8. 10. 2012 13:57 − 3371× − 1

Jiří Navrátil se na San Remo rozjel v Příbrami

Před odjezdem na podnik IRC do San Rema se Jiří Navrátil „rozehřál“ při startu v podniku MMČR Rally Příbram.

Před odjezdem na podnik IRC do San Rema se Jiří Navrátil „rozehřál“ při startu v podniku MMČR Rally Příbram. Oprášil však nejen Ford Sierra RS Cosworth, ale i spolupráci s navigátorem Jiřím Káňou.

Posádka Interaction Ford Czech Rally Teamu nastoupila do příbramské soutěže s velkou chutí a až do RZ3 se jízdou náramně bavila. Pak ale na následujícím testu, RZ4, Jirka zatáčku „katoval“ víc, než bylo zdrávo a ohnul uložení předního ramene. V servisu se poškození podařilo provizorně opravit. Bohužel v následující RZ5 se k tomu přidal vadnoucí motor, který postupně ztrácel výkon. V RZ6 sierra jela čím dál hůř, až ztratila výkon úplně. Podobnou situaci Jirka zažil už několikrát a na vině bývalo turbodmychadlo. A protože i zběžným ohledáním motorového prostoru posádka nezjistila nic, co by nasvědčovalo něčemu jinému, ze soutěže odstoupila. Po příjezdu do servisu se nakonec ukázalo, že na vině byly vyklepané matice a následně i šrouby na přírubě mezi výfukovými svody a turbodmychadlem. Vyřešit takový problém by bylo relativně jednoduché, ale protože už posádka Interaction Ford Czech Rally Teamu odevzdala výkaz, znamenalo to konec jejího vystoupení v soutěži.

Na Jirku nyní čeká jiná, mnohem větší výzva – start s Fiestou S2000 v podniku IRC Rallye San Remo! Vůbec první Rallye Internazionale di San Remo se jela již v roce 1928 a slovo „rallye“ do svého názvu převzala z francouzštiny po vzoru Rallye Monte Carlo. Po dalším úspěšném ročníku v roce 1929 ovšem soutěž dostala nového organizátora, který se rozhodl namísto soutěže pořádat závod v ulicích města. První závod Circuito Automobilistico San Remo se jel v roce 1937 a vyhrál jej Achille Varzi. Jako automobilová soutěž se Rallye San Remo vrátila v roce 1961 a od té doby se jezdí každým rokem. V letech 1970 – 1972 byla součástí Mezinárodního šampionátu značek a od roku 1973 až do roku 2003 patřila do kalendáře mistrovství světa v automobilových soutěžích. Jedinou výjimkou byl rok 1995, kdy se Rallye San Remo jela pouze jako podnik FIA mistrovství světa značek pro vozy s motory o objemu do dvou litrů. Po té, co Rallye San Remo vypadla z kalendáře mistrovství světa, byla součástí italského šampionátu a od roku 2006 se jezdí jako podnik International Rally Challenge.

Jiří Navrátil
„Start v Příbrami byl pro mne malým zpestřením a příležitostí se trochu rozjet před startem v San Remu. První tři testy jsme si moc užívali, tlačil jsem na sierru co to šlo a snažil jsem se i pobavit diváky. Pak ale od RZ5 auto ztrácelo výkon až přestalo turbo foukat úplně. Myslel jsem, že problém je v turbu a proto jsme odevzdali výkaz v Čk po RZ6. Je to škoda. Teď už se ale těším do Itálie, je to země závodění zaslíbená, zažil jsem tam na závodních tratích spoustu skvělých okamžiků a start v Rallye San Remo s vozem specifikace S2000 považuji za vrchol nejen letošní sezóny za volantem Fiony. Dle všeho se pojede na velice technických, zatáčkovitých tratích, které by mi měly vyhovovat. V žádném případě se ale neodvažuji nějak odhadovat náš výsledek. Soutěž si chceme s Juldou a všemi kamarády, kteří tam s námi jedou, především užít!“

Více informací najdete na www.jiri-navratil.cz nebo na www.facebook.com, profil: Jiri Navratil

Foto: Jiří Maršíček

Komentářů celkem: 1
9. 10. 2012 19:47
0 0
V te nabite konkurenci na San Remu to tipuju tak na 8.- 9. misto. V Italii to Jirkovi jede!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!