Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
14. 10. 2012 16:41 − 2746× − 3

Legendy v San Marinu přály českým posádkám

Desátým ročníkem o víkendu pokračovala RallyLegend v San Marinu.

Na Apeninský poloostrov se o tomto víkendu upíraly zraky většiny fanoušků soutěžního sportu. A to nejen z důvodu předposledního závodu IRC v Itálii, ale také kvůli stále populárnějšímu závodu historických soutěžních vozů – RallyLegend 2012. Tato stále populárnější soutěž se letos koná již po desáté a opět na svůj start přilákala startovní listinu nabitou hvězdnými jmény dávnější i té nepříliš vzdálené minulosti. Dalším velkým tahákem bylo první mimotestové nasazení Pola WRC, o nějž se postaral v roli předjezdce Sainz.


Foto: Matteo Falcai

Soutěž bylo rozdělena do třech klasifikací, a to RallyLegend Historic, RallyLegend Myth a RallyLegend WRC a v každé se dala najít jména nad kterými srdce fanouška motorsportu zaplesalo. Pohled do startovky první klasifikace přinesl několik legendárních spojení jako dvojice Alen-Lancia 037, Waldegaard s Mercedesem 500 SLC či i ze startu na zlínské Barum rally známý Ital jezdící pod jménem Lucky pilotující exotické Ferrari 308 GTB. Ve StarRally Historic jsme našli i české zastoupení, přičemž největší hvězdou z našich byl loňský Mistr Evropy Janota, který do závodu vyrazil se svým obvyklým žlutým Kadettem. Dalšími Čechy v této klasifikaci byla dvojice posádek ČK Motorsportu v podobě Škody 120 S pilotované nováčkem v San Marinu Chrastem a jej doplnil při svém čtvrtém startu Trojan se 130 RS. A aby byl výčet kompletní, startoval s BMW 2002 Ti ještě Šmahel, známý z letošního učinkování v českém mistráku historiků.

V klasifikaci RallyLegend Myth jsou zastoupena soutěžní auta odpovídají době kralování skupiny A, přičemž věkové rozpětí zde startujících vozů je od roku 1986 po rok 1994 a vzhledem k místu, kde se soutěž odehrává bylo jasné, že převahu budou tvořit všechny možné verze legendární Lancie Delta. Za volantem jedné z Delt se představil držitel titulů Mistra světa v rally Kankkunen. V konkurenční Celice startoval produkční mistr světa Treles. Zde jsme z Čechů nikoho nenašli, ale pro změnu zde startoval Slovák Koiš s krásnou Sierrou Cosworth.


Foto: Matteo Falcai

Na závěr nám zbývá RallyLegend WRC, kde jak již název napovídá, hrály prim vozy specifikace WRC doplněné o dva kitové vozy a jeden šestkový Lancer. Jako nejznámnější se zde musel jevit dlouholetý účastník MS rally Martin, avšak nás zajímala nejvíce dvojice s Octaviemi WRC. Těmi byli dva debutanti na San Marinské soutěži, Mikuláštík a Trněný.

Jelikož u toho typu soutěže nejsou výsledky úplně tím nejdůležitějším, projděme si dění na tratích jen stručně a zejména z pohledu našich posádek. V historicích se velmi dobře vedlo Janotovi, který se v půli prvního dne dostal na stříbrný post a ten si dokázal udržet až do cíle. Jediným, kdo byl nad Janotovy síly, byl Alén pilotující silnou Lancii 037 Rally. Druhým nejlépe umístěným Čechem v historicích byl s BMW 2002 Ti Šmahel, který se umístil na 9. pozici. Z dvojice posádek ČK Motorsportu byl tou lépe umístěnou Chrast, který dokončil jako 26. a Trojan dokončil na 38. příčce.


Foto: Matteo Falcai

V RallyLegend Myth zvítězil Treles s Celicou a Slovák Koiš byl klasifikován 12. příčce. Poslední klasifikací byla RallyLegend WRC, kde měl Český rallysport dvojité zastoupení v posádkách s Octaviemi WRC a nutno napsat, že se rozhodně neztratili a i díky výpadkům soupeřů se obě dvě dvojice vešly na stupně vítězů. Za vítězným Cavallinim na Impreze WRC 99 se nakonec lépe umístil Trněný, který Mikuláštíka předstihnul na páté zkoušce a do cíle jej už před sebe nepustil. Bronzový tedy dojel Mikuláštík, který si navíc připsal jeden nejrychlejší čas, a to na závěrečné zkoušce.

Komentářů celkem: 3
jac
14. 10. 2012 19:431
0 0
"Kuře", chybí Ti asi v této větě "Druhým nejlépe umístěným Čechem v historicích byl s BMW 2002 Ti, který se umístil na 9. pozici" jméno Šmahelasmajlík
14. 10. 2012 20:062
0 0
díky za upozornění, opravenosmajlík
15. 10. 2012 13:513
0 0
Gratulace Karlu Trněnému a Standovi Kafkovi k výsledku mezi světovými vozy a závodníkysmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!