8. 11. 2005 00:00 − 2451× − 1

Komentář k RALI NORDESTE TRANSMONTANO

Komentář – Letos poměrně zajímavě se vyvíjející portugalský šampionát se dostal do své finální fáze.

7. podnik Mistrovství Portugalska
28. – 29. října, Braganca, asfalt, 13 RZ – 143 km
posádky (start/cíl) – 54/41

Letos poměrně zajímavě se vyvíjející portugalský šampionát se dostal do své finální fáze. Na programu zbývají poslední dvě asfaltové soutěže. První z nich byla Rali Nordeste Transmontano.

Vstup do soutěže obstarala atraktivní městská zkouška v pátek večer, kterou vyhrál Bruno Magalhaes o 0,6 sekundy před Armindem Araújem. Ten však hned po odjetí testu odstoupil pro poruchu převodovky. Není snad třeba dodávat, že v závěrečném zúčtování jej tato ztráta bodů může připravit o titul. Na první klasické vložce v deštivém sobotním ránu se na vedoucí pozici dostal Magalhaesův týmový kolega Miguel Campos. Musel však odrážet útok José Pedro Fontese, který se mu na RZ 3 dokázal přiblížit na rozdíl pouhých dvou desetin. Shodné časy měli na svých kontech třetí Adruzilo Lopes a čtvrtý Bruno Magalhaes. Větší časové rozdíly se mezi jezdci vytvořily po projetí čtvrtého testu. Campos zde Fontesovi naložil hned celou desítku, Lopes Magalhaesovi pak o čtyři vteřiny méně. Na pátém a šestém úseku zabojoval znovu Fontes a jezdci Peugeotu se o čtyři sekundy dokázal přiblížit. Ten mu ale nic nehodlal dát jen tak zadarmo a hned poté si opět vybudoval desetisekundovou výhodu. Tu pak před příjezdem do servisu v následujících dvou ,,erzetách“ ještě nepatrně zvýšil. Bronzovou příčku si zatím stále udržoval Lopes, byť to bylo jen o čtyři sekundy. Na čelo v tu chvíli ale už ztrácel více než minutu. Na začátku následující sekce pořádně zabral Fontes a se svým Cliem náskok rivala ztenčil na polovinu, tj. 5 sekund. Do cíle zbývaly poslední dvě zkoušky a každopádně nic nebylo rozhodnuto. O něco blíže vítězství se Campos ocitl až po projetí první z nich, neboť zde jeho soupeř dokázal umazat pouhou půlsekundu. Jezdec Renaultu se ale nevzdával a na posledních dvanácti kilometrech byl o dvě sekundy rychlejší. Ani to mu ale nakonec vítězství nepřineslo. Do boje o třetí příčku přibyl Magalhaesovi a Lopesovi nový konkurent, Ricardo Teodósio s produkčním Lancerem EVO VII. Prvně jmenovaný jeho tlak ustál, zatímco jezdec Citroenu se nakonec musel spokojit jen s pátou pozicí.

Situace na čele tabulky mistrovství se po Rali Nordeste Transmontano ještě více zamotala. Šanci na zisk titulu si udrželi čtyři jezdci. V jejich čele nadále zůstává Fernando Peres, který po problémech s převodovkou dojel až jako sedmý. Třetí nejvýhodnější pozice nyní patří Camposovi, neboť si ji vybojoval právě v přímém duelu s Fontesem. Rozestupy mezi celou čtveřicí ale zůstávají natolik těsné, že v posledním podniku budou muset všichni jet skutečně naplno. Vzhledem k tomu, jak těsné byly rozdíly na této rally, lze předpokládat opravdu vzrušující boj o titul. Ten se odehraje na úsecích Rali Casinos do Algarve 18. – 19. října.

Pořadí v cíli:

1.Miguel Campos – Carlos Magalhaes Peugeot 206 S1600
2. José Pedro Fontes – Fernando Prata Renault Clio S1600 + 2,3
3. Bruno Magalhaes – Paulo Grave Peugeot 206 S1600 + 1:31,5
4. Ricardo Teodósio – Paulo Primaz Mitsubishi Lancer Evo VII + 1:45,1
5. Adruzilo Lopes – Jorge Henriques Citroen C2 S1600 + 1:45,6
6. Pedro Matos Chaves – Nuno R. Silva Renault Clio S1600 + 2:59,2
7. Fernando Peres – Jose Pedro Silva Mitsubishi Lancer Evo VIII MR + 5:24,6
8. Pedro Peres – Justino Reis Mitsubishi Lancer Evo VIII + 5:38,6
9. Mex Machado dos Santos – P. Babo Peugeot 206 GTI + 7:41,1
10. Paulo Meireles – Miguel Borges Volkswagen Polo S1600 + 8:11,0

Stav šampionátu před posledním podnikem:
1. Peres 33, 2. Araújo 31, 3. Campos 29, 4. Fontes 27, 5. Teodósio 22

Komentářů celkem: 1
8. 11. 2005 22:471
0 0
Dobrá práce Martine. Po celý rok. Díky za ni.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!