Martin Prokop odstartoval do Rally d´Italia Sardegna

Posádka Czech Ford National Týmu ve složení Martin Prokop a Zdeněk Hrůza odstartovala do předposledního závodu letošního seriálu MS v rally

Posádka Czech Ford National Týmu ve složení Martin Prokop a Zdeněk Hrůza odstartovala ve čtvrtek odpoledne do předposledního závodu letošního seriálu MS v rally, šotolinové Rally d´Italia Sardegna.

Po skromnějších bodových přídělech za dvě devátá místa z Walesu a Francie se tak bude aktuálně osmý jezdec průběžného pořadí pokoušet navázat na štědré bodové zisky z poloviny sezony. Do závodu vyráží na pneumatikách anglicko-čínského výrobce Dmack, se kterými již má zkušenost z letošní Rally Argentina.

V první etapě čtyřdenní soutěže čekaly na závodníky pouze dva průjezdy jednou rychlostní zkouškou o délce 28 km. Martin se Zdeňkem si připsali devátý a desátý nejrychlejší čas, a tak do zítřejšího dne vyrazí z desátého místa průběžná klasifikace.

Detaily z trati přibližuje pilot Fordu Fiesta RS WRC: „Na dnešek jsme nasadili tvrdou směs pneumatik, oproti zbytku startovního pole, které jelo na softech. Dmack nefunguje vůbec špatně, na to, že to je nováček na poli závodních gum. Odpolední rychlostka, kterou jsme projížděli dvakrát, byla šíleně rozbitá a já jsem zvolil poměrně opatrný styl, abych předešel poškození auta nebo defektu. Auto tam dostává šílené rány a sám jsem se na konci zkoušky obával, že jsme něco poškodili. Celkem dobře se mi jelo i za tmy „na krtka“, což jinak není můj šálek kávy. Co nás ale potrápilo, bylo v druhém průjezdu opětovné ztrácení výkonu motoru. Je to nějaká nemoc naší Fiony, se kterou si nevědí rady ani technici z M-Sportu a už jsme to řešili i na pondělním testu. Teď večer jsme vyměnili elektroinstalaci, jinak už nevíme, co by ty problémy mohlo způsobovat. “

Další postřehy ze závěru sezony přidává manažer týmu Quirin Müller: „Na asfaltu ve Francii jsme bohužel nedokázali zajet lépe. Kromě toho, že nám chyběly ostré závodní kilometry na asfaltu z německé rally, musím říci, že se Martin i celý tým snažíme makat na plno a nikomu nic nedarovat lacino. Jedeme samozřejmě s tou myšlenkou, že máme do konce sezony jediný vůz, a když nám ho kluci dovezou do servisu nametený na multikáře, tak jsme nejen bez bodů, ale máme i po sezoně. Tohle pro nás není úplně jednoduché a asi to má Martin stále někde v podvědomí a na trati ho to trochu ovlivňuje. Špička před námi letí hlava nehlava, tam tohle přemýšlení není potřeba. Určitě jsme fanoušky namlsali slušnými výsledky ze začátku roku, ale upřímně řečeno, v naší první WRC sezoně jsme prostě tam, kde jsme měli být.“ A jaká je nálada a vyhlídky po oznámení ukončení podpory WRC programu automobilkou Ford? „Samozřejmě to byl pro všechny tady šok, nicméně věřím tomu, že pro nás důležitý klientský program M-Sportu bude pokračovat nadále a my již nyní s pozitivními výsledky pracujeme na zajištění kompletní sezony 2013,“ dodává Müller.

V pátek čeká na závodníky 117 km na šesti měřených úsecích, včetně legendární zkoušky Monte Lerno, kde se diváci mohou těšit na skokanské výkony mnohých posádek.

Rally d'Italia Sardegna 2012 – po1.etapě (RZ2):
1.Loeb S. – Elena D. (Citroen DS3 WRC) 37:59,1
2.Hirvonen M. – Lehtinen J. (Citroen DS3 WRC) +1,1
3.Solberg P. – Patterson C. (Ford Fiesta RS WRC) +13,9
4.Neuville T. – Gilsoul N. (Citroen DS3 WRC) +26,2
5.Østberg M. – Andersson J. (Ford Fiesta RS WRC) +33,5
6.Latvala J. – Anttila M. (Ford Fiesta RS WRC) +42,1
7.Novikov E. – Minor-Petrasko I. (Ford Fiesta RS WRC) +51,2
8.Atkinson C. – Prévot S. (Mini Cooper WRC) +1:28,9
9.Tänak O. – Sikk K. (Ford Fiesta RS WRC) +1:31,4
10.Prokop M. – Hrůza Z. (Ford Fiesta RS WRC) +1:48,2

Komentářů celkem: 2
19. 10. 2012 15:391
0 0
Na resultech už je pát poznámek o tom, že Martin jede hyenu(bože, jak tohle "znalecké!!" označení nesnáším). Tak snad jim tento článek vrátí trochu soudnosti!
19. 10. 2012 18:252 Upraveno 18:26
0 0
Podle odborníků na sledování rally u PC totiž kdo nehledá hranu, jede hyenu! Tyhle poznámky nevypovídají nic o Martinovi(a celém týmu) a jeho výkonech, vypovídají ale mnohé o pisateli.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!