Redakce - eWRC.cz
15. 11. 2012 13:35 − 4723× − 94

R. Kresta a V. Pech reagují na zrušení rally do konce roku

Redakce eWRC se rozhodla zveřejnit stanovisko špičkových soutěžních jezdců Václava Pecha jun. a Romana Kresty.

Redakce eWRC se rozhodla zveřejnit stanovisko špičkových soutěžních jezdců Václava Pecha jun. a Romana Kresty. Tito jezdci se pokoušejí v této rozjitřené, a pro rally velmi nepříznivé době, vyzvat ke klidu a s rozhodnutím Svazu Rally vyjadřují souhlas. Dle jejich názoru se nyní nacházíme ve velmi prekérní situaci. Pokud bychom za stávajících podmínek, tj. Národních sportovních řádů 2012 připustili odjetí těchto dvou soutěží, míra rizika by byla tak vysoká, že by mohlo rally v České republice i v případě „odřeného kolene“ definitivně skončit.

Redakce eWRC je demokratické uskupení jedinců, kteří mají rádi rallysport. Názor v redakci na zrušení nadcházejíchc dvou závodů rozhodně není jednotný. Rádi ale dáme prostor k vyjádření názoru všech dotčených, aby bylo možné si utvořit vlastní názor na věc.

Žádáme, aby co nejdříve opadly vášně, jak na jedné, či na druhé straně, a byly vytvořeny skupiny skutečných odborníků, kteří posoudí opravdová rizika současných rally a navrhnou systémová a ne krátkodobá – zbrklá opatření, která vrátí automobilové soutěže zpět mezi sporty, které nejsou širokou veřejností posuzovány jako "zločinecké". Je třeba vyslechnout názory lidí, kteří mají zkušenosti, jak z České republiky, tak ze zahraničí a dokáží je předat. Rally je ve velmi složité situaci, do které se ale dostalo nějakým postupným vývojem. Nejedná se o žádnou skokovou změnu, a tak je k tomu třeba přistoupit a hledat chyby i ve vlastních řadách.

Roman Kresta „Na zasedání Svazu rally jsem byl osobně přítomen. Rozhodnutí o zrušení letošních volných podniků bylo naprosto správné a jednoznačné. Je potřeba si uvědomit, že automobilové soutěže nyní stojí na rozcestí. Pokud chceme zachovat tradiční duch rally a závodit na rychlostních zkouškách, nikoli pouze na okruzích a v areálech, musíme přijmout zcela zásadní opatření. Právě proto byly vytvořeny pracovní skupiny odborníků, kteří nyní zpracovávají materiály do dalšího zasedání.

Málokdo si umí představit, co lidé v tomto kraji nyní prožívají, jak se cítí a pod jakým nepředstavitelným tlakem se nyní organizátoři RallyShow a starostové nacházejí. Rallysport je krásný sport a je potřeba, aby si všichni soutěžní jezdci a fanoušci uvědomili vážnost této vzniklé situace a začali se podle toho chovat."

Václav Pech „Pokud chceme zachovat rallysport na území České republiky, nemá smysl nad tímto rozhodnutím vůbec přemýšlet. Tato tragédie se nás všech velmi dotýká. A tato skutečnost musí být jednoznačně nad vším ostatním. Já osobně jsem se do Prahy na souboj s Dani Sordem velmi těšil, ale zachování rallyového sportu má u mě absolutní přednost před nějakým osobním zájmem či přáním. Je potřeba se dívat do budoucna a opravdu racionálně a bez emocí se zamyslet a najít společnou cestu jak dále. A tou společnou cestou nemám na mysli pouze Svaz rally, pořadatele, nás jezdce a týmy, ale i diváky.“

Komentářů celkem: 94
16. 11. 2012 09:58
0 0
Mě na souhlasu s rozhodnutím svazu zaráží jedna zcela zásadní věc.
Kresta, který se mimořádného jednání Svazu rally FAS AČR 13. 11. v Praze zúčastnil, je jedním z těch, kteří jednohlasně schválili přijaté závěry z tohoto jednání. Nejde jen o zrušení zbývajících dvou volných podniků. Pod bodem č. 1 se uvádí: „Reakce Svazu rally k událostem v průběhu RallyShow Uherský Brod – na základě předložených materiálů dospěl Svaz rally ke skutečnosti, že soutěž byla zabezpečena po bezpečnostní stránce standardně…“
Pokud opravdu situaci, kdy fatálně selže pořadatel, který nechá své přátele stát po svém boku v zakázaném prostoru, v důsledku čehož se z banální havárie stane mimořádná tragická událost s nedozírnými negativními dopady na vnímání rally širokou veřejností, hodnotí jako „standardní bezpečnostní zabezpečení“ nejen vrcholní představitelé národní sportovní autority, ale i zástupce soutěžících, tak tomu já vážně nerozumím.
Národní sportovní řády v oddíle A. bod 4. jednoznačně určují, jak má probíhat vyšetřování mimořádných událostí. Pokud prohlášení Svazu rally má být výsledkem takového vyšetřování, na základě kterého budou přijata opatření pro příští sezónu, tak potom upřímně lituji úplně všechny, kdo s tímto sportem přijdou do styku, ať už aktivně, nebo i pasivně.
Může se snad někdo divit obcím, když tyto soutěže odmítnou pustit na své území, když hlavní organizátor považuje takové selhání za standard? Nechce se mi věřit, že mezi účastníky jednání nebyl ani jediný soudný člověk.
16. 11. 2012 10:18
0 0
JanO: vyborny postreh smajlík
16. 11. 2012 10:58
0 0
JanO: smajlík
16. 11. 2012 17:12
0 0
Na druhou stranu, soutěž mohla být zabezpečena dobře, ale toto se spíš (pro mě) jeví jako individuální chyba a ten chudák mladík pořadatel by měl asi nést vinu. Nechci ale vynášet rozsudky, ten už si tu chybu asi odpykává dostatečně.
Záleží jak si to (prohlášení) kdo přebere.
16. 11. 2012 17:51 Upraveno 18:00
0 0
A opravdu si SPIKU myslíš, že jde JEN A POUZE o chybu jednotlivce a SYSTÉM - výběru a nominací pro traťové komisaře je O:K:? Píšu to tady poněkolikáté!!!

Trať zabezpečená - také - místními - "dětmi", důchodci, "náhodnými kolemjdoucími"(sarkasmus- aby mně někdo nenařkl) a bez potřebných pravomocí, je SYSTÉMOVĚ v pořádku? Pokud ne, tlačme iniciativu na patřičných místech tímto směrem.

Ten chudák kluk měl alespoň tu odvahu(nerozebírám v jakém byl momentálně stavu), svou vinu přiznat. OSTATNÍ NE!!! Proč také, vždyť vše bylo v naprostém souladu s DOSUD PLATNÝMI REGULEMI!! Skutečně mají pravdu ti, podle nichž už není co zlepšovat!!!
A skutečně bylo odvolání posledních sranda akcí "tragickým omylem?"
16. 11. 2012 18:11
0 0
Pokud to myslíš takto, tak souhlas. Ale na míru rozumu a odpovědnosti zas tak ten věk mít vliv nemusí. Možná kvůli respektu, kterej u mlaďasů a "důchodců" asi takovej nebude.
16. 11. 2012 18:13
0 0

Jan O: tak právě jsi to naťukl. HURÁ!!! Proč myslíš- myslíte vy ostatní, že tam mluví o tom, že za těchto standardů 2012 je pořádání zbývajících.....

Holky stály vlevo od silničky v zakázaném prostoru. Smetlo je auto. Vrátil napsal, že měli stát pět metrů přes silničku-ve volném, bezpečném? pásmu?? Rozhozené auto mohlo skončit vlevo, vpravo - hoďme si korunou...

POŘÁD ještě si myslíte, že není na čem pracovat, co zlepšovat?? Pořád tady budeme tvrdit, že MY tomu rozumíme a ONI ( a kteří vlastně to jsou? - I naši "drazí a milovaní jezdci..."), co nám to teď zrušili, jsou pitomci.

Tak mám první nápad- DŮSLEDNOST A PEČLIVOST!!
16. 11. 2012 18:50
0 0
Původně napsal milín60

Holky stály vlevo od silničky v zakázaném prostoru. Smetlo je auto. Vrátil napsal, že měli stát pět metrů přes silničku-ve volném, bezpečném? pásmu?? Rozhozené auto mohlo skončit vlevo, vpravo - hoďme si korunou...
Vrátile, řekls to? Pokud ne, braň se, pokud ano, čemuž nevěřím, máš jedinou šanci, harakiri! Já to asi přeslechl...
17. 11. 2012 12:42
0 0
Ano, funkcionáři zrušili Slušovice a Prahu , samozřejmě že je to jen alibistické gesto , ale jim nejde o rally, oni v tom prachy a skoro rok práce nemají, jim jde o teplá místa a o zachování toku peněz od státu, jezdců a pořadatelů...a počkat až téma vyšumí.
Tady se zaspalo hned na začátku, když jsem slyšel v rádiu zprávu- na rally auto zabilo čtyři děti- do hodiny měla autorita zjistit dostupná fakta/má na místě svoje placené lidi/ a vystoupit proti manipulaci a překrucování.Jenže kdo je autorita-Ječmínek? Pátl??, jediný kdo se na něco kloudného zmohl, byl tady dehonestovaný Vrátil,/díky/ ale to už bylo pozdě.
Ano, holky stály opravdu v zakázaném prostoru a navíc asi nesledovaly jen auta, ale randily s pořadatelem!!!!
17. 11. 2012 14:24 Upraveno 14:27
0 0
Samozřejmě, že to bylo jen alibistické gesto. Kdyby to měla být pieta, pak by i dnešek byl její součástí. Jenže Sosnová, to je taková externí kantýna Opletalky, kde se s visačkou FAS na krku neplatí... Jsou tam určitě všichni a určitě ne pro to, aby mysleli na pozůstalé.
17. 11. 2012 16:51
0 0
Jano-bravo bravo bravo. Po dny premyslim, jak to rict.... 100%
souhlas...

18. 11. 2012 18:19
0 0
To NOVEJ: přikládám citaci sportovního komisaře J. Vrátila. Nechci se už hrabat v celé situaci a v jeho komentech tady a na foru, ale myslím, že to nezmínil jen jednou:


Josef Vrátil Reagovat [13.11.2012 19:36]
Rebbyman: Pane kolego, pořád píšete, jak s tím bojovat a že se s tím bojovat nedá... Já tvrdím, že v téhle zemi je stále dost slušných novinářů a dost slušných lidí, kteří tohle nehltají... A podle mě je nutné proti bulvární hysterii bojovat argumenty...
Budou velké změny... Jasně... Ale logika věci? Mě prostě chybí! Nebyla zanedbaná příprava tratě... Nebyly zanedbány bezpečnostní opatření...
Jiří Fryje: Pane Jiří, stala se velká tragédie, něco, co se stát nemělo... O to větší neštěstí to je díky faktu, že to bylo zbytečné... Mnohokrát tady bylo popsáno a to i v médiích, jak a co proběhlo... Ta pravda, to co obhajuji, je fakt, pro mnohé třeba velmi smutný fakt, ale s tím se nedá nic dělat, že neselhal organizátor rallye, připravil ji kvalitně. Neselhal jezdec, posádka, protože ti jeli svou rallye, závod, a každý závodník chce být lepší než ostatní a je člověk, může udělat chybu! A závodník má právo na chybu! Neselhala rallye jako sport samotný, ta rychlostní zkouška byla dobrá, kvalitně připravená... Stalo se to, že v zakázaném prostoru, navíc v těsné blízkosti tratě, se objevila skupinka mladých lidí... Stalo se to, že pořadatel nezasáhl, i když k tomu byl proškolen a určitě znal své povinnosti. Organizátor ví moc dobře, proč konkrétní místa kolem rychlostních zkoušek jsou pro jakékoliv diváky zakázány, právě z bezpečnostních důvodů... Věřte mi, kdyby (a já slovo kdyby nemám rád...) bylo vše jak má, kdyby ta děvčata přeběhla na druhou stranu, kde zakázaný prostor nebyl, k žádné tragédii by nedošlo... Organizátor by zaplatil pobořený plot a zídku a už v neděli večer by "neštěkl pes"... Hájím logiku věci a opravdu hájím pravdu! To není nic takového, že bych nebyl otřesen touto událostí, že bych nějak chtěl nedejbože dělat z obětí nějaké "viníky"... O tom to není! Mě jde o to, že ta mediální hysterie je lživá, naprosto lživá, otřesná, hnusná! A pro mě je naprosto nepřijatelné, aby se tahle nešťastná událost proměnila v zákeřný nástroj pro ničení, nebo dokonce likvidaci rallye!
Tyhle diskuze naopak jsou vedeny korektně a k věci! Nikdo tady nikoho neuráží, lidi si vyměňují postřehy, názory. Jaký by mělo význam, takovou debatu rušit? No řekněte sám! Pane Jiří, pokud jste, nedejbože, příbuzný, známý, některé z obětí, věřte mi, že nikomu nejde o znevážení téhle tragické události. Stalo se a už to ani Bůh nevrátí. Ale všichni by se měli smířit s pravdou...
18. 11. 2012 20:11
0 0
milíne:kdyby stály o tři,čtyři metry dál,za tou stále omýlanou PÁSKOU,nemuselo by se opět veřejně projevit,co je v tý Opletalce vlastně za lidi.
18. 11. 2012 21:01
0 0
Kdyby jen stály za páskou nemuselo k ničemu dojít.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!