Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
4. 11. 2012 16:41 − 2839× − 0

Kyperská neděle beze změn na nejvyšších postech

Katarský jezdec Nasser Al-Attiyah vítězem historicky posledního podniku Intercontinental rally challenge.

Datum 4. listopadu bude již navždy zapsáno v historii jako den, kdy se po sedmi letech uzavřela brána za šampionátem IRC, který po opatrném začátku v roce 2006 vyrostl ve velmi zajímavý seriál a zejména v předchozích dvou letech nabízel strhující souboje o vteřiny mezi širokou plejádou jezdců. Zároveň také zůstane zapsán mezi fanoušky značky Škoda, neboť právě IRC bylo polem, kde Fabie S2000 sbíraly velké množství vavřínů a tyto vozy v posledních třech letech dovezly k mistrovskému titulu své jezdce. Nyní se ale podívejme na dění záverečného dne Kyperské rally.


Foto: Roman Medvedev

Pro nedělní klání bylo připraveno rovných sto kilometrů jež se vydala zdolávat třicítka dvojic. Mikkelsen se stále nechtěl smířit s myšlenkou, že by letos na Kypru nevyhrál a první nedělní sekce proto nepoznala jiné jméno nejrychlejšího muže, než to Norovo. V průběhu tří zkoušek dokázal Mikkelsen stáhnou na Al-Attiyaha plných 40 sekund, což však nebylo dostatečné tempo, protože pilot Fabie potřeboval stahovat Katařana nejméně o sekundu na kilometr. Do servisu tedy přijížděla posádka Fiesty RRC s náskokem 49 sekund na Mikkelsena a s vědomím, že o první post bude ještě tuhý boj.

Změna nastala na průběžné bronzové příčce, protože A-Kuwari neudržel v osmé RZ vůz na trati a se soutěží se musel rozloučit. Na třetí místo se tedy díky výpadku soupeře posunul Arai s nejrychlejší Imprezou R4 avšak jeho ztráta na vedoucí dvojici byla propastných sedm minut. O další tři minuty nazpět byla další Impreza R4, tentokráte ta Nikarova a nejrychlejší pětici uzavíral nejlepší z domácích Savva s Lancerem Evo IX.


Foto: Roman Medvedev

Hned první zkouška po vyjetí ze servisu rozhodla o vítězi soutěže, protože veškeré Mikkelsenovo snažení utnul další defekt(třetí v soutěži), který jej stál dvě minuty a díky němu se na čele osamostatnil Al-Attiyah kterého už máloco mohlo o druhý Kyperský triumf připravit. Katařan přidal do cíle pro jistotu ještě další dva nejrychlejší časy a nakonec triumfoval s náskokem tří a půl minuty na Mikkelsena. U něj je třeba zmínit menší perličku, protože za rozhodnutého stavu nastala změna za volantem Fabie S2000 v barvách Škody UK. Poslední zkoušku totiž odřídil spolujezdec Ola Floene, který se po Kyperském závodě s Mikkelsenem loučí. A vedl si docela obstojně, 15 kilometrů absolvoval se ztrátou necelých tří sekund na kilometr a dokázal porazit i Vizina s další Fabií.

Bronzovým se v cíli stal nikým neohrožován Arai za nímž následoval značkový kolega Nikara s další Imprezou R4. Na páté pozici se nakonec zastavil dnešní postup pořadím Wieganda, který sjížděl ztrátu po včerejších problémech s řízením. Němec odsunul na šesté místo nejrychlejšího domácího jezdce Savva a na sedmém místě byl při svém druhém letošním startu Kremer, který je znám ze svého působení za volantem vozů WRC na přelomu letopočtu. Osmé místo patřilo Al-Marrimu, devátým byl Vizin a elitní desítku uzavíral Hunt s nejrychlejší dvoukolkou.


Foto: The Twinbros photograph

Pro úplnost ještě uveďme, jak dopadly boje o tituly v jednotlivých kategoriích, o kterých nebylo před startem ještě jasno. Díky brzkému odpadnutí Aignera připadl titul v IRC Production cupu Consanimu. Stejný jezdec mohl slavit double, ale díky vypadnutí ze soutěže a Huntovu dokončení, se z titulu v 2WD radoval mladý Londýňan pilotující Citroen DS3 R3T. IRC je tedy za náma a nás čeká krátké čekání na první závod ME pod patronací Eurosport Events, kterým bude na začátku ledna Rakouská Jaenner rallye.

Konečné pořadí Rally Cyprus
1.Nasser Al-AttiyahFord Fiesta RRC03:16:25.2
2.Andreas MikkelsenŠkoda Fabia S200003:20:00.5
3.Toshiro AraiSubaru Impreza R403:26:32.3
4.Jarkko NikaraSubaru Impreza R403:29:07.3
5.Sepp WiegandŠkoda Fabia S200003:30:25.8
6.Savvas SavvaMitsubishi Lancer Evo IX03:32:10.3
7.Armin KremerSubaru Impreza STI03:33:17.6
8.Misfer Al-MariiMini John Cooper Works S200003:33:52.2

Kompletní výsledky nejen Kyperské rally naleznete na eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!