22. 11. 2012 07:21 − 3009× − 2

Volný Pohár – kdo si půjde pro trofeje?

Kalendář se nám přehoupl do měsíce listopadu a na 23. den tohoto měsíce připadá vyhlášení vítězů Volného Poháru 2012.

Sezónu Volného Poháru ukončí příští víkend vyhlášení nejlepších posádek a tak je na čase představit si nejlepší v absolutním pořadí i jednotlivých třídách.

Volný Pohár měl letos v kalendáři šest podniků a do konečného hodnocení jsou zahrnuty dle pravidel pouze posádky, jež absolvovaly alespoň tři z nich. Těm, kdo mají na kontě šest bodovaných výsledků, se do konečné tabulky počítá pět nejlepších. Na toto škrtání ale na stupních vítězů ve třídách letos došlo pouze ve dvou případech.

V absolutním pořadí bylo o vítězi rozhodnuto již před závěrečnou Rallye Světlá, Martin Šikl se spolujezdcem Petrem Vilímkem měli na kontě 400 bodu za čtyři vítězství a ani nedokončení posledního podniku je již o titul připravit nemohlo. Šikl slaví potřetí v řadě, ale poprvé s Vilímkem. Pro druhé místo se stobodovým odstupem dofinišoval Štěpán Zabloudil, vedle něhož většinu sezóny strávila Martina Kalistová a na závěrečné soutěži mu noty četla Alena Krausová. I na třetím stupínku pak jezdce doprovodí dáma, pro třetí místo si výbornými výsledky v celé sezóně dojel polský pilot Citroenu C2 R2 Pawel Bis s Magdou Misiarz.

V nejsilnější třídě A4 jsou první dvě posádky shodné, jako v absolutním pořadí. Třetí místo si pravidelným sbíráním bodů zajistil Martin Milowský, vedle kterého všechny soutěže absolvoval Michal Šofr. Právě tato dvojice bodovala na všech soutěžích a tak svůj nejhorší výsledek do konečné tabulky nazapočítává. Ve třídě A3 se na pódium seskládaly vozy zcela odlišných koncepcí, pro vítězství si dojeli Radomír Kupec se Zdeňkem Pipkem, kteří soutěží s Peugeotem 206 RC, o třicet bodů zaostali Poláci Tomasz Cecot a Leszek Fucik se zadokolkou Fiat 131 Abarth a o dalších 30 bodů méně si v průběhu sezóny připsal bratr vítěze Karel Kupec, který startoval se stejným vozem a navigátorem Janem Hojgrem. Třída A2 byla kromě úvodní soutěže jasnou záležitostí Poláka Bise, v Hořovicích sice chyboval a dojel v hloubi pole, ale všechny ostatní podniky vyhrál. Pro druhé místo si dojel ve čtyřech startech David Kulička, o spolujezdecké místo se postřídali Jan Koudela a Libor Knop. Třetí místo v konečné tabulce patří bavičům Marku Cihlářovi a Josefu Míkovi. Mezi vozy třídy A1 si již před poslední soutěží titul vyjeli Jan Klinger a Tomáš Trubička. Vynechané první dva podniky a pak čtyři triumfy, to je zápis Petra Michálka a Romana Maryšky na druhém místě. Pro třetí místo si dojeli David Kovář a Tomáš Preisler.

V silnější historické třídě H2 zvítězil s jasnou převahou Petr Koutný, do jehož Fordu Escort Cosworth s ním v průběhu sezóny usedala dcera Simona nebo Oldřich Jurka. Druhé i třetí místo si pak odvezou posádky z Polska, které shodně absolvovaly jen tři soutěže. Druzí Artur Powalka a Rafal Patzer vodili po tratích Ford Sierra a třetí Krystian Wieclawek s Konradem Dvoiczkem startovali s Opelem Kadett. Konečné hodnocení třídy H1 je záležitostí výhradně vozů značky Škoda a v letošním roce skončila nejmenším rozdílem ze všech jednotlivých tříd. Posádky Dan Zmijarov – Zdeněk Kohout a Tomáš Zeman – Vít Kolář nasbíraly v průběhu roku stejný bodový zisk ze stejných výsledků – dvě vítězství, dvě druhá místa. Rozhodlo tak, že Zmijarov do zbylých dvou soutěží odstartoval, zatímco Zeman nikoliv (článek 12, písmeno f v pravidlech VP). Třetí místo s mírným odstupem obsadili Josef a Jaroslav Urbanovi.

Kdo si tedy pro poháry půjde, máme zrekapitulováno. Zmíněné vyhlášení vítězů, kam ale mohou i poražení, se koná v sobotu 23. listopadu v Kulturním domě Horní Radouň. Kromě vyhlášení výsledků

Volného Poháru čeká na účastníky hudba k tanci i poslechu, bohatá tombola, kvalitní jindřichohradecká výčepní lihovina, raut, volná zábava a pochopitelně i klasické „slovní závodění“, ke kterému dochází všude tam, kde se sejde dav (a dav jsou dle Emila Trinera již dva) soutěžáků.

Komentářů celkem: 2
22. 11. 2012 21:011
0 0
Vyhlášení je v pátek 23.11. 2012!smajlík
22. 11. 2012 21:042
0 0
Omlouvám se za mystifikaci. Hlavně, že to bylo na kontrole u Lukáše smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!