27. 10. 2012 13:48 − 2558× − 0

Rajd Dolnoslaski – komentář

Polský šampionát si před měsícem a půl odskočil na slovenskou půdu a zpět do domoviny se vrátil už s korunovaným mistrem.

Polský šampionát si před měsícem a půl odskočil na slovenskou půdu a zpět do domoviny se vrátil už s korunovaným mistrem, kterým se znovu stal Kajetan Kajetanowicz. Následující Rajd Polski nabídnul zajímavý duel domácích borců se zahraničními účastníky a nyní se šampionát přesunul ke svému závěrečnému klání. To se odehrálo na území, kde se dříve jezdil úvodní podnik šampionátu Rajd Zimowy. Na start Rajdu Dolnoslaského se postavily dobře známé tváře a z užší elitní skupiny nechyběl snad vůbec nikdo. Celkem na start dorazilo 42 dvojic.

Startovní číslo 1 nalepil na své mistrovské Subaru Impreza Sti Kajetanowicz a do soutěže vstoupil tak, jak se na mistra patří, vítězstvím. Poněkud překvapivě druhý čas zajel Maciej Rzeznik, který se po mikolajském startu s Mitsubishi vrátil do kokpitu Peugeotu 207 Super 2000. Dobrý start ovšem už v RZ 2 vystřídalo zklamání v podobě defektu a následné výměny kola. Rzeznika tento incident stál necelé tři a třičtvrtě minuty a pochopitelně jej srazil do nižších pater výsledkové listiny. V druhé sekci první etapy pak jeho jízda skončila definitivně.

Poškození pneumatiky se na úseku druhého testu nevyhnuli ani Tomasz Kuchar se Subaru Impreza Sti a třetí muž pořadí po RZ 1 Grzegorz Grzyb s Peugeotem 207 Super 2000. Novopečený slovenský mistr musel stejně jako jeho značkový kolega vystoupit z vozu a poškozené kolo vyměnit. Vzniklá ztráta se přehoupla přes čtyři minuty a navíc musela posádka na trati předjíždět Kuchara s Rzeznikem, kteří kvůli svým defektům rovněž zpomalili. Na konci úvodní etapy Grzybovi patřila až jedenáctá příčka.

Vedení si i ve zbytku páteční etapy udržel Kajetanowicz a jeho náskok se zvyšoval každým kilometrem až na konečných 40,8 vteřiny. Na druhé místo se po RZ 2 vyhoupnul Michal Bebenek s Peugeotem 207 Super 2000, jehož hlavní náplní bylo udržení se před třetím Chuchalou. Pilot Subaru se snažil bratrskou dvojici potrápit, ale do druhého dne šel s odstupem 12,1 sekundy. Ráno ovšem naprosto okamžitě začal tlačit na pilu a Bebenkům se přibližovat. Když zajel ve všech třech zkouškách první sekce rychleji, vystoupal o půl sekundy na kýženou druhou příčku.

Posádce Peugeotu ovšem i tato pozice stačila k zisku titulu vicemistra, za kterou směřovali. Přesto si nechtěli nechat vzít ani příležitost ukořistit v poslední soutěži sezóny stříbro a díky vítězství v RZ 11 se udrželi dvě desetinky za Chuchalou. Kajetanowicz měl v této zkoušce defekt a jeho náskok se snížil pod minutu, nicméně i nadále jeho pozice zůstávala takřka neotřesitelnou. Trochu ji však nahlodala následná třicetisekundová penalizace. Letošní mistr ovšem situaci zvládnul v klidu a vítězství si už nenechal sebrat. Stříbro nakonec ukořistil nejrychlejší muž třídy 3 Chuchala, který vyhrál předposlední test. Na bronzu tak setrvali Bebenkové, ovšem i tak se stali letošními vicemistry.

Výsledky z této polské rally naleznete na stránkách ewrc-results.com

Konečný stav šampionátu: 1. Kajetanowicz 274, 2. Bebenek 165, 3. Grzyb 140, 4. Chuchala 137, 5. Kuchar a Rzeznik 112

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!