Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 11. 2012 23:29 − 2547× − 0

Ostberg překvapivě v čele Katalánské rally

Posledním podnikem odehrávajícím se ve Španělsku pokračuje o tomto víkendu Mistrovství světa v rally.

Dnešním dnem započal závěrečný podnik MS v rally v sezóně 2012, kterým je Španělská rally s centrem v Katalánsku. Oproti jiným rokům se tento podnik, odehrávající se na smíšených tratích, koná o měsíc později a proto se před startem spekulavovalo o roli počasí na průběh soutěže. Tyto dohady se před startem potvrdily, protože ráno tratě zkrápěl silný déšť, který se postaral o poměrně zajímavé průběžné výsledky.

Na posádky byla v první etapě přichystána šestice zkoušek odehrávajících se na čtyřech úsecích, včetně závěrečné divácké speciálky v Salou. Celkově těchto šest měřených testů čítalo 150 ostrých kilometrů a vstup do soutěže byl tedy pěkně zostra. Vstříc nástrahám tratě se vydalo celkem 72 soutěžních dvojic, zařazených do všech šampionátů, co se při MS jedou, tedy do WRC, PWRC, SWRC a WRC Academy.

Do soutěže nejlépe vstoupil, ve Fordu se loučící, Latvala, avšak již druhá zkouška přinesla zemětřesení ve výsledcích, když se do čela prodral Tanak, za nímž o desetinu sekundy následoval Ostberg. Druhá zkouška zároveň znamenala konečnou pro Prokopa, jenž po projetí letmým cílem vylomil kolo Fiesty WRC a pokračovat bude moct až v sobotu po použití Rally2. Třetí zkouška, dlouhá plných 44 kilometrů přinesla opětovnou změnu na čele, když se na první příčku propracoval Ostberg.

Druhá sekce již na čele průběžného pořadí nic nezměnila, protože Ostberg si hned ve čtvrté zkoušce vybudoval náskok více než 20 sekund na své pronásledovatele a den zakončil na průběžné vedoucí příčce s náskokem 27 sekund na druhého Loeba. Třetím mužem pořadí je pro tuto chvíli Latvala, jenž na Loeba ztrácí dalších 19 vteřin. Za Latvalou následuje další Finský pilot Hirvonen a elitní pětici uzavírá Tanak.

Ve Španělsku se rozhoduje i o titulu vítěze SWRC a po dnešku je mu nejblíže Breen, jenž se svou Fiestou S2000 jede na průběžné šesté příčce a na svého soka v boji o primát SWRC Andersona, jenž je devátý, má náskok tří minut. Abychom si doplnili zbylé piloty nejrychlejší desítky, je třeba jmenovat dva nováčky v kokpitu vozů WRC, a to konkrétně Weijse, který je s DS3 WRC na sedmé příčce a Nikaru s MINI Cooperem na příčce osmé. Deváté místo patří již zmíněnému Andersonovi a desátý je Novikov.

Zítra na posádky čeká opět šestice rychlostních zkoušek, které se odehrají na třech úsecích a celkově budou čítat přes 160 ostrých kilometrů. Start je poměrně brzy, již úderem osmé hodiny.

Kompletní výsledky naleznete jako vždy na eWRC-results.com

Katalánská rally po RZ6
1.Mads OstbergFord Fiesta RS WRC1:41:32,4
2.Sebastien LoebCitroen DS3 WRC1:41:59,6
3.Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS WRC1:42:19,4
4.Mikko HirvonenCitroen DS3 WRC1:42:35,0
5.Ott TänakFord Fiesta RS WRC1:42:43,2
6.Craig BreenFord Fiesta S20001:47:33,3
7.Hans WeijsCistroen DS3 WRC1:47:40,9
8.Jarkko NikaraMINI Cooper WRC1:50:32,4
9.Per-Gunnar Andersson Proton Satria Neo S20001:51:14,8
10.Evgeniy NovikovFord Fiesta RS WRC1:52:31,9
Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!