Syky jde do boje o sprinterské stříbro

Již před závěrečným podnikem sprinterského šampionátu je jisté, že Jan Sýkora má za sebou nejúspěšnější sezónu své kariéry.

Již před závěrečným podnikem sprinterského šampionátu je jisté, že Jan Sýkora má za sebou nejúspěšnější sezónu své kariéry. Vyrovnané výkony a pět umístění na stupních vítězů mu zajišťují definitivu konečného sprinterského pódia. Na nadcházející PSG – Partr Rally Vsetín se spolu se spolujezdcem Vítem Houštěm, zaskakujícím za zraněnou Martinu Škardovou, utkají s Romanem Odložilíkem a Martinem Turečkem o stříbrnou příčku.

Už na předposledním sprintu sezóny v Jeseníkách se Jan Sýkora musel obejít bez své tradiční spolujezdkyně Martiny Škardové. „Samozřejmě to trochu znát bylo. S Martinou jsme přece jen za ta léta dokonale sehraní. Víťa je však velmi zkušený a kvalitní mitfára. Výhodou navíc bylo, že jsme spolu v minulosti několikrát startovali a tak se dobře známe,“ oceňuje Honza výpomoc spolujezdce, se kterým poprvé startoval už v roce 2003 v Kramolíně v kokpitu historického BMW 2002 TI. Následně se společně představili v roce 2009 na Valašce, Šumavě a v Krumlově s Renaultem Clio R3 a o rok později na Kopné a Vysočině již v současném lanceru, byť ještě specifikace N4.

Tratě na Šternbersku jsou pověstné svoji obtížností. „Jejich náročnost a zrádnost vedle napadaného listí tentokrát ještě zvýšilo nestálé počasí. Obutí jsme však trefovali poměrně dobře a krizové situace se nám vyhýbaly. V úvodní sekci nás překvapilo, že jsme za sebou drželi Tondu Tlusťáka, byť obul pro dané podmínky ještě lépe. Vzájemný souboj s ním pak hned v úvodu druhé rundy ukončilo jeho odstoupení pro technické problémy. Tím jsme rázem měli na soupeře před sebou i za sebou dostatečné rozdíly. Stíhat skvěle jedoucího Romana Odložilíka nemělo smysl. S ohledem na potvrzení konečného sprinterského pódia bylo prioritou spatřit cílovou rampu,“ popisuje svoji taktiku pilot, jehož může zároveň těšit úspěšná obhajoba prvenství ve třídě 2.

Právě Roman Odložilík bude na Valašsku jeho rivalem v souboji o sprinterské stříbro. „Roman je na Valašsku doma a tak je určitě favoritem. Nicméně soutěže jsou nevyzpytatelné a svoji kůži určitě neprodáme lacino. Koneckonců už jistota sprinterského pódia v konkurenci vozů specifikace WRC a S2000 je pro nás obrovským úspěchem. Ani případný bronz bychom nepovažovali za žádnou tragédii. Vzhledem k rozhodování o technice pro příští sezónu jsem uvažoval půjčit si pro závěrečný podnik fabii S2000. Nakonec z toho však sešlo,“ netají se Jan Sýkora svými myšlenkami.

Potěšující zprávou pak je zlepšující se zdravotní stav Martiny Škardové, která utrpěla mnohačetné zlomeniny levé nohy při pádu z kola. „Ještě do středeční dopolední kontroly u lékaře jsem dokonce uvažovala o svém vsetínském startu. Fyzicky už bych se na něj docela cítila. Riziko však je stále velmi vysoké, dokonce i v případě sebemenší krize. Menší náraz by mohl rekonvalescenci zkomplikovat a přivodit fatální následky. Chci být stoprocentně fit a neriskovat kvůli jedné soutěži moji další kariéru. Mé dilema definitivně vyřešil nekompromisní zákaz rodičů. Rozhodla jsem se dát jim alespoň jednou zapravdu a uvědomila si, že to se mnou myslí vždy dobře. Rovněž lékaři mi start nedoporučili. Na Valašsko pojedu alespoň fandit. Pevně věřím ve vynikající výkon Sykyho a Víti a uhájení druhé příčky. Pokud se to nepodaří, ani bronz není k zahození,“ přidává informace o svém aktuálním rozpoložení Martina.

Komentářů celkem: 2
18. 10. 2012 21:281
0 0
To dáte, budu držet pěstismajlíksmajlík
Jinak Martině to moc sluší i s tou ortézou na nozesmajlíksmajlík
19. 10. 2012 10:492
0 0
Martina je kočka stále smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!