9. 11. 2012 17:36 − 2766× − 3

Rallyshow posunula laťku startovního pole opět výše

Seriál volných automobilových podniků v rally na závěr sezony zahájí Autogames RallyShow Uherský Brod.

Seriál volných automobilových podniků v rally na závěr sezony zahájí AUTOGAMES RallyShow Uherský Brod. Motory závodních vozů se rozezvučí v Uherském Brodě a Bílých Karpatech v sobotu 10. listopadu. Pořadatelé ze společnosti Andrea připravili 152 kilometrů dlouhou trať, která obsahuje šest rychlostních zkoušek na dvou úsecích v délce 39 kilometrů. První vůz odstartuje z Masarykova náměstí hodinu po poledni, na cílové rampě se objeví první posádka úderem devatenácté hodiny večerní. K největším favoritům se řadí Roman Kresta, Pavel Valoušek, Antonín Tlusťák a Grzegorz Grzyb z Polska. Zástupy diváků potěší celkem čtyři vozy specifikace WRC a šest soutěžních speciálů kategorie Super 2000.

„Oproti minulému roku máme početnější a kvalitnější startovní pole. Letos pojedeme pouze na dvou testech. Jedním je klasický městský okruh, který byl prodloužen o necelý kilometr a vzniklo nové divácké místo v podobě rallyarény u sokolovny. Druhá rychlostní zkouška je oproti loňskému roku nová a pojede se na území Bílých Karpat u Bystřice pod Lopeníkem. Divácky je méně přístupná než městská erzeta v Uherském Brodě, navíc zasahuje do chráněné krajinné oblasti, což znamená pro diváky menší omezení. Oba testy se pojedou třikrát, přičemž po průjezdu obou erzet zamíří posádky do servisu umístěného na letišti v Bánově,“ řekl Ing. Petr Bujáček, předseda organizačního výboru AUTOGAMES RallyShow Uherský Brod na tiskové konferenci ve Zlíně.

Seznam přihlášených posádek čítá přesně 70 posádek ze tří států, vedle České republiky se přihlásili organizátorům i jezdci ze Slovenska a Polska. „Jedná se spíše o moravské posádky, což je zapříčiněno i blížícím se Pražským rallysprintem. Ve startovní listině máme řadu zkušených jezdců jako jsou například Roman Kresta, Pavel Valoušek nebo nový slovenský šampion Grzegorz Grzyb z Polska,“ pověděl Bujáček. Loňské prvenství obhajuje Antonín Tlusťák na voze Mitsubishi Lancer WRC 05, ale k aspirantům na přední příčky patří i Roman Odložilík (Škoda Fabia S2000), Jaromír Tomaštík (Subaru Impreza WRC) nebo slovenský talent Martin Koči, který pojede premiérově na voze Škoda Fabia S2000. Zajímavé boje však přinesou i další objemové třídy.

RallyShow v Uherském Brodě si získala během předchozích třech ročníků řadu fanoušků a zástupy fandů rallysportu se očekávají podél tratě rychlostních zkoušek i v letošním roce. „Tento podnik je vnímám velmi pozitivně. Je to vidět i podle seznamu přihlášených posádek a ohlasu lidí kolem rally. Letos figuruje ve startovní listině sedmdesát posádek, z čehož je poznat, že se jedná o velmi populární podnik, přestože se jedná spíše o rozlučkový závod na závěr sezony. V rallyovém kalendáři má pevné místo,“ pověděl Ing. Jan Regner, hlavní sportovní komisař volného podniku, který najdeme v kalendáři Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky.

Zajímavé divácké prostory nabízí městská okruhová zkouška a především nové atraktivní místo v rallyaréně, které vzniklo v místě loňského servisu za uherskobrodskou sokolovnou. Diváci zde budou bezpečně sledovat průjezdy posádek rallyarénou a na velkoplošné obrazovce uvidí průběh okruhové části této zkoušky, zároveň bude prostor komentovanou zónou. „Městský okruh v Uherském Brodě posádky dobře znají. Připravili jsme novou část, kde se auta trochu zamotají a diváci vše uvidí z bezpečného místa,“ upřesnil Martin Bujáček, člen organizačního výboru a letošní rallysprintový šampion ve třídě 3. Nová rychlostní zkouška s názvem Lopeník má rychlou pasáž na začátku, ale velmi technickou část na konci. „Především v lesní části najdeme velmi náročnou pasáž. V posledních dnech se tam často drží mlha, je to navlhlé a vyskytuje se tam i hodně srnek. Musíme být ve střehu a dát si pozor,“ uvedl domácí jezdec Martin Bujáček, juniorský mistr České republiky.

Komentářů celkem: 3
10. 11. 2012 15:121
0 0
Vypadá to na průšvih ke konci roku, podle zpráv! Velký průšvih!
10. 11. 2012 15:353
0 0
..bych řekl,že je po rally...další tragedie...je toho nějak moc letos...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!