji v z.p.se RZ prece nezrusi.
5. 11. 2005 20:04
0 0
Proto by, stejně jako na fotbale, měla na požádání pořadatele zasahovat policie, pokud toto není smluvně zajištěno, má na hlavě máslo FAS.
5. 11. 2005 23:50
0 0
Anonym IP:194.108.193.170 : Souhlasim, jedine co se muze stat je ze z toho vznikne vice nez slovni konflikt.Nikdo nedokáže zabránit davu lidi co si neco usmyslí a ze to tak je.A je jasne ze kvuli 20 lidem se nemuze rusit kazda druha RZ protoze by se toho na Rally moc neodjelo a proto i poradatele obcas (dost casto) primourí oci.Je to na kazde Rally a skoro na kazde RZ.Bylo to tak, je to tak a bohužel to tak i bude dále.
Anonym IP:62.168.62.194
6. 11. 2005 21:29
0 0
takže toto je vzkaz pořadatelům - pořiďte si zbraně aby vás dav hejsků poslouchal protože jinak za jejich většinou neurvalé chování půjdete sedět VY!!!!!
Anonym IP:62.168.62.194
6. 11. 2005 21:30
0 0
nebo ještě lépe neodjede se jediná RZ kvůli divákům na trati smajlík))
7. 11. 2005 08:30
0 0
Je velice snadné zrušit RZ kvůli neukázněnosti diváků, ale co z toho ti ukáznění diváci a hlavně soutěžící budou mít? Volný průjezd je úžasná podívaná !!!
7. 11. 2005 08:35
0 0
To JanO: Nepochopila jsem tvou nadsázku, promiň.
To stanis: JanOa neznám, tak reaguji podle toho, co napsal.
Anonym IP:194.212.94.5
7. 11. 2005 16:59
0 0
Já si myslím,že tento výsledek vyšetřování je veskrze pozitivní zprávou pro všechny na silnicích - vykašlete se na předpisy,jeďte na červenou,lítejte 200 městem,tu a tam to přikrmte panákem a když si při tom rozbijete ústa - klídek,může za to policie,která má na dodržování pravidel na silnici dohlížet a už dávno vás měla zastavit a hodit vychrupnout domů k mamce....Analogie,která vypadá zvláštně jen na první pohled.
Anonym IP:85.160.17.187
7. 11. 2005 17:57
0 0
Dle mého názoru jeto nesmysl,ale jak je v čechách pravidlem,tak schody se zametají od spodu ne od vrchu.Proč jít na hlavní pořadatele to radši to hodíme na ty co stojí u trati.Co to dělají skoro zadarmo!! Je pravda,že poslední dobou se dějí hrozně věci na českém rally oproti jiným státům.Tam člověk přijde na erzetu a pořadatelé se o diváka starají.Připravené parkoviště,místa na koukání prostě celá trat je připravená na závod.Teď je otázka proč to nejde i unás.Není to tím,že skoro všichni členové na ředitelství soutěží přemíšlí nejdříve nad otázkou : kolik vybereme na startovném,od sponzorů a kolik potřebujeme aby nám zbylo do pokladny pro nás.Potom to taky takhle dopadá.Tich věcí za poslední dobu je moc co se staly,ale toje asi na delší debatu.Já na místě tich dvou pořadatelů bych se hájil tím,že mně nikdo z vedení nezaškolil co mám vůbec za povinost na daném místě dělat.Moc dobře vím že tyto školení žadný hlavní pořadatel nedělá.Ty kluci ani pomalu neví co dělat v moměntě
bouračky,kde se na závodních autech zapínají hasičáky jak poskytnout první pomoc.Jak to mají vědět,když pár dní před závodem se tyto lidé začnou schánět způsobem.Hele Jardo na příští týden se pojede závod a potřebuju pár kluků do téhle vesnice.Dáme jim dvě stovky za ten den.Jarda se sebere a sežene lidi kteří vůbec nevědí co toje rallye a dá jim za ten den stovku.Potom tyto lidé nemůžou mít zodpovědnost za danou událost.Zodpovědnost padá na vedoucího Rz a hlavně na ředitelství.
Anonym IP:81.30.232.71
7. 11. 2005 22:43
0 0
První otevřený názor a sním musí hodně lidí souhlasit!
Schody se zametají směrem dolů a ne opačně.
První schůdek je Fas a autoklub,pak hlavní pořadatel soutěže,vedoucí Rz a teprve ty co stojí v těch vestách podél tratě.Somodřejmě i neukáznění diváci.
Otázka je co udělat aby se tohle změnilo.
Anonym IP:212.47.27.210
8. 11. 2005 08:11
0 0
85.160.17.187 to napsal opravdu dobře. Jedna stránka věci je ta, že kromě "špatných" pořadatelů by se měl soudně zodpovídat i pan Běla. Měl by jasně doložit materiály o školení pořadatelů atd. Ale předem bych prosil o jedno, nedělejme z řadových pořadatelů předem politováníhodné chudáky a z organizátorů zločince. Na našich tratích jsem toho zažil ažaž. Počínaje tím typicky "českým charakterem", že dám li někomu pořadatelskou vestu a tím i jakousi byť omozenou moc, okamžitě je z daného člověka odvážný bojovník, neboli arogantní hulvát. O tom bych opravdu mohl vyprávět své. Další věc je, že ať už někoho školili, nebo ne, nebo školili málo, všichni ví dvě základní věci. A to, že v prostorách označených jako "zakázaný prostor" nesmí žádní diváci být! A že je pořadatel v té chvíli jakási osoba ve službě a nesmí konzumovat alkohol... K prvnímu bodu bych dodal to, že jsem mnohokrát zažil, že pořadatel v nějaké té vesnici samozřejmě ví, že "zakázaný prostor" je zakázaný prostor, tak razantně všechny vyhání, aby tam později nechal své kamarády, nebo známé, protože to je jistě atraktivní místo na dívání (jinak by ho asi nezakázali...) a já mám tu pravomoc to zařídit... Bohužel jsem se s tímto jevem setkal vícekrát na různých místech republiky. Když jsem se pořadatele zeptal, co ti lidé v zakázaném prostoru dělají, odpověděl mi většinou něco podobného, jako "o to se nestarej, tady velím já"... A podobné to bylo na tragickém místě na letošní Bohemii při prvním průjezdu. A s druhým bodem, tedy alkoholem, jsem se setkal také mnohokrát. Až příliš často... Když nad tím budeme dále přemýšlet, nebo diskutovat, zase dojdeme k závěru, že by hlavní organizátor mě pořadatele opravdu vybírat a ne brát kde koho a měl by je důkladně proškolit. Někde to jde, někde na to kašlou. Myslím tím u nás.
Další věc jsou diváci. Vždycky se najdou "chytrolíni", kteří se budou do krve hádat a vyhrožovat pořadatelům právníky, advokáty, policisty atd. Venku by je prostě nekompromisně sebrali a odvezli pro výtržnictví do cely předběžného zadržení...
K rušení erzet. Na vlastní oči jsem před pár lety zažil ve Španělsku to, že kvůli skupince asi desíti blbečků (místních) zrušili nádhernou a tradiční erzetu. V okamžiku, kdy projelo pořadatelské vozidlo a oznámilo zrušení erzety, začaly ze všech stran na tuto partičku lítat kameny a v pár sekundách nastoupili normální diváci a vyřídili si to s nimi ručně... Dodnes věřím, že nikdo z nich dva kilometry (do "stopky") neuběhl tak rychle... A asi už na žádné rallye nedělali machra... Zrušení erzety vždy ostatní slušné diváky naštve, ale je to jediné řešení v rámci bezpečnosti. Možná by si měli i u nás dělat diváci občas pořádek sami mezi sebou.
Fungování našeho FASu je opravdu často komické... Třeba letos jsme v podstatě do pozdního jara čekali na permanentní novinářské karty a vesty, a když jsme je konečně dostali, tak jsme zjistili, že pořadatelé vůbec neví, že něco takového existuje...
Anonym IP:83.148.13.122
9. 11. 2005 00:55
0 0
Milan Blahout.
Článek sleduji od začátku i Vaše příspěvky a plně je podporuju.Důvod je nesouhlas s tím co se děje v českém rallye.Letošní sezona je ukázková jak pořadatelé fungují.
Např: rallye Vltava-Traktor pak Tatra na Rz,Šumava- místa kde nebyl vůbec pořadatel a pak jich stálo na místě pět a více,Bohemka pátek přesun posádek do sosnové,kde větší počet posádek jelo na suchém obutí v provozu na velké vodě
(naše auto se nedalo udržet v rovném směru)přitom se mohlo přezout místo dlouhého čekání v seskupení,Třebíč-na konci rz odstoupí posádka,při odevzdání karty nahlásí únik oleje na trati a pořadatel na tuto informaci nereaguje a pak přijde rána(při které se nic naštěstí nestalo jak pro posádku tak i divákům jenom to odneslo auto)reakce ředitelství a sport.techniků smích.Vím že stejní problém měl p.Semerád v Blovicích.atd.
Pokud se nezačne jednat,tak se nic nezmění!
Vše záleží na posádkách tak i na Vás divácích!!!!!!!!!!!!!
Anonym IP:212.71.186.246
10. 11. 2005 15:09
0 0
az me sejme zavodni auto, tak chci aby vsichni vedeli ze sem tam stal na vlastni nebezpeci...
Anonym IP:85.207.18.50
10. 11. 2005 17:47
0 0
Mám dotaz na p.Blahouta. O rallye se zajímam už dlouho a tak by mě zajímalo jak si představujete to změnit,aby to bylo lepší.Na té Třebíči jsem byl zrovna svědkem té Vaší nehody.Stál sem ve svahu a Vaše auto skončilo kousek předemnou.Nejsem Váš přímí fanda,ale je pravda s tím olejem.
Nějací kluci tam dokonce to říkali pořadatelům,kteří stáli
na druhé straně.Důležité že se Vám nic nestalo a nám diváků také.Bylo to znát,že jedete na dojetí,oproti Barumce tam to byl let.Stál sem na Trojáku u Rajnochovic levé odbočení do lesa.Možná,že bych tohle dneska napsal?Pokud by Vaše jízda v Třebíči byla stejná jak na tom trojáku-byl bych pod tím autem.
Proto mně zajímá jak chcete české rallye očistit??????
Anonym IP:85.160.1.105
11. 11. 2005 13:56
0 0
Bylo na čase,kdy se ozvou i posádky.Já znam Milana ze srazů.
On je bojovník i mimo své auto,ale nevím jak dokázat prosadit jeho přímé a správné názory.Pokud by bylo více pilotů jako je on,tak úroven českého rally je jinde.
Nesouhlasím s rozhodnutí české policie,at se opřou do vedení bohemia rally a do opletalky.Musí se trestat ze zhora dolů.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!