9. 10. 2012 14:54 − 2610× − 3

Orsák v Příbrami potvrdil titul

Tým Orsák Rallysport měl při finálové soutěži seriálu MMČR doslova žně.

Tým Orsák Rallysport měl při finálové soutěži seriálu MMČR doslova žně. Posádka Orsák – Šmeidler vyhrála popáté v letošní sezoně třídu 3 a potvrdila zisk mistrovského titulu. Díky senzační bronzové příčce v celkovém pořadí se posádka zároveň posunula na 4.pozici v konečné tabulce mezi jezdce na speciálech Super 2000. Druhý týmový Lancer Evo 9 skupiny N s mladým Slovákem Martinem Kočím za volantem završil maximální úspěch týmu stříbrem ve třídě 3 a čtvrtým místem v absolutní klasifikaci.

Ačkoliv Jaroslavu Orsákovi chyběly před závěrečnou Rally Příbram k zisku titulu pouhé dva body, neměl snadný úkol. Před startem ho provázely zdravotní problémy, trápily ho horečky a velmi těžko se koncentroval na soutěžní jízdu. Aby toho nebylo málo, v sobotu ráno zvolil nevhodné pneumatiky. Nejtvrdší směs nebyla správnou volbou a časy na obou úvodních vložkách zůstaly za očekáváním. Při servisní přestávce posádka vyměnila obutí.

Osmadvacetiletý jezdec rychle eliminoval ranní ztrátu a po RZ3 se vyhoupl do čela třídy 3. Během první etapy si Orsák postupně vybudoval půlminutový náskok. Na závěrečné sobotní vložce ho však postihl defekt pneumatiky a klesl zpět na druhou příčku.

„Katovali jsme podle rozpisu jednu zatáčku a prorazili jsme přitom pravou přední gumu,“ posteskl si jezdec. „Museli jsme absolvovat 5 km do cíle po prázdné pneumatice a ztratili jsme přes půl minuty. Hlavní však je, že je mi líp a dokážu se lépe soustředit na závody než ráno. Preventivně jsme vyměnili diferenciály a pokud nenastanou nějaké problémy, tak zítra ztrátu stáhneme.“

V neděli ráno začalo pršet a tak mechanici při úvodní servisní přestávce seřídili podvozek na mokrou trať. Tradiční valašský způsob léčby přes noc zabral, „Jarin“ se cítil zase lépe a hned na první rychlostní zkoušce druhého dne se vrátil do čela třídy 3. Během nedělní části soutěže si kontroloval vedoucí příčku a nenechal nikoho na pochybách, že mu páté vítězství právem náleží. Díky chybám a technickým problémům jezdců na vozech specifikace S2000 dokonce dosáhl v rámci absolutní klasifikace až na stupně vítězů!

„Jsme maximálně spokojeni,“ radoval se za celý tým v cíli Orsák. „Máme za sebou nejlepší sezonu. Vybojovali jsme kýžený titul a během roku jsme byli poraženi pouze jedinkrát. Náš Mitsubishi Lancer Evo 9 se ukázal jako nesmírně spolehlivý vůz. Vždyť jsme nedojeli pouze jednou na Šumavě, kde nás zradil nový motor. Výsledné čtvrté místo v MMČR je pro nás neskutečný výsledek, kterého si nesmírně cením. Největší zásluhu na naši vynikající bilanci mají mechanici, kteří náš vůz na náročné soutěže pokaždé dokonale připravili. Máme naprosto špičkové a spolehlivé auto. O tom ostatně svědčí i druhá příčka Martina Kočího. Startoval za náš tým podruhé a ani on neměl žádné technické potíže. Poděkování samozřejmě patří i našim věrným partnerům, bez kterých bychom naše smělé cíle nemohli uskutečnit.“

Jaroslav Orsák se tradičně objeví na sklonku roku na Pražské rallysprintu, kde se rozloučí se skvělou sezonou 2012.

Konečné výsledky MMČR 2012 – třída 3:

1. Jaroslav Orsák 143 bodů
2. Martin Semerád 95
3. Jaroslav Jelínek 52

Konečné výsledky MMČR 2012 – absolutní klasifikace:

1. Jan Kopecký Škoda Fabia S2000 260 bodů
2. Roman Kresta Škoda Fabia S2000 194
3. Jaromír Tarabus Škoda Fabia S2000 172
4. Jaroslav Orsák Mitsubishi Lancer Evo 9 sk.N 106
5. Václav Pech Mini John Cooper Works S2000 100
6. Pavel Valoušek Peugeot 207 S2000 74

Komentářů celkem: 3
9. 10. 2012 16:25
0 0
Velká Gratulace!!! smajlík
9. 10. 2012 16:33
0 0
Jaroslav Jelínek nééé, ten jel jen předjezdce na Bohemce a to by na třetí flek celkově nestačilo smajlíksmajlíksmajlík
9. 10. 2012 21:54
0 0
Překvapuje mě, jak vysoko je Martin Semerád, i přesto, že půlku sezony absentoval. Gratulace všem smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!