18. 10. 2012 16:59 − 2617× − 1

Veka Eurol Auto Altena Rally – komentář

Do holandského šampionátu přibyl nový podnik, jehož organizace se ujala ekipa Biesheuvel Autosport z města Nieuwendijk.

8. podnik holandského mistrovství, 13. října, Biesboschhaven, asfalt a šotolina, 12 RZ – 156 km


Do holandského šampionátu přibyl nový podnik, jehož organizace se ujala ekipa Biesheuvel Autosport z města Nieuwendijk. Pro 63 startujících posádek byly přichystány čtyři úseky, které se v průběhu rally odjely celkem třikrát. Největší potíže soutěžícím nadělalo počasí, které si na průběh podniku schovalo ty nejhorší dešťové podmínky. Nakonec se tak nezávodilo jen na asfaltu, ale i na spoustě blátivých míst. S extrémními podmínkami má mnoho zkušeností maratónec ze stáje kamiónů MAN pro dálkové rally Peter Versluis.

Na soutěž, kterou sponzoroval titulní sponzor dakarské stáje, vyrazil s Citroënem C4 WRC po Petteru Solbergovi a účastníkem WRC Academy Timo van der Marelem po boku. Nejlepší vstup do rally zaznamenal pilot, který se mohl již během tohoto víkendu stát staronovým holandským mistrem. Jeroen Swaanen si zatím v sezóně počínal naprosto jednoznačně a s jedinou výjimkou si pravidelně připisoval maximální bodový obnos. Tentokrát vyhrál tři úvodní zkoušky a vybudoval si na čele náskok 24,1 sekundy na Bernharda ten Brinkeho.

Pilot Fordu Fiesta WRC byl po celou aktuální sezónu hlavním Swaanenovým soupeřem a nejinak tomu bylo i tentokrát. Jeho velká chvíle nadešla v RZ 5, kde Swaanen proháněl svůj Focus WRC po zabahněných polích a vzniklou časovou ztrátou přenechal vedení v soutěži právě ten Brinkemu. Jezdec Fiesty si ale vedoucí příčky dlouhou dobu užívat nedokázal, neboť o dvě zkoušky později zachyboval, poškodil předek vozu a soutěž pro něho skončila. Do čela Altena Rally se tím pádem vrátil Swaanen a v tuto chvíli měl k dobru 21,7 vteřiny na Berta de Jonga pilotujícího Mitsubishi Lancer WRC05.

Zkušený pilot si stříbrnou příčku dokázal hlídat až do závěrečné části soutěže. V předposledním testu ovšem zachyboval a skvělý výsledek si nechal utéct mezi prsty. V předposlední soutěži roku se nedařilo ani de Jongovu synovi Bobovi s druhým Mitsubishi Lancer WRC05. Na bednu se v závěru rally dostal Eric Bolhaar, který i tentokrát usednul do Škody Fabia WRC. Altena Rally ovšem byla o jiných dvou hvězdách. Tou menší se stal Hermen Kobus, který ve složitých podmínkách dokázal porazit několik jezdců s WRC a doplul do cíle se svým Fordem Fiesta Super 2000 na druhé příčce. Za největší hvězdu rally byl bezesporu Swaanen, který vyhrál pátou soutěž sezóny a obhájil svůj loňský mistrovský titul.

Pořadí v cíli
1. Jeroen Swaanen/Robin Buysmans (NL/B) Ford Focus RS WRC 08 1:19.06,5
2. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL) Ford Fiesta S2000 +2.42,7
3. Eric Bolhaar/Gert Kamphuis (NL) Škoda Fabia WRC +4.49,6
4. Peter Versluis/Timo van der Marel (NL) Citroen C4 WRC +5.02,8
5. Jan de Winkel/Radboud van Hoek (NL) Renault Clio R3 +6.46,4
6. Han Hoendervangers/Geert Grooten (NL) Mitsubishi Lancer Evo X +8.18,9
7. Wouter Ploeg/Harm van Koppen (NL) BMW 1M Coupe +8.37,0
8. Gerben Brouwer/Niels Kroeze (NL) Audi S2 +8.50,6
9. Martin van Iersel/Sylvia Visser (NL) Mitsubishi Lancer Evo X +8.55,5
10. Antoine Biesheuvel/Astrid de Geus (NL) Nissan 350Z +9.06,6

Stav šampionátu: 1. Swaanen 580, 2. Kobus 325, 3. Bolhaar 314, 4. ten Brinke 305, 5. Bert de Jong 230, 6. Bob de Jong 210

Výsledky tohoto podniku jsou jako obvykle k nahlédnutí na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 1
18. 10. 2012 17:28
0 0
smajlíkNo na moc technické tratě to u nich nevypadá ale ten průjezd stodolou či (skladem) mě pobavil no holt když se chce tak to jde! No nedokážu si úplně představit jak třeba na Šumavě u nějakého soukromého zemědělce lítaj rally auta skrz nějakou halu či sklad...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!