9. 11. 2005 00:00 − 2305× − 0

Komentář k RALLYE PRINCIPE DE ASTURIAS

Komentář – Boj dvou hlavních protagonistů letošního španělského mistrovství, Sorda a Hevii, je u konce.

9. podnik Mistrovství Španělska
7. – 9. října, Oviedo, asfalt, 14 RZ (2 zrušeny) – 189 km
posádky (start/cíl) – 75/54

Boj dvou hlavních protagonistů letošního španělského mistrovství, Sorda a Hevii, je u samotného zakončení. Sordo si do okolí městečka Ovieda přijel pro jediný bod zajišťující mu zisk letošního titulu. Ale jak ukázal průběh, soutěž byla opravdu stylovým vyvrcholením duelu zmíněných dvou jezdců. Ti si během sezóny nic nedarovali a podobné to bylo i zde. Soutěž se na španělské poměry nezvykle konala ve dvou dnech.

První sekci sobotního dne opanoval Hevia, když svého rivala na všech třech zkouškách porazil. Do servisu si ale přivezl minimální náskok 5,3 sekundy. Třetí Fuster a čtvrtý García–Ojeda už na vedoucího pilota ztráceli přes dvacet sekund. Ve čtvrtém testu Sordo zatáhl a umazal rovné dvě sekundy své ztráty, aby si je hned poté znovu připsal. Poslední test druhé sekce však prolétl v naprosto bezkonkurenčním čase a dotáhl se na půl sekundy za Heviu! Na třetí místo se prodral García-Ojeda, nicméně jeho přímý rival Fuster zůstával v bitevní pozici, rozdíl mezi nimi činil jen deset sekund. Po zrušení posledního testu první etapy zbývala do jejího konce jediná zkouška. V té Hevia dotvořil svůj náskok pro druhý den, jenž činil nicotné dvě sekundy. Třetí místo se vinou poruchy Ojedova vozu vrátilo zpět do rukou Fustera.

V nedělním ránu zahájil boj o vítězství lépe Sordo a porážkou svého rivala o 2,3 sekundy šel do těsného vedení. Na následujícím testu jej pak o dvě sekundy zvýšil. Stále však přetrvává vyrovnanost časů obou jezdců, neboť na RZ 11 byl Sordo rychlejší o pouhé čtyři desetiny. Poslední sekce soutěže začala zrušením prvního testu. Zbylé dva se už odjely a naplno zde gradoval boj předních dvou jezdců. V tom prvním prohrál Hevia o devět desetin, ale stále se nevzdával myšlenky na celkové vítězství ve svém rodném kraji. Na smazaní 3,6 sekundy měl čtrnáct kilometrů. Ty prolétl ve velkém stylu, ale o 1,3 sekundy svému soupeři stejně podlehl! Výsledky této rally tak dokonale reflektují i průběh celé letošní sezóny. Velmi sympatické pak bylo, že Sordo v Principe de Asturias nevsadil na jistotu a šel do vyhroceného boje o vítězství. Tím potvrdil, že mu titul náleží právem.

O šampiónu je tedy rozhodnuto, ale stále není rozuzlen boj o třetí příčku. Situace je zde velmi vyrovnaná, když tři jezdce Fustera, Valleja a Ojedu dělí jen čtyři body! O bronzovém jezdci roku 2005 rozhodne Rallye Costa del Sol na začátku listopadu.

Pořadí v cíli:

1.Daniel Sordo – Marc Martí Citroen C2 S1600
2. Alberto Hevia – Alberto Iglesias Renault Clio S1600 + 1,3
3. Miguel Fuster – Jose Vicente Medina Renault Clio S1600 + 1:42,8
4. Sergio Lopez Fombona – Enrique Velasco Renault Clio S1600 + 4:11,5
5. Sergio Vallejo – Diego Vallejo Fiat Punto S1600 + 4:12,7
6. Miguel Martinez Conde – Amadeo Aguirre Mitsubishi Lancer Evo VIII + 5:41,5
7. Marc Gutierrez – Francesco Morell Mitsubishi Lancer Evo VIII + 6:35,5
8. Cesar Gonzales – Maria Vial Citroen Saxo Kit Car + 8:24,2
9. Dani Balasch – Manuel Muno Citroen C2 GT + 10:26,8
10. Fernando Rico – Sergio Martinez Citroen C2 GT + 10:28,9

Aktuální stav šampionátu:
1. Sordo 111, 2. Hevia 93, 3. Fuster 56, 4. Garcia Ojeda 52, Vallejo 52

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!