Kadetti se rozloučí v San Marinu

Hájek Historic Czech National Rally Team má před sebou cestu na Rallylegendy do San Marina.

Miroslav Janota a Lukáš Vyoral s Opelem Kadett C-GT/E, 16V Hájek Historic Czech National Rally Teamu v tomto roce závodili převážně v FIA mistrovství Evropy rally historických vozidel. Hájkův tým z Radotína se pokoušel obhájit titul mistrů Evropy v kategorii II, který se v roce 2011 podařilo vybojovat Miroslavu Janotovi s Pavlem Dreslerem. Konkurence v sezoně 2012 v mistrovství Evropy ale ještě více přitvrdila, a jako zásadní problém se v průběhu roku ukázal fakt, že pneumatikářský koncern Pirelli „upekl“ skvělé – nové závodní pneumatiky pro historická rally auta, ale jen v rozměrech 15 palců. Bohužel, Opel Kadett C-GT/E 16V Hájek Rally Teamu může použít maximálně 13“ kola, která nejsou v té kvalitě, jako nové pneumatiky 15“Pirelli.


Foto: Petr Frýba

„Kadett už jsme dostali na hranici možností a s tím, že Evropa znatelně zrychlila, se muselo jít i mnohem více do materiálu a rizika havárie. Auto stále více trpělo a setkávali jsme se i s technickými závadami, které nás dříve nepotkávaly. Znatelným problémem byla absence některých náhradních dílů a to nás dost limitovalo. Chceme dělat práci na 100% a závodit jen na té nejvyšší úrovni. Nám se podařilo získat titul mistrů Evropy s autem, které fabrika Opel označila jako neúspěšný model. Dosáhli jsme vrcholu, kterého se dalo v kategorii II dokázat. S Kadetty už se dalších soutěží FIA mistrovství Evropy rally účastnit nebudeme. Ale to neznamená, že Hájek Czech National Rally Team končí. V žádném případě nekončí ! Letos jedeme s Miroslavem a se spolujezdcem Lukášem Vyoralem pod vedením Karla Jirátka a budujeme s Karlem další projekt, o kterém budeme dále informovat. Obě auta jsme teď repasovali a budou určená jen pro příležitostné akce, jako budou třeba teď nadcházející Rallylegendy. Tam se moc těšíme a chceme se právě na tomto závodě rozloučit s našimi závodními Kadetty. Myslíme si, že je to důstojné prostředí a jsme moc rádi, že nás tam pořadatelé závodu vzali. Je zde obrovský přetlak zájemců o účast a nás těší, že naše přihláška byla přijata. O to větší radost máme, že nás ocenili startovním číslem 18, což je mezi takovými legendami skvělé,“ říká majitel týmu Ctirad Hájek.


Foto: Petr Frýba

Hájek Historic Czech National Rally Team se bude pokoušet složit reparát v San Marinu, tedy na stejném místě, kde naposledy závodil v FIA mistrovství Evropy. „Dohodli jsme se v týmu, že nechceme za sebou jen tak bez ničeho zavřít dveře a chceme se důstojně rozloučit. Po tom, co jsme slyšeli o závodě Rallylegend, tak jsme si řekli, že tam nechceme chybět, a že to bude to správné místo na rozlučku s Kadetty. Těším se na setkání s legendárními rally jezdci a pro mě už je velká pocta jenom to, že se moje jméno objevilo na stejném seznamu přihlášených, jako třeba Juha Kankunnen, Jacky Ickx nebo třeba Björn Waldegard či Markku Alen. To jsou pro mě taková jména a takové persóny, že jsem si ani ve snu nedokázal představit, že se někdy postavím na start stejného závodu, jako tyto legendy,“ dodává jezdec týmu, Miroslav Janota. <


Foto: Petr Frýba p> Celý tým se v těchto dnech přesouvá do Itálie a přímořského letoviska Rimini, odkud je to jen kousek do knížectví San Marino. Zde se v pátek odehraje shakedown – testovací rychlostní zkouška a večer závodní vozy odstartují do první rychlostní zkoušky. Cílem projedou první soutěžní vozy v neděli. Celou trať závodu Rallylegend lemují desítky tisíc diváků, kteří vytvářejí atmosféru srovnatelnou se závody mistrovství světa v rally. Hájek Historic Czech National Rally Team bude letos u toho. No, a držme si palce…

Komentářů celkem: 8
9. 10. 2012 08:491
0 0
Předpokládám, že hlavním cílem nebude výsledek ale potěšení sebe a diváků... smajlík
Hlavně ale ať vydrží technika a užijeme si vás celý víkend smajlík
9. 10. 2012 10:522
0 0
Tak přeji příjemné loučení a hodně štěstí s přípravami nového projektu smajlík
9. 10. 2012 11:543
0 0
že by konečně Ascona? smajlík
9. 10. 2012 16:524
0 0
spíše něco z jižních státusmajlík
9. 10. 2012 17:165
0 0
dave.j:
Doufám že nemáš na mysli Zastavu nebo Daciusmajlík
10. 10. 2012 16:366
0 0
abarth? smajlík jestli jo, tak to už se nemůžu dočkat teď smajlík
10. 10. 2012 18:077
0 0
A kdyby to bylo neco jineho z Italie, co zacina vladnout historikum, taky bychom se nezlobili.... To jsem zvedav, jestli opravdu bude "odklon" od Opla. Asi si musíme počkat.
11. 10. 2012 11:498
0 0
bych se divil, že by šli pryč od Opla, když mají takovou podporu...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!