Josef Peták s Alenou Benešovou vítězí v Ropro Clio R3 Czech

Posádka Josef Peták – Alena Benešová využila start na Rally Příbram k potvrzení celkového vítězství v Ropro Clio R3 Czech Trophy 2012.

Příbramská dvojice Josef Peták – Alena Benešová využila start na domácí Rally Příbram k definitivnímu potvrzení celkového vítězství v seriálu ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2012. Vzhledem k průběhu závodu patří post druhého muže poháru Milanu Kneifelovi, na třetí místo se posunul Jiří Trojan. Toto umístění kopírovalo i výsledkovou listinou Enteria Rally Příbram v rámci pohárové klasifikace vozů Renault Clio R3. Ze šesti přihlášených posádek Clio R3 Czech Trophy se v Příbrami objevily jen čtyři. Roman Štefan nedal dohromady motor, který mu vypověděl službu na shakedownu Barum rally, Lubomír Minařík, vzhledem k nízkému bodovému zisku, na poslední závod poháru nereflektoval.

Před startem byli hlavními kandidáty na celkové prvenství Josef Peták s Alenou Benešovou a papírové předpoklady začali naplňovat od úvodních kilometrů. Ve třídě 5 jim patřila druhá příčka, ale v klasifikaci poháru neměli konkurenci. To platilo i o druhé příčce Milana Kneifela, kterého tentokrát navigoval Tomáš Plachý. Zlínský jezdec tak mohl jen čekat na zaváhání příbramského konkurenta, kterého se nedočkal.

Petákův tým se ve druhé polovině závodu vypořádal i s technickými problémy se stávkující převodovkou, po kterým mohly začít oslavy pohárového vítězství. Pohárový triumf posádce zajišťuje finanční prémii 50 tisíc korun a šek na 25 tisíc korun na náhradní díly. Vítězná posádka rovněž obdrží věcnou cenu – hodinky značky Wenger.

„Převodovku jsme prvně měnili už ve večerním servisu po první etapě, bohužel stávkovala i ta náhradní. Ale nakonec jsme dojeli až do cíle, za což patří dík celému týmu v čele se šéfmechanikem Petrem Cibulkou. Před letošní sezonou pro nás bylo vše nové, ale postupem sezony jsme clio posouvali a zrychlení během roku bylo patrné. Rally Příbram byla naším vrcholem i díky pěknému umístění v absolutní klasifikaci. Také se radujeme z celkové druhé příčky ve dvoukolkách. To bylo letos maximum, co jsme mohli zajet,“ uvedl v příbramském cíli Josef Peták.

S vývojem závodu byl ztotožněn i Milan Kneifel, což se odrazilo na jeho výkonu ve druhé etapě, kterou ovlivnila náhlá změna počasí.

„První etapa nám vyšla podle očekávání. Před námi figurovali jen příbramští jezdci, kterým se dalo konkurovat jen za cenu extrémního rizika, které jsem nechtěl podstupovat. Zbytek jsme drželi za sebou. V druhé etapě ovlivnilo průběh závodu počasí. Příbramské tratě se staly velmi zrádnými a za této situace, i vzhledem k drobnému zaváhání v průběhu RZ9, jsme se soustředili na dojetí a udržení umístění ve třídě 5 i v pohárové klasifikaci, na úkor bojů s dalšími dvoukolkami,“ komentoval poslední pohárový start sezony Milan Kneifel.

Druhá etapa výrazně potrápila i posádky na dalších pozicích. Jiří a Evu Trojanovi průběžná třetí příčka pohárové klasifikace posunovala na stejný post i v celkové klasifikaci ROPRO Clio R3 Czech Trophy.

„Závěr byl hodně těžký. Za deště jsme měli obrovské problémy se zamlžováním předního skla. Kvůli tomu jsme mnohokrát museli výrazně ubrat z našeho nasazení, ale naštěstí jsme nevyrobili žádnou zásadní chybu, která by nás vyřadila ze závodu,“ popsala krušné momenty navigátorka Eva Trojanová. Tato slova se bohužel nedají napsat i dvojici Michal Kravec – Petr Medřík. Těm se stala osudnou „uklouzaná“ RZ12 Bohutín – Sádek, ve které havarovali. Už v první etapě ztratil Kravec drahocenné minuty po problémech s plynovým lankem a kvůli defektu na vystrkovském testu (RZ4).

„Na kluzkém asfaltu se clio roztočilo a zadní částí narazilo do stromu. Vše se stalo velmi rychle a pořádně jsme ani nevěděli proč,“ přiznal spolujezdec Petr Medřík.

„S letošním ročníkem ROPRO Clio R3 Czech Trophy jsme se rozloučili důstojně. Chci poblahopřát už druhým historickým vítězům poháru, kterými se stali Josef Peták s Alenou Benešovou. Po celou sezonu patřili k nejrychlejším dvojicím, a proto je prvenství v těch nejlepších rukou. Ale moje poděkování patří všem zúčastněným posádkám, pro které byla Clio R3 Trophy hlavní náplní sezony,“ říká promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy Zdeněk Pekárek. „Už nyní začneme připravovat podklady pro další ročník poháru vozů Renault Clio R3, takže věřím, že v sezoně 2013 budou renaulty nadále patřit ke koloritu českého šampionátu,“ doplnil Pekárek.

ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2012:

1. Peták 125,5, 2. Kneifel 107, 3. J. Trojan 70, 4. Brynda 50, 5. Kravec 43, 6. R. Štefan 38, 7. Minařík 20

Informace k ROPRO Clio R3 Czech Trophy najdete na internetových stránkách www.clior3cup.cz.

Komentářů celkem: 1
10. 10. 2012 06:521
0 0
Gratulace Pepovi i k dárkům na přilepšenísmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!