11. 11. 2012 17:17 − 2810× − 10

Martin Prokop v cíli Rally Catalunya a své první WRC sezony

Pilot Czech Ford National Teamu Martin Prokop s narychlo povolaným spolujezdcem Michalem Ernstem dokončili poslední závod MS.

Pilot Czech Ford National Teamu Martin Prokop s narychlo povolaným spolujezdcem Michalem Ernstem dokončili poslední závod světového šampionátu, jímž byla 48. Rally RACC Catalunya – Costa Daurada. Té se zúčastnili, stejně jako na jaře v Argentině, v barvách anglicko-čínského výrobce pneumatik Dmack. V páteční etapě se za silného deště a v extrémním bahně soutěžilo na šotolinovém povrchu, kdežto v sobotu a v neděli se rychlostní zkoušky odehrávaly na asfaltu.

V pátek se podařilo české posádce dokončit pouze dva měřené úseky, když se vinou poškozeného zavěšení ocitla těsně za cílem druhé RZ mimo trať a musela se do závodu vrátit s velikou ztrátou až v sobotu v rámci pravidla superrally. Za deštivého sobotního rána tak vyrážel Prokop na trať z pozic na přelomu třetí a čtvrté desítky celkového pořadí.

„Během čtyř víkendových sekcí jsme vyzkoušeli různé směsi materiálu pneumatik. Někde se volba ukázala jako velmi dobrá, jinde musí výrobce ještě zapracovat, protože se občas není možné naplno spolehnout na grip a oporu na gumě. Dmack už je hodně slušný na šotolině a nyní mu pomáháme v praxi doladit i asfaltové pneumatiky. Asfalt mě tedy ve Španělsku bavil a snažil jsem se vydrápat co nejvíce vzhůru v celkovém pořadí. Včera večer jsme končili jako třináctí, s čímž jsem byl spokojen,“ popisuje jihlavský závodník.

Dnešních šest rychlostních zkoušek se jelo již na kompletně suchém povrchu a během dopoledne se Prokop s Ernstem posunuli o další místa vpřed na jedenáctou pozici. Bohužel za sebou během odpoledne nedokázali udržet další dotahující rychlé jezdce jedoucí rovněž v rámci superraly – Solberga, Neuvilla, Sorda – a tak po hávárii Estonce Tänaka své katalánské účinkování zakončili na třináctém místě celkové klasifikace.

Krátké ohlédnutí za právě zakončenou sezonou přidává manažer Quirin Müller. „Jsme na konci našeho prvního roku ve WRC. Na začátku jsme si přáli tu a tam sebrat nějaký bod, nakouknout do top 10. Nakonec jsme nebodovali pouze v jediném dokončeném závodě, Martin se vyvaroval kritických jezdeckých chyb a sbíral zkušenosti s novým autem. Zaznamenal rovněž nejlepší výsledek českého jezdce v MS, takže i přes dramatické Německo, kde nám shořelo auto a teď Španělsko bez bodového zisku, to pro nás byla dobrá sezona. Samozřejmě už jednáme o programu na příští rok. Do soutěže přichází nové automobilky, bude to velice zajímavé a atraktivní. Již zítra máme naplánován první test přímo tady na Španělské šotolině.“

„Chtěl bych za celý tým poděkovat našim fanouškům za podporu, které se nám přes celou sezonu dostávalo, nejčastěji přes náš Facebookový profil a samozřejmě i přímo na tratích světových soutěží. Jsme hrdí na to, že můžeme reprezentovat Česko v nejvyšší světové soutěži,“ dodává pilot Fordu Fiesta WRC Martin Prokop.

Komentářů celkem: 10
11. 11. 2012 18:081
0 0
Jen tak dál hoši,ať se daří a díky za parádní zážitky a předvedené výkony...smajlík
11. 11. 2012 19:302
0 0
Za sezonu jednoznačněsmajlíksmajlíksmajlík
11. 11. 2012 21:373
0 0
smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík nic víc. Jakákoli slova jsou na nic. Prostěsmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
11. 11. 2012 21:494
0 0
Hodně sportovních i životních úspěchůsmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
11. 11. 2012 21:545 Upraveno 21:55
0 0
Gratuluju a v nové sezoně přeju ať jim výjde ten velký projekt smajlík
11. 11. 2012 22:066
0 0
Dodatečně Martinovi vše nejlepší k svátku,bílý kůń nepřijel,at jich má hodně zvládnutelných v závoděnísmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
12. 11. 2012 08:557
0 0
Gratuluju k velmi úspěšné první sezoně s WRCem, přeju dodatečně vše nej k tomu našemu svátku a hlavně ať se podaří následující sezona zajíždět ještě lípsmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Fox
12. 11. 2012 09:238 Upraveno 09:26
0 0
Opravdu slušná sezóna, Martin zúročil dlouholeté zkušenosti, předvedl rozumný výkon, většinou dojížděl a tím i bodoval, což se střelcům často nepodařilo. Sice se trochu vytratila dravost, ale to je v jeho věku pochopitelné, zato nastoupil klid a rozvaha. V konečném hodnocení se to vyplatilo, můžeme mít radost že jsme v nejsilnější kategorii měli "svého" zástupce.
13. 11. 2012 22:559
0 0
Díky Martine za ty výkony a těším se na další sezonu!!!
haq
17. 11. 2012 16:0110
0 0
super sezóna, hlavně první půlka smajlík. Těším se co předvede další rok smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!