7. 11. 2012 18:58 − 2571× − 0

Conrad Euregio Rally – komentář

Na start soutěže v Hengelo, kde se třicetiletý pilot narodil, přivezl znovu Citroën C4 WRC a jeho úkol zněl jasně.

9. podnik holandského mistrovství, 2. – 3. listopadu, Hengelo, asfalt a šotolina, 12 RZ – 129 km


K rozuzlení hádanky o letošním holandském mistrovi došlo již na předposlední soutěži v Alteně, když svůj loňský premiérový titul obhájil Jeroen Swaanen. Na závěrečný díl mistrovství jej tak už nic netáhlo a stejně se rozhodlo i několik dalších pravidelných účastníků. Soutěž samotná tím poněkud ztratila na své zajímavosti, kterou museli zachraňovat zbylí čtyři borci za volanty speciálů nejvyšší kategorie WRC. Z nich pouze Erica Bolhaara a jeho Škodu Fabia WRC můžeme zařadit do seznamu pravidelných účastníků šampionátu.

Peter van Merksteijn jun. letos na domácí půdě startoval pouze jedinkrát v Hellendoornu, ovšem hned mu to přineslo vítězství. Na start soutěže v Hengelo, kde se třicetiletý pilot narodil, přivezl znovu Citroën C4 WRC a jeho úkol zněl jasně, vyhrát. Po rekonvalescenci ze zlomeniny obratlů při jarní Rallye Sulzinger Land se do soutěžního vozu vrátil Dennis Kuipers a i on chtěl samozřejmě za volantem Subaru Impreza WRC S14 ukořistit vítězství. Ve Fordu Fiesta WRC, s jakým vloni soutěžil v rámci mistrovství světa, se na startu Conrad Euregio Rally objevil René Kuipers.

V dvaašedesátičlenném poli bychom nalezli rovněž Hermena Kobuse, který za volantem Fordu Fiesta Super 2000 již několikrát potrápil jezdce speciálů nejvyšší kategorie. A tentokrát měl dokonce šanci probojovat se na skvělou vicemistrovskou pozici v šampionátu. V cestě za tímto skvělým úspěchem mu stál Bolhaar. Nutno dodat, že ale moc dlouho nevzdoroval. Ještě před RZ 4 totiž skončil kvůli poruše motoru své Fabie. Kobus v rally naopak pokračoval a v cíli navázal na skvělou druhou příčku z předešlé soutěže. Tentokrát si připsal skalp Reného Kuiperse se silnější verzí Fiesty a znovu stanul na pódium. Hlavně se ale mohl začít radovat ze zisku vicemistrovského titulu.

Na první příčce se usadil už v první odjeté zkoušce van Merksteijn jun., který pro sebe následně rozhodnul i další tři zkoušky. D. Kuipers se sžíval se staronovou rolí soutěžního jezdce a nevedl si za volantem Subaru vůbec špatně, když zaostával jen o 7,8 vteřiny. Předposlední sobotní test dokonce pilot stáje Ferm opanoval, ale na tom posledním výrazně zaostal a do druhé etapy šel se ztrátou převyšující dvacet sekund. V neděli ráno začal nejrychleji znovu pilot Citroënu a zvedl tím svůj náskok už na necelou půlminutu. D. Kuipers se snažil ještě situaci zvrátit ve svůj prospěch, když opanoval následující čtveřici zkoušek. Více než deset sekund ale ze svého manka umazat nedokázal a v cíli se musel smířit se stříbrem. Van Merksteijn jun. i při svém druhém domácím startu ukořistil vítězství a sezónu tím zakončil nejlepším možným způsobem.

Pořadí v cíli
1. Peter van Merksteijn Jr/Eddy Chevaillier (NL/B) Citroën C4 WRC 1:10.13,4
2. Dennis Kuipers/Robin Buysmans (NL/B) Subaru Impreza WRC S14 +20,6
3. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL) Ford Fiesta S2000 +4.17,1
4. René Kuipers/Michiel Poel (NL) Ford Fiesta WRC +5.26,1
5. Bas van Kamperdijk/Tim Rietveld (NL) Mitsubishi Lancer Evo X R4 +5.29,8
6. Antoine van Ballegooijen/Johan Findhammer (NL) Mitsubishi Lancer Evo X +5.58,4
7. Wouter Ploeg/Harm van Koppen (NL) BMW 1M Coupe +6.53,8
8. Martin van Iersel/Sylvia Visser (NL) Mitsubishi Lancer Evo X +6.59,9
9. Jan Nijhof/Davy Thierie (NL/B) BMW Compact M3 Evo 2 +7.40,2
10. Kevin Kooijman/Hans van Goor (NL) Nissan 350Z +8.01,5

Konečný stav šampionátu: 1. Swaanen 580, 2. Kobus 390, 3. Bolhaar 314, 4. Klippel 192, 5. Biesheuvel 146, 6. Heijstek 116

Výsledky tohoto podniku jsou jako obvykle k nahlédnutí na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!