Jarda Malík - eWRC.cz
10. 12. 2012 14:04 − 4410× − 2

Legendy z Polska

Po tom, co se naplnila startovní listina domácích posádek na dubnový Rallye Praha Revival, začíná nabírat konkrétní obrysy i zahraniční obsazení.

Po tom, co se neuvěřitelnou rychlostí naplnila startovní listina domácích posádek na dubnový Rallye Praha Revival, začíná nabírat konkrétní obrysy i zahraniční obsazení. Pro začátek bychom chtěli představit návštěvu od našich severních sousedů.

Po dvojnásobné revivalové účasti se náš kamarád Adam Dowgird stal čestným ambasadorem Revivalů v Polsku. Jeho diplomatická mise přináší ovoce, díky jeho referencím a kontaktům mezi legendami polského autosportu a závodníky s historickými automobily by se na jarní Praze mělo objevit hned pět posádek z Polska.

Největší hvězdou by měla být zřejmě největší (spolu se Zasadou) žijící legenda polského rallysportu, a to Andrzej Jaroszewicz!!!

Andrzej začínal s rallye začátkem sedmdesátých let. Jako syn ministerského předsedy měl vše zřejmě jednodušší a vždy disponoval špičkovým vozem. Už v roce 1973 startoval na RMC s Fiatem 125P. Poté startoval již v té době s nejlepší technikou, a to Fiatem 124 Abarth, u nás s ním startoval např. na Rallye Tatry 75.

Jaroszewicz začal pravidelně startovat v ME s úkolem zisku titulu. Proto také jeho tým pořídil novinku, tehdy neporazitelné auto, Lancia Stratos a to hned ve třech kusech.

To bylo v zemích socialistického bloku něco nevídaného! Bohužel Andrzej všechny rozbil… První na španělské rallye v r. 1976 a zbylé na Raidu Polském 77 (jednu v tréninku a druhou v závodě).

Zajímavostí je také, že Jaroszewicz jako první jezdec východního bloku vyzkoušel F1 a to na novém okruhu v Poznani – monopost Wolf WR1 týmu Waltera Wolfa z Kanady. Andrzej Jaroszewicz bude startovat s replikou Polonezu 2000, kterou disponují pořadatelé.

Druhou legendou je bývalý tovární jezdec FSO Tomasz Ciecierzyński. Tomasz startoval již v letošním ročníku se zapůjčenou R5 GTE od pořadatelů. Setkání se mu velmi líbilo a již se těší na další ročník:-)

V příštím roce by měl přijet se svou replikou Polonezu 2000 a asi v nejznámějších barvách.

Tomasz startoval jako tovární jezdec FSO v mnoha soutěžích MS, mj. v r. 1977 soupeřil na Rallye Monte Carlo s V. Blahnou a M. Zapadlem s kterými se setkal opět na RPR 2012. V r. 1976, 1981 se stal mistrem Polska na Fiatu 125p, resp.na Polonezu 2000.

Třetím jezdcem bude bývalý spolujezdec Tomasze, Mieczyslav Galant, který bude taktéž startovat s nejlepším polským soutěžním vozem, tedy Polonezem 2000.

Čtvrtým jezdcem s Polonezem bude samozřejmě Adam Dowgird, který vlastní repliku Poloneze 2000, jak s ním startoval Marian Bublewicz. Bude jistě chtít pokračovat v trendu, kdy každý revivalový start proměnil v medailové umístění.

Spolujezdec Adama Dowgirda Rafal Winiarski to již na horkém sedadle nevydržel a míní z jara přijet jako pilot repliky továrního Fiatu 125P.

Foto: Bob Hlávka a archiv polských jezdců

Komentářů celkem: 2
11. 12. 2012 11:46
0 0
Sprovodit ze světa tři! Stratosy?smajlík
11. 12. 2012 13:15
0 0
Abych řekl pravdu, určitě vím o dvou, o tom třetím zbořeném při tréninku na Raid Polski jsem se ničeho nedopátral. Ten nabouraný ve Španělsku přešel do vlastnictví A. Jarozsewicze, během výjimečného stavu v Polsku mu byl ukraden, nicméně Andrzej se dosud nevzdal naděje, že se ještě někdy někde objeví. Ten z Raidu Polského měl vlastně poškozenou karoserii, agregáty byly v pořádku a posloužily ke stavbě Stratopolonezu http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:POL_Stratopolonez.JPG, speciálu nikdy nehomologovanému, který se účastnil závodů jako prototyp.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!